home

Masopustní dobroty

Co všechno jste dříve mohli ochutnat během těchto slavností?

Jakýmsi předělem mezi zimním a jarním časem je období masopustu (na Moravě fašanky). Nastává od Tří králů do Popeleční středy, kdy začíná čtyřicetidenní předvelikonoční půst.

Nejznámější a zároveň nejveselejší jsou poslední dny masopustu, spojené s oslavami, radovánkami a hodováním. Tato nejdelší veselice v roce oslavuje končící zimu a naději na příští úrodu, hojnost a blahobyt. K masopustnímu veselí patří kromě tance a zpěvu, jídlo a pití.

Mezi klasické masopustní pečivo patří smažené koblížky, "boží milosti" a šišky, většinou doplněné džemy a marmeládami.

Doba předcházející masopust je také tradičním obdobím pro vesnické zabíjačky. Zabíjačky byly v rodinách téměř obřadní záležitostí, díky nim byla pak rodina na delší dobu zásobována masem. Konávaly se za mrazivého počasí, aby zabíjačkové speciality a maso déle vydržely. Maso se pak zavařovalo, udilo a nakládalo.
Na nabídku našich masových specialit se můžete podívat tady.

Související recepty
Související produkty
farmářské trhy
vše
Šumperk4.8.20178:00-16:00
Šternberk5.8.20177:30-12:30
Šumperk1.9.20178:00-16:00
Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás:
UPOZORNĚNÍ

Ve dnech od 22.7. do 6.8. je sklad uzavřen z důvodu čerpání celozávodní dovolené. V tomto období nebudou vyřizovány žádné objednávky. Objednávky zaslané do 20.7. do 24:00 hod budou vyexpedovány 21.7.2017.

Objednávky přijaté po tomto termínu budou vyřízeny od 7.8., dle posloupnosti přijetí.