Slovo pickles pochází z angličtiny a znamená prokvašenou zeleninu, nakládané okurky
nebo kyselý zeleninový nálev. O tom, že tento prastarý způsob konzervace zeleniny metodou jejího
prokvašení patří mezi ty nejzdravější, není pochyb.
Kvasným anaerobním procesem (tj. bez přístupu vzduchu) dojde ke spontánnímu zkvašení
cukrů obsažených v zelenině za vzniku kyselin s krátkým řetězcem. Tyto přírodní látky prospívají
našim střevům, zejména tlustému a konečníku. Pomáhají je tak ochránit před rakovinou kolorekta,
u jejíž výskytu nám patří, bohužel, jedno z nejvyšších příček na světě.
Naše babičky používaly metodu kvašení zeleniny, zejména zelí, k jejímu uchování na chladném místě,
v keramickém hrnci a zatíženou poklopem s těžkým kamenem. Vydržela tak přes celou zimu. Mimoděk tak zvýšily
i obsah vitaminů, čímž ještě znásobily účinky a zajistily jejich přísun jako podporu imunity.
Není třeba jíst velké dávky, stačí troška denně. Současně konzumujeme i prospěšnou vlákninu,
čímž podpoříme náš mikrobiom neboli střevní mikroflóru. A to znamená další pozitivní vliv na imunitní
systém.
Naše
Zelenináda, tedy směs přírodně kvašené zeleniny, je přímo přehlídkou celé plejády zeleninových
druhů – zelí, mrkve, cibule, celeru, pastináku, máslové dýně, černé ředkve, růžičkové kapusty
a křenu. Fantastická příloha, ochucení salátů, součást hamburgerů…, pickles se staly součástí moderní
gastronomie. Znovuobjevili jsme moudrost našich předků.