Co všechno jste dříve mohli ochutnat během těchto slavností?
Jakýmsi předělem mezi zimním a jarním časem je období masopustu (na Moravě fašanky).
Nastává od Tří králů do Popeleční středy, kdy začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.
Nejznámější a zároveň nejveselejší jsou poslední dny masopustu, spojené s oslavami, radovánkami a hodováním.
Tato nejdelší veselice v roce oslavuje končící zimu a naději na příští úrodu, hojnost a blahobyt.
K masopustnímu veselí patří kromě tance a zpěvu, jídlo a pití.
Mezi klasické masopustní pečivo patří smažené koblížky, "boží milosti" a šišky, většinou
doplněné džemy
a marmeládami.
Doba předcházející masopust je také tradičním obdobím pro vesnické zabíjačky. Zabíjačky byly v rodinách
téměř obřadní záležitostí, díky nim byla pak rodina na delší dobu zásobována masem. Konávaly
se za mrazivého počasí, aby zabíjačkové speciality a maso déle vydržely. Maso se pak zavařovalo,
udilo a nakládalo.
Na nabídku našich masových specialit se můžete podívat tady.