Recepty jaro, Strana 3

Rebarborový džem s vanilkou

CO BUDETE POTŘEBOVAT 250 g rebarbory (nakrájené na malé kousky) 125 g vanilkového cukru ½  lžičky pektinu Via Delicia kůra a šťáva z ½ citronu (nejlépe v bio kvalitě)   Díky nakyslé chuti rebarbory se tento džem úžasně hodí do sladkých koláčů nebo třeba na vánočku. Rebarbora, původem tibetská zelenina, u nás poměrně rychle zdomácněla a my si její výraznou chuť můžeme užívat už od konce dubna.. K jídlu jsou vhodné řapíky očištěné od listů. Pokud máte na zahradě vlastní keřík rebarbory, skliďte vždy přibližně jen jednu třetinu listů, ať ji zbytečně nevysílíte.V minulosti jsme pro vás připravili recepty na rebarborové chutney, nebo rebarborový sirup. Nyní pokračujeme s klasickým receptem na rebarborový džem ovoněným vanilkou.  Jak na domácí vanilkový cukr, který jsme  použili v receptu najdete v našem článku o vanilce. Nakrájenou rebarboru dejte do kastrůlku a podlijte trochou vody (cca 2 polé...

Ovesná kaše připravená přes noc

CO BUDETE POTŘEBOVAT 100 g ovesných vloček 2 lžíce chia semínek 300 ml mléka (rostlinného nebo obyčejného) 2 lžíce sirupu (javorový, agávový) nebo medu Je tu leden, měsíc předsevzetí a zdravého životního stylu! My vám rádi pomůžeme aspoň tipem na zdravou snídani, která se připraví přes noc sama. Ovesná kaše ve skleničkách Weck potěší nejen vaše tělo, ale i mysl. Vypadá opravdu krásně. Snídaně z ovesných vloček dodá našemu tělu pořádnou dávku energie, která se bude uvolňovat postupně. Přitom ovesné vločky obsahují spoustu vlákniny, vitamínů (B, D, kyseliny listové) a minerálů (draslík, hořčík a fosfor). Můžete také vyzkoušet domácí müsli nebo zapečený jablkový crumble .  K podávání čerstvé ovoce, semínka a ořechy (jablka, hruška, vlašské ořechy, ) Postup je velmi jednoduchý - všechny ingredience smícháme a dáme do skleniček Weck. Přikryjeme víčkem, aby nenasály nechtěné pachy a necháme přes noc uležet v ...

Palačinky

CO BUDETE POTŘEBOVAT 500 g hladké pšeničné mouky 1 sáček vanilkového cukru 6 vajec sůl  ¾ l méka ¼ l vody do těsta 1 – 2 dcl vody do těsta po odpočnutí 40 g másla   "Mami, uděláš nám palačinky?" Velmi častý požadavek dětí a rychlé řešení večeře. Zdá se to být velmi jednoduché, ale pokud chcete dosáhnout nadstandardního výsledku, vyzkoušejte osvědčený postup.   Prosejte 500 g hladké pšeničné mouky do mísy a přimíchejte sáček vanilkového cukru. Potom vlejte 6 předem rozšlehaných vajec a špetku soli. Začněte vmíchávat mouku do směsi a postupně přilévejte 3/4 litru mléka a 1/4 litru vody. Hladké těstíčko můžete vylepšit panáčkem rumu. A teď pozor, vmícháme 40 g rozpuštěného másla a necháme 2 hodiny odpočinout při pokojové teplotě. Po této době většinou těsto zhoustne a proto přidáme 1-2 deci vody a hurá na smažení. Palačinková pánev se musí pořádně a hlav...

Vajíčková pomazánka

CO BUDETE POTŘEBOVAT Klasická vajíčková pomazánka 8 uvařených vajec 2 lžíce majonézy 200 g žervé 1 lžička dijonské hořčice sůl řeřicha nebo pažitka na ozdobení Italská vajíčková pomazánka 8 uvařených vajec 200 g čerstvého sýra (lučina) lžíce nadrobno nakrájených kaparů 2 nakrájená sardelová filátka bazalka na ozdobení Vajíčková pomazánka s klobáskou 1 papriková klobása 4 uvařená vejce 100 g tvrdého sýru 2 jarní cibulky 2 lžíce pomazánkového másla Doba přípravy45 minut Náročnostnízká Počet porcí10 Velikonoce, jaro a vejce patří neodmyslitelně k sobě. Hodit se vám tedy budou tipy na výborné vajíčkové pomazánky, které si můžete dopřávat na snídani, ale můžete jimi pohostit i velikonoční návštěvu. Velikonoce, jaro a vejce patří neodmyslitelně k sobě. Hodit se vám tedy budou tipy na výborné vajíčkové pomazánky, které si můžete dopřávat na snídani, ale můžete jimi pohostit i velikonoční návštěvu. Na stůl je můžete servírovat přímo ve skle...

Marinované mozzarellové kuličky s bazalkou

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 stroužek česneku, nakrájený na plátky 10 g nastrouhané citrónové kůry (nejlépe z citrónu v bio kvalitě) 5 lístků čerstvé bazalky, lehce natrhaných olivový olej extra virgin   Tento recept v sobě snoubí italskou lehkost a čerstvou chuť bylinek, která se k jaru skvěle hodí. V receptu můžete využít malé i velké hrudky mozzarelly. Ty malé vypadají ve skleničkách efektněji a také více nasají chuť bylinek. Můžete je pak přímo servírovat jako lehký studený předkrm (antipasti) s čerstvými rajčaty a světlým pečivem. V hlubší míse smíchejte opatrně všechny ingredience kromě oleje a naskládejte do skleniček těsně vedle sebe.  Zalijte olejem tak, aby byl sýr zcela ponořen v oleji. Nechte marinovat minimálně hodinu, případně jej uložte do ledničky a spotřebujte do tří dnů.  Pokud použijete malé skleničky Weck, můžete v nich tento výborný předkrm i servírovat. ...

Jemná drubeží paštika

CO BUDETE POTŘEBOVAT 0,5 kg drůbežích jater 100 ml portského vína 100 g másla + trochu navíc na “pokličku” a na restování 50 ml smetany 1 cibule 2 stroužky česneku 1 lžička čerstvých tymiánových lístků 0,5 lžičky nasekaných čerstvých lístků šalvěje olivový olej pepř sůl Jakmile doplníte jemnou chuť drůbežích jater něčím ostřejším (v našem případě portským), dodáte paštice nečekaný šmrnc.  Máte-li možnost, využijte krůtích jater. Mají plnější chuť než ty kuřecí a paštiku tak posunete o úroveň výš. Játra si očistíme a nakrájíme na menší kousky. Orestujeme je na másle spolu s cibulkou, prolisovaným česnekem a tymiánem. Pak přidáme šalvěj, sůl, pepř a zalijeme portským vínem. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou, dokud nejsou játra měkká.  Játra na paštiku stačí dělat krátce, stačí když nejsou na řezu červená. Pokud je potřeba dolijeme trochu vody. Tekutinu v hrnci co nejvíce vyvaříme, stáhneme z plamene a necháme cca 5 minut vychladnout. Za...

Jehněčí guláš

CO BUDETE POTŘEBOVAT 0,75 kg jehněčího masa (nejlépe z kýty nebo plece) 80 ml slunečnicového oleje 3 stroužky česneku 1 lžíce koření 1 lžíce vepřového sádla 2 cibule 20 g mleté papriky 1 lžíce rajského protlaku 0,2 l červeného vína 0,8 l vývaru chléb na zahuštění sůl a pepř Jehněčí maso momentálně přichází do své vrcholné sezóny a vy si jej můžete dopřát v mnoha úpravách. JDEME NA TO Den předem si naložte maso do nízkého hrnce s pokličkou nebo jiné uzavíratelné nádoby. Maso stačí nakrájet na na kostky, smíchat s olejem, rozetřeným česnekem, kořením a nechat přes noc v chladu marinovat. Cibuli nakrájejte na drobno a osmažte na sádle, přidejte protlak a také zarestujte, ztratí se tak kyselost rajčat, ale zůstane krásná barva. Ke konci přisypte sušenou papriku. Papriku osmahněte jen krátce, ráda se připaluje a celý pokrm by mohl zhořknout. Přidejte maso i s marinádou a prudce ho zatáhněte. Osolte a opepřete.  Přilijte víno a vý...

Jarní bylinkové pesto

Slovo pesto pochází z italského slova pestare - tedy tlouci. Touto činností totiž vznikaly první pesta v italských domácnostech, v mramorovém hmoždíři s dřevěnou paličkou. TROCHA TEORIE Legendou italské kuchyně je bezesporu janovské pesto - pesto genovese. K jeho výrobě je potřeba těchto ingrediencí: čerstvá bazalka, panenský olivový olej, parmazán, ovčí sýr pecorino, česnek, mořská sůl a piniové oříšky. Tato dobrota má dokonce tzv. ochrannou značku původu, kdy jen pesta vyrobené v této oblasti z místních surovin můžou nést označení Pesto genovese. V dnešní době jsou hmoždíř a palička už většinou nahrazené mixérem či robotem, které bohužel trochu znehodnotí chuť bazalky. Na druhou stranu vyrobí krásně homogenní směs, které při ruční výrobě hned tak nedosáhnete. Kromě tohoto vyhlášeného pesta je pak velmi oblíbené a známé pesto alla siciliana (ze sušených rajčat, olivového oleje, bazalky a sýra). JARNÍ BYLINKOVÉ PESTOVy si ale můžete v našich podmínkách vyrobit pesto z bylinek, ...

Bezová limonáda

Už jste vyzkoušeli letošní bezový hit - jemně perlivou lehce alkoholovou limonádu? Její příprava je jednoduchá a výsledek tak efektní. POSTUP:Do velké 5ti litrové sklenice vložíme květy bezu a kolečka citronu. Nezapomeňte z květů jemně vyklepat broučky a jiné nechtěné breberky. Zalijte vodou a sklenice přikryjte plátýnkem nebo ubrouskem. Nechte 24 hodin louhovat. Druhý den zceďte přes cedník vyložený plátýnkem, přidejte cukr a na špičku nože instantního droždí. Pokud nechcete limonádu bublinkovou, vynechte droždí. Nechte 24 hodin kvasit v uzavřené nádobě. Potom vychlaďte a podávejte....

x