home

Jak na dokonalou sekanou?

Sekaná pečeně patří k českému nedělnímu obědu stejně jako třeba vývar nebo svíčková. Podávaná s hladkou bramborovou kaší, okurkou nebo nadívaná vajíčkem je majstrštykem nejednoho kuchaře či kuchařky.

Receptury na nejlepší kombinace masa a koření jsou tajemstvím rodinných kuchařek. My se s vámi rádi podělíme o naše tipy, jak na dokonalou sekanou.

Sekaná není oblíbená jen u nás, běžně ji najdete na stolech v severských zemích, v severní Americe nebo třeba v Německu či Dánsku. Dříve patřila mezi slavnostní jídla a nemohla chybět na svatbách, oslavách narozenin a jiných důležitých událostech. A to hlavně proto, že se dá podávat za tepla i studena a její servírování je velmi jednoduché. Svou výlučnost ztratila s érou komunismu a podnikových jídelen, kdy se do mlýnku dávalo, vše co se tam mohlo ztratit, a pověst sekané tak hodně klesla. 

Image 0

Pojďme se podívat na to, jak doma připravit tu nejlepší a dokonalou sekanou


Maso


Základem každé sekané je kvalitní maso doplněné o bylinky a koření. Do mlýnku doporučujeme dát kombinaci hovězího a vepřového masa, nejlépe v poměru 1:1 nebo 1:2. Z hovězího se na sekanou nejvíce hodí krk nebo partie zadního masa, z vepřového potom plecko, nebo libový bůček. Kombinace těchto kousků vám zaručí, že sekaná nebude příliš tučná, ale bude krásně šťavnatá. Na domácím mlýnku zvolte raději větší oka, ta menší se na sekanou příliš nehodí. 

Domácí sekaná je skvělá, pokud ji upečete ve slaninovém kabátku nebo v bránici. Zabráníte tak jejímu praskání, ale získá i další chuťový rozměr a opravdu křupavou kůrčičku. 

Image 1

Koření


Pro dokonalý výsledek je potřeba maso dobře dochutit. Rozhodně by ve směsi neměly chybět zelené bylinky jako petrželka, majoránka nebo oregano, dále můžete vyzkoušet i saturejku, tymián nebo bazalku. Do dokonalé konzistence je potřeba přidat vejce, strouhanku z bílého pečiva nebo mleté pečivo předem namočené v troše mléka. Chybět by neměla cibule, česnek a samozřejmě sůl a pepř. Maso doporučujeme nasolit už před mletím, nejlépe nakrájené na kousky vhodné do mlýnku.  Někdo je zvyklý do sekané přidávat i houby, hořčici nebo křen

Doporučejeme před tvarování a pečením sekané usmažit zkušební placičku a vyzkoušet konečnou verzi vašeho díla.


Plnění


Pokud chcete sekanou opravdu slavnostnějšího rázu, můžete ji naplnit. Na řezu potom vyniká vařené vejce, kysaný okurek, čabajka nebo klínky slaniny. Nejlepším způsobem je vytvarovat z mletého masa silnější plát, na jehož okraj vyskládáme náplň a opatrně maso zatočit jako roládu. Dobrým pomocníkem může být pečící papír nebo smršťovací fólie pod masem.


Pečení


Největším problémem u pečení sekané jsou praskliny. Dá se tomu předejít už při míchání směsi. Je dobré ji plácáním, překládáním a pouštěním z výšky zpracovat v opravdu konzistentní hmotu, která bude dobře promíchaná a nevzniknou tak nechtěné pukliny. Míchání a pleskání však věnujte maximálně 2 minuty. Při delším zpracování se začne oddělovat tuk od masa a výsledek by mohl být hodně suchý a drolivý.

Po vytvarování můžeme pro jistotu potřít  šišku bílkem. Vložíme do pekáčku, podlijeme trochou vody a pečeme na 180°C. Díky vlhkému vzduchu se nevytvoří zapečená kůrka na povrchu sekané příliš brzy, což bývá také častý důvod popraskání. Během první poloviny pečení necháme maso zatáhnout, v druhé ho potom poléváme výpekem, který se nám v pekáčku tvoří.

Image 2

Servírování

Nejčastějí podáváme společně s hladkou bramborovou kaší a kyselým okurkem nebo kvašenou Zeleninádou. Někde nedají dopustit na kombinaci s rajskou omáčkou nebo dušeným špenátem. Díky své konzistenci je ale skvělá i za studena, z hořčicí či křenem a čerstvým pečivem.. Nebo pro turisty a výletníky mezi krajíčky chleba.

farmářské trhy
vše

v tuto chvíli pro vás připravujeme termíny dalších trhů, děkujeme za pochopení.

Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás: