home

Tradiční české velikonoční pokrmy

Stejně jako o jiných větších svátcích, tak i před Velikonocemi se dodržoval přísný půst. Naši předci věděli, co je pro ně dobré a my se můžeme dnes inspirovat při jarních “detoxikačních” kúrách. 

Ze zimních zabijaček už toho zbylo málo a tak se čekalo na první zelené výhonky, které ze země vyrostly - první mladé lístky kopřiv, mladý špenát, petrželka nebo popenec. Často se na Zelený čtvrtek vařila zelená polévka s rozkvedlaným vejcem nebo se uvařil dušený špenát s kopřivami a vajíčkem.

Přímo symbolem Velikonoc jsou vajíčka. Jsou samy o sobě nejstarším symbolem plodnosti, úrody a životního cyklu a patří neodmyslitelně do velikonoční stravy. V neděli na Hod velikonoční by se mělo v rodině sníst jedno rozdělené vejce, aby se rodina držela pohromadě. Vajíčka se tradičně přidávala k zeleným pokrmů nebo se na snídani připravila míchaná vajíčka s pažitkou. Díky tomu, že na jaře slepice snášely “ostošest”, bylo vždy vajíček dostatek. 

Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše a mazanec. Pokrmy by se měly na Velikonoční neděli nechat posvětit v kostele a potom sníst venku pod širým nebem. Jidáše, které mají tvar figurek, preclíků nebo točenců, jsou vytvořeny z jednoho provazu těsta. Ten symbolizuje provaz, na kterém se Jidáš po zradě Ježíše oběsil. Mazance byly původně vytvořené složitým pletením také z jednoho provazu těsta. V nynější podobě si jejich pletení zjednodušujeme a mazance se pletou pouze jako bochánky se symbolem kříže. V některých krajích se do nich zapékala i celá syrová vejce i se skořápkou. Po upečení mazanců měla jít hospodyně pohladit ještě zamoučenými rukama ovocné stromy, aby dobře plodily. 

Image 1

Na Velikonoční hod se dříve zabíjeli beránci jako symbol oběti. Lahůdkové jehněčí také můžete vyzkoušet v podobě naší Jehněčí pečínky.

 V rodinách, kde si nemohli dovolit zabít na Velikonoce beránka nebo kůzle, se pekl beránek většinou z piškotového těsta. A ten se peče dodnes. 

V neděli se často na oslavu ukončení půstu připravovala sekaná, která měla dle tradice obsahovat pět druhů masa. Smes se nejčastěji pekla v kulaté formě, kde se do prostřed naskládala vyřená vejce. Často bývala doplněná velikonoční hlavičkou, kterou můžete ochutnat i v naší variantě z rohlíků, uzeného masa, vajíček jako Staročeskou nádivku.  


A které tradiční pokrmy si na Velikonoce připravujete ve vaší rodině?


farmářské trhy
vše
Šumperk5.6.20208:00-15:00
Kroměříž20.6.20209:00-13:00
Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás: