Recepty podzim, Strana 2

Pomazánky z řepy

CO BUDETE POTŘEBOVAT Řepová pomazánka á la “tatarák” 2 ks střední řepy sůl pepř kečup plnotučná hořčice worcestrová omáčka 2 lžíce oleje (olivový nebo kvalitní slunečnicový) 2 stroužky česneku (nebo dle chuti) Tvarohová pomazánka s řepou 2 ks střední řepy 250 g tvarohu 100 g balkánského sýru 2 stroužky česneku sůl, pepř Řepa je tak trochu neprávem opomíjená zelenina. Možná to v nás vypěstovaly školní jídelny a kantýny se svou sterilovanou řepou. Vězte ale, že v kuchyni má  řepa velmi široké uplatnění - od dezertů až po saláty. A přitom obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Má tak široké léčivé účinky -  posílení imunity, zažívání, kardiovaskulárního systému  a spoustu dalších. Je proto velmi důležité zařadit ji do vašeho jídelníčku. Kromě již zmiňované sterilované řepy ji zkuste např. do dezertů. Takové řepové brownies jsou opravdu výborné a vy tak&...

Nakládané zelí s mrkví

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 kg zelí (cca 1 střední hlávka) 2 velké mrkve 2 jablka 2 cibule 1 lžíce soli   Nejlepší zásobárnou vitamínu C na zimní období je rozhodně kvašená zelenina. V naší nabídce najdete takto připravenou Zeleninádu My vám nabízíme jednoduchý recept na doma kvašené zelí s mrkví a s jablky, případně si můžete vyzkoušet recept na asijskou verzi kvašené zeleniny - kimči. JAK NA TO: Očištěné zelí a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Zelí můžeme nakrouhat na speciálním kruhadle. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Smícháme ve velké míse se solí. Natlačíme do velkých sklenic Weck, tak aby v zelí nezůstaly vzduchové bubliny a pořádně ji napěchujeme (vařečkou, pěstí,...). Zatížíme nejlépe menším víčkem Weck, na které ještě můžeme položit něco těžšího (např. vyvařený kámen). Přikryjeme potravinovou fólií.    Necháme kvasit v pokojové teplotě přibližně 4 dny. Poté zakryjeme víčkem a dáme do ledničky. T...

Nakládaná zelená rajčata a chutney

CO BUDETE POTŘEBOVAT   Americká nakládaná rajčata: 1 kg zelených rajčat několik větviček kopru 2-3 bobkové listy 2-3 chilli papričky (sušené) 1,5 lžičky hořčičných semínek 1 lžíce kuliček černého pepře 4-5 hřebíčků 1l ovocného octa (jablkového, vinného) 125 ml vody 4 lžíce medu (cukru) 1 lžíce soli Chutney ze zelených rajčat 750 g zelených rajčat 500 g jablek 250 g cibule, nakrájené na hrubo 1 lžíce soli 125 g hrozinek 500 g cukru krupice 250 ml ovocného octa kůra šťáva ze 2 velkých citronů 2 lžíce hořčičných semínek 2-3 čerstvé chilli papričky (bez semínek) Na sáček koření (můžete použít např. gázu, plátýnko nebo jednorázové sáčky na čaj): 1 lžíce semínek koriandru 2 lžičky celého černého pepře 2 lžičky nového koření 1 lžička hřebíčku 2 tyčinky skořice, nalámané na kousky Taky vám ještě zůstaly ve skleníku a na zahrádce nedozrálá rajčata? Je na čase je sklidit, i když jsou ještě zelená, aby nepřešly prvními mrazíky. Chuť takových rajčat al...

Nakládaná řepa s křenem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg červené řepy 1 hrst strouhaného křenu 1 oloupané jablko zbavené jádřinců citronová šťáva sůl pepř cukr   Křen i řepa patří mezi oblíbenou podzimní úrodu na našich zahrádkách a my vám doporučujeme je spojit do jednoho výtečného salátu. Přinášíme vám recept na nakládanou řepu s křenem, kterou si můžete v zimě přidávat k masu, uzeninám nebo k našim delikátním paštikám  či zavařenému masu. Dokonale k sobě totiž ladí sladká chuť řepy a štiplavý křen, vše zjemněné sladkokyselým jablkem. Ten je velmi bohatým zdrojem vitamínu C, provitamínu A a spousty minerálů. Řepa harmonizuje zažívání a vyvolává optimističtější náladu. A to vše se v zimě hodí. Neoloupanou řepu uvaříme v hrnci do poloměkka, trvá to cca půl hodiny. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle, případně nakrájíme dle našich požadavků. Přidáme křen, nastrouhané nebo nakrájené jablko. Zakapeme citronovou šťávou, opepř...

Kysané zelí ve sklenici

CO BUDETE POTŘEBOVAT   Kvašené nebo také kysané zelí je základem zimní kuchyně a to hlavně díky vysokému obsahu C. Pokud nemáte možnost naložit si zelí do velkého zelňáku na celou zimu, vyzkoušejte náš návod na zelí kvašené ve sklenici. Zelí očistíme od vrchních poškozených listů, rozpůlíme a vykrojíme tuhý košťál. Nakrájíme nebo nakrouháme na co nejjemnější nudličky. Ve velké míse ho rovnoměrně osolíme, okmínujeme a poctivě promícháme. Potom zelí v míse promačkáváme a pěchujeme - rukou, nebo si pomůžeme velkou vařečkou, dřevěnou paličkou na maso nebo speciálním dřevěným tloukem. Nahradíte tím klasické šlapání zelí ve velkém množství. Zelí pustí šťávu a má potom i jasnější barvu. Natlačíme jej do vymytých sklenic Weck. a zatížíme talířkem, miskou, nebo skleněným víčkem vhodného průměru (doporučujeme víčko Weck průměr 80mm) tak, aby zelí bylo zatížené pod hladinou. Dnes se dají koupit speciální těžítka na domácí kvašení. T...

x