Bylinky mají velký význam nejen v dochucování jídel, ale i v tradičním léčitelství.
Na každý parapet či balkon se určitě vejde pár květináčů s bylinkami. Můžete je zasadit i do truhlíků, udělají
vám hodně parády.
Teď v květnu je nejlepší nakoupit již rozpěstované bylinky v místním zahradnictví či květinářství,
většinou mají velmi širokou nabídku. Bylinky ze supermarketu nejsou pro život “venku” příliš uzpůsobené,
musíte je minimálně přesadit do kvalitnější zeminy a postupně otužovat.
My vám přinášíme náš seznam těch, které by v kuchyni neměly chybět:
1. Bazalka má široké využití především ve středomořské kuchyni, ale
své místo najde i v lidovém léčitelství. Její chuť se skvěle hodí do salátů, na pizzu nebo
k rajčatovým pokrmům. Je jedna ze základních bylinek italské kuchyně, která je oblíbená
na celém světě i u nás.
V lidovém léčitelství se používá pro podporu trávení, pomáhá při bolestech hlavy, nespavosti
a stresu.
2. Druhů máty je vícero, ovšem každý druh má svoji typickou vůni, kterou
se může značně odlišovat, a proto nemusí být vhodný pro každé uplatnění. Oblíbená je klasická silná máta
peprná, trochu jemnější kadeřavá, zajímavou ovocnou chuť má pomerančová... Silná mentolová
chuť této bylinky vyvolává pocit chladu a znecitlivuje. Má široké využití
v lidovém léčitelství - uklidňuje zažívání, pomáhá při nachlazení, bolesti zubů, osvěžuje dech a také
posiluje nervovou soustavu. V kuchyni se používá do koktejlů, krásně ozdobí i dezerty.
3. Meduňka krásně voní po citrónech a hodí se na přípravu léčivých čajů,
letních nápojů nebo do koupelí. Používá se k léčbě oparů, zažívacích problémů, nespavosti, nachlazení
a chřipky. Mladé lístky je možno přidávat také do zeleninových nebo ovocných salátů.
4. Rozmarýn má široké využití jako silně aromatické koření nejen ve
francouzské a italské kuchyni. Přidává se do dušených pokrmů, skvěle se hodí k bramborám, zelenině
nebo k výraznějším rybám. Dá se použít větvička v celku, kterou po vaření z pokrmu vyjmete, nebo
nasekat “jehličky” na malé kousky. Větvičky můžete použít také jako napichovátka, na kterých můžete péct
maso nebo zeleninu. V lidovém léčitelství se pak doporučuje pro stimulaci krevního oběhu,
léčbě revmatismu, nachlazení a astmatu.
5. Tymián je velmi aromatická rostlina s širokým využitím v středomořské kuchyni. Skvěle ladí
s bílými fazolemi, se zeleninou, mletým či grilovaným masem a rybami. Snáší i dlouhou
tepelnou úpravu a hodí se tak do polévek a dlouho dušených pokrmů. Pro své účinky podporující
trávení se s oblibou přidává do tučných pečených jídel. V lidovém léčitelství se často používá při zahlenění,
nachlazení a kašli.
6. Oblíbená bylinka petrželka by neměla chybět na žádné bylinkové zahrádce. Má velice
široké využití - její bohaté a silné charakteristické aroma se skvěle hodí k polévkám, bramborám,
ale je také velmi oblíbená ve středomořské kuchyni. Její hladká verze je o něco pikantnější než tzv.kudrnka
- petrželka kadeřavá
7. Kdo by neznal v našich končinách tolik oblíbenou pažitku. Její chutí a vůní osvěžíte
mnoho jednoduchých jídel - máslem namazaný čerstvý chléb, míchaná vajíčka, tvarohová pomazánka, brambory,...každý
ji má rád. Konzumovat můžete i květy, které krásně ozdobí každé jídlo. Šnytlík by prostě
neměl chybět v žádné kuchyni nebo bylinkovém záhonku.
8. Saturejka je velmi aromatická rostlina, vhodná jako koření v kuchyni. Pomáhá
při zažívání a používá se tak do těžkých jídel např. při marinování uzenin nebo přípravě
luštěnin. Její výluh je znám svými protizánětlivými účinky, zabraňuje tvorbě plynů při nadýmání
a působí proti střevním parazitům.
9. Šalvěj je rostlinou s velkým obsahem léčivých látek a neměla by chybět
v žádném bylinkovém záhonku. Je vhodná na čaj, kloktání a obklady. Čaj ze šalvěje se pije
po tučných jídlech, pomáhá totiž při zažívání. Jako kloktadlo pomůže při angínách, při bolestech
zubů či při aftech v dutině ústní. Má široké využití také ve středomořské kuchyni, hlavně v té italské.
10. Majoránka je velmi aromatická rostlina známá jako kuchyňské koření. Majoránkou se koření
hlavně tučné a vydatné pokrmy (bramboráky, uzeniny, polévky). Čaj z majoránky je vhodný při bolestech
hlavy.
A jak se poprat s bylinkovou úrodou? Možností jak využít bylinky, které nestihnete zpracovat čerstvé přímo
v kuchyni, je několik. Bylinky můžete nakrájet a usušit, nakrájené na menší kousky uplatníte při
vaření, velké potom použijte jako léčivý čaj.
Další možností je bylinky naložit do oleje,
připravit bylinkové pesto nebo
naložit do octu. Originální variantou je naskládat nasekané bylinky do formiček na led a
zalít olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Po zamrazení si potom
můžete “vylupovat” malou porci bylinek při každodenním vaření.
Pro skladování sušených bylinek, olejů i octů doporučujeme skleničky
Weck. Vaše výrobky nenatáhnou nechtěné pachy ze skleněných víček (stává se to často
u použitých plechových nebo plastových víček), jsou dobře utěsněné a nezplesniví. Máte tak i originální
dárek pro všechny milovníky domácích dobrot od srdce.