V posledních letech se na české farmářské trhy vrátil nekorunovaný král jarní zeleniny - chřest.
Jeho sezóna je velmi krátká, trvá jen asi měsíc, a proto byste ho ve svém jarním menu určitě neměli
vynechat.
V nabídce naleznete dva druhy - zelený a bílý. Jedná se o stejný druh, jen bílý byl při
pěstování přikryt černou fólií. Je chuťově výraznější, musí se ovšem oloupat celý kromě
hlavičky. U zeleného stačí oloupat spodní dřevnatou část.
Čím je chřest čerstvější, tím je sladší. Proto preferujte české farmáře, u kterých máte
jistotu, že chřest nestrávil několik dnů na cestách. Doma jej zpracujte co nejdříve.
Nejlépe jej skladujte zabalený do vlhké utěrky v ledničce nebo nastojato v zavařovací
skleničce s cca 2 cm vody.
Než do vody chřest postavíte, seřízněte stonky. Stejně tak i před samotnou úpravou. Přesto ale dlouhé
skladování jeho chuti ani kondici neprospívá.
A jak ho upravovat? Esence jeho chuti je v těch nejjednodušších úpravách - vařený al dente s
jemnou holandskou omáčkou, s italským rizotem nebo jako příloha k pečené rybě. Obecně lze říci, že skvěle
ladí se smetanou nebo vejci (od vařených, přes holandskou omáčku, až po domácí majonézu). Prim
hraje v jemné, ale chuťově výrazné smetanové polévce.
Pokud si chcete chřestovou sezónu prodloužit, můžete si chřest zavařit. Můžete zvolit
sladkokyselý nebo pikantní nálev. Pro zavařování chřestu jsou přímo určeny skleničky Weck, tzv. chřestovky,
které najdete v našem sortimentu.