aneb co naše babičky konaly a my už jsme na to zapomněli.
Měsíc září je momentálně nejvíce spojován s návratem do škol, školek a zaměstnání. Je
to měsíc, se kterým přichází spousta povinností, ale také pravidelný řád a rytmus. Je
to přelom mezi létem a podzimem. Rána a večery už jsou studené, ale přes den si ještě užíváme babího léta
a teplého počasí. Pojďme si společně projít zvyky a tradice, které jsou spojené s tímto kouzelným
měsícem.
Září je měsíc, kdy sklízíme, co jsme na jaře zaseli. Na zahrádkách je hojnost zeleniny a my tak můžeme
zavařovat a uskladňovat rajčata a přebytky cuket. Inspirovat se můžete recepty na našich webových
stránkách.
Ovocné stromy nám nabízejí sklizeň ve formě švestek, hrušek a prvních jablek. Voňavé
plody švestek si kromě táčů a koláčů, nasušte na zimní období nebo zavařte do povidel. Na
Moravě ovšem skončí většina ve kvasu na výbornou domácí slivovičku. Kdo nemá možnost užít si domácího
ovoce může vyzkoušet náš Švestkový
džem s perníkovým kořením ,Hruškový
kompot s jeřabinami nebo Pečená
jablíčka s máslovým karamelem.
Ve vinařských oblastech probíhají vinobraní, ve chmelařských zase oblíbená dočesná. V
mnoha vesnicích na Moravě i v Čechách probíhají hody neboli posvícení - oslavy bohaté sklizně po měsících
dřiny na poli, v sadech a zahrádkách. K oslavám hodů patří neodmyslitelně pečené maso, drůbeží
pečínky a koláče. Pokud se ve vašem městě hody nekonají, udělejte si se svými známými
také malé soukromé hody, které můžete spojit i s oslavami podzimní rovnodennosti (22. - 23.9.) a prvním
podzimním dnem. Využijte poslední teplé dny a na zahradě si společně dopřejte dobroty, které
se s tímto obdobím pojí. Třeba různé druhy pečených mas a drůbeže z naší
nabídky.
Upečte si koláče plněné našimi
džemy podle receptů našich babiček a okoštujte první letošní burčák. Pokud si k těmto
soukromým hodům uděláte táborák, budete na něj vzpomínat minimálně do jara.
I v lese a na polích nám příroda nabízí bohatou úrodu. Lesy bývají plné vláhy a tak se daří hříbkům a
jiným jedlým houbám. Pokud na ně nebudete mít štěstí, máme pro vás připravený široký
sortiment nakládaných hříbků, lišek a ryzců.
V mezích začínají dozrávat šípky, ostružiny a plody bezu - bezinky. I ty můžete vyzkoušet v našem podání
ve skvělém džemu z černých bezinek, v ostružinovém džemu nebo v džemu šípkovém. Tak trochu
neprávem zapomenutými plody podzimu, jsou pro nás jeřabiny. Kdo někdy ochutnal náš Jeřabinový džem, ví
o čem mluvíme. Jeřabiny patří spolu s šípkem a rakytníkem k našim nejbohatším zdrojem vitamínu C (obsahují
ho více než citrusy).
Konec září už tradičně patří svatému Václavovi. 28.září se dodnes na mnoha místech konají václavské
poutě nebo posvícení. Tento den dříve znamenal konec pastvy dobytku a jeho shánění dolů do údolí.
Se svatým Václavem definitivně přichází podzim, přivítejte ho s radostí a očekáváním.