Recepty zima, Strana 7

Masopustní koblihy

CO BUDETE POTŘEBOVAT 125 ml vlažného mléka 20 g čerstvých kvasnic 40 g krupicového cukru 280 g hladké mouky 60 g másla (povolené, nakrájené na kostky) 2 lžíce rumu 4 žloutky 1 lžíce zakysané smetany nesolené sádlo na smažení (můžeme dát na půl s olejem) zavařeniny k plnění    Mezi masopustní klasiku bezesporu patří koblihy. Nadýchané sladké pečivo smažené v horké tukové lázni má svoje neodolatelné kouzlo. Můžete je naplnit pudinkem nebo nutelou, my se ale přimlouváme za klasiku - nejlepší je meruňkový, nebo jahodový džem. Ve 100 ml mléka rozmícháme kvasnice, lžičku cukru, hrst mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Z něj a ze zbývajícího mléka, mouky, cukru, žloutků, rumu a zakysané smetany zpracujeme měkké těsto. Necháme pod čistou utěrkou vykynout cca 45 minut. Na pomoučené podložce rozválíme těsto na cca 1 cm silný plát. Sklenkou vykrajujeme kolečka (nejlépe o průměru 10 cm). Na polovinu koleček dejte přib...

Linecké cukroví jako od babičky

CO BUDETE POTŘEBOVAT 210 g hladké mouky 140 g másla 70g cukr moučka 2 žloutky 1 vanilkový cukr 1 lžička šťávy z citronu Marmeláda na spojení Linecké cukroví patří ke klasikám českých Vánoc a není se čemu divit. Fotogenický vzhled a úžasná kombinace sladkého těsta a kyselkavé marmelády je nedostižná. Při vybírání náplně se nebojte experimentovat. Klasikou zůstává džem z červeného rybízu nebo malinový džem , ale za vyzkoušení rozhodně stojí i výraznější rakytníkový , dřínkový džem, nebo zavařenina ze smrkových výhonků. Všechny ingredience si vytáhněte z ledničky přibližně hodinu před samotnou akcí a nechte temperovat na pokojovou teplotu. Mouku a moučkový cukr prosejte přes jemné sítko a všechny hrudky poctivě rozmělněte. Přidáme měkké máslo, oddělené žloutky, vanilkový cukr a šťávu z citronu. Nyní přichází čas na pravou ruční práci. Všechny ingredience pěkně ručně propracujeme, až nám vznikne krásně h...

Lemon curd - citrónový krém

CO BUDETE POTŘEBOVAT Na cca 500 g krému: 4 biocitrony 200 g krupicového cukru 100 g másla 4 vejce Ještě než přijde období prvních bylinek a zeleniny, využijte vrcholné formy citrusů. Na tento recept použijte určitě citrony v bio kvalitě (bez chemicky ošetřené kůry). Dnes už není problém je sehnat. Lemon curd je britská specialita, která doladí vaše dezerty úžasnou sladkokyselou chutí. Vynikne například v dortech “Pavlova”, v košíčcích z křehkého těsta, palačinkách,  zmrzlinových pohárech nebo bílkových pusinkách. Nejlépe dozdobené šlehačkou. Tento krém nemusíte vyrobit jen z citronů, můžete využít všechny citrusové plody (grapefruity, pomeranče,..). Jen dejte pozor, aby neměly chemicky ošetřenou kůru. Citróny omyjte a nastrouhejte jejich kůru, pouze žlutou část. Bílou slupku pokud možno nepoužívejte, je hodně hořká. Nastrouhanou kůru dejte do skleněné nebo nerezové mísy, ideálně s vypouklým dnem. Přidejte k ní vymačkanou šťávu, cukr a máslo. Mísu...

Zabíjačková paštika s pečeným masem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 0,5 kg vepřových jater 0,5 kg vepřové plece 0,5 kg vepřového bůčku 3 cibule 2 vejce 1 mrkev 12 stroužků česneku 1 lžíce sádla muškátový oříšek muškátový květ skořice pepř sůl   Pokud jste milovníci poctivých paštik, jistě oceníte recept na zabíjačkovou paštiku, ve které můžete upotřebit čerstvé vepřové maso a játra. Nejlepší paštika je totiž ta, kterou si uděláte doma - to je prostě fakt Vepřovou plec a bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct na 160 °C na půl hodiny do trouby. Maso nemá být úplně dopečené, jen tak “na půl”. Lze dokonce použít zbytek pečeně "od oběda", přidat zbytek surovin a je paštika. Dvě cibule a mrkev nakrájíme na drobno a orestujeme na sádle do zlatova. Pečené maso a cibuli necháme trochu zchládnout, smícháme a dvakrát pomeleme na mlýnku na maso. Výpek nevyléváme. Játra omyjeme a také dvakrát umeleme spolu s jednou cibulí nakrájenou na klínky a česnekem. Játrovou a m...

Nakládané citrony se solí

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg malých citronů s tenkou kůrou (nejlépe v bio kvalitě) sůl koření - badyán, bobkový list, kuličky černého pepře (není nutné, ale hodí se pro zpestření) Tato pochoutka patří k základním ingrediencím severoafrické kuchyně. Má velmi výraznou chuť, a proto si ji užívejte s rozvahou. JAK NA TO? Citrony pečlivě omyjeme a podélně krájíme na čtvrtky. Pozor, nedokrajujeme je. Kolem stopky by měly zůstat spojené, aby připomínaly květy. Jemně citrony rozevřeme, řezy posypeme 1 lžičkou soli a uzavřeme. Na jeden citron tedy vychází 4 lžičky soli. Citrony těsně naskládáme do vhodné sklenice s širokým hrdlem a zatížíme. Postavíme je na teplé místo, třeba prosluněné okno. Citrony by měly pustit tolik šťávy, aby byly zcela ponořené. Nálev můžete doplnit kořením (často se používá bobkový list, badyán, kuličky černého pepře). Nejprve bude nálev zakalený, ale během 3-4 týdnů by se měl vyčistit. To je signál, že můžeme začít ochutnávat. ;) JAK TO FUNGUJE? ...

x