Pokud chcete na jaře udělat něco pro svoje zdraví, zkuste doplnit svůj jídelníček o klíčky.
Jsou plné těch nejčerstvějších vitamínů, které už po zimě začínají vašemu tělu chybět.
Jedná se především o vitamíny skupiny B, C, E a A. Naklíčená semínka můžete jíst jen
tak samotná, mají skvělou oříškovou chuť. Hodí se také do salátů nebo jako jedna z příloh.
Dochutit s nimi můžete např. i polévky.
A která semínka ke klíčení vybrat? Důležitá je kvalita samotných semínek, doporučujeme ty s označením
BIO. Jedny z nejoblíbenějších jsou fazolky mungo a adzuki, všechny druhy čočky,
cizrna a ostatní druhy luštěnin. Velice ostrou a pikantní chutí se vyznačují naklíčená
semínka ředkviček, zelí, brokolice a oblíbené řeřichy - ty jsou skvělé k dochucení polévek.
Často se nakličují také tradiční pšenice, ječmen, oves, pohanka…Fantazii se meze nekladou.
Co se nikdy nenakličuje jsou chemicky ošetřené semínka a také ty z čeledi lilkovitých,
která jsou jedovatá (lilek, rajče, brambory,...).
Pěstování klíčků je velmi jednoduché a nevyplatí se kupovat již vypěstované v obchodech.
K naklíčení si můžete koupit speciální nádoby, ale existuje i jednodušší způsob a to zavařovací
sklenice.
Do zavařovací sklenice vložíme propraná semena a zalijeme vodou. Necháme klíčit nejlépe
v tmavé, ale ne příliš studené místnosti (ideální je koupelna), jinak můžou být klíčky příliš
hořké. Po několika hodinách vodu slijeme a semena opět propláchneme. Délka namáčení závisí na
tom, jak velká jsou semena, čím větší, tím déle (obiloviny přibližně 12 hodin, luštěniny 15 hodin).
Po vylití vody sklenici nahoře přikryjeme plátnem a zavážeme nebo zagumičkujeme.
Dvakrát za den propláchneme vodou a ke konci klíčení postavíme na světlo tak, aby klíčky mohly
zezelenat.
Délka klíčení jednotlivých semínek je individuální a záleží na podmínkách, které semínku ke klíčení vytvoříme. Obvykle
trvá 3 dny.