home

Dančí maso

Doba přípravy 2 hodiny
Náročnost střední
Počet porcí 5

Máte rádi zvěřinu? My ji milujeme a rádi z ní připravujeme i naše delikátní paštiky. Rozhodli jsme se vám představit naše oblíbené druhy a začneme hned u nejoblíbenějšího a asi nejchutnějšího masa a to dančího.

Dančí maso je chuťově bohaté a na rozdíl od jiných druhů zvěřiny poměrně křehké. Vyniká svojí šťavnatostí a plnou chutí. Daňci se často chovají v oborách, takže je dostupné po celý rok (není závislé na lovecké sezoně). Díky tomu je standardem velmi vysoká a stabilní kvalita. Nejvhodnější pro kuchyňské využití a zpracování je období věku daňka mezi 1,5 roku a nejvýše třemi lety. V tomto období je maso správně vyzrálé a jemné.

Image 0

Naše Dančí paštika s divokým kořením je postavena na plné a výrazné chuti tohoto masa. V paštice jsme dančí maso zkombinovali s divokým kořením, bylinkami a lesními houbami. Výsledkem je exkluzivní paštika oceněná cenou Regionální potravina Olomouckého kraje. Doporučujeme ochutnat společně s výraznějším červeným vínem.

Image 1

Pokud se k vám dostane dančí maso v celku, můžete ho upravovat na minutku (hřbet či kýtu), ale úžasné je i využití ořezů do mletého masa - třeba na originální hamburgery nebo sekanou. Samozřejmě je z něj úžasný guláš, sluší mu delší dušení na červeném víně s kořenovou zeleninou nebo klasická svíčková. Maso doporučujeme prošpikovat nebo obalit slaninou, případně dopředu naložit do láku. 

Pokud se pustíte do guláše, podlijte maso trochou červeného vína a lžičkou podrcených jalovčinek. Z dančího masa jsou famózní řízky v klasickém trojobalu nebo si ugrilujte dančí steak s pořádnou dávkou hrubě drceného pepře.

Ani vnitřnosti z daňka nevyhazujte, pokud budete mít k dispozici plíce, jazyk, srdce nebo játra, můžete je dusit na smetaně nebo přidávat do guláše

Dančí kostky na víně

Image 2

Maso mírně naklepejte (ať se poruší vlákna), osolte a opepřete. Na rozpáleném oleji je ze všech stran zprudka opečte a dejte maso stranou. Na výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky. Zastříkněte octem, přidejte koření a vraťte maso. Duste přibližně hodinu, během které budete postupně přilévat víno a vývar.

Dusíme do měkka. Omáčku můžeme doladit trochou cukru, případně dosolíme nebo opepříme.

Podáváme s rýží.






 

Co budete potřebovat

  • 0,5 kg dančího masa nakrájeného na kostky (např. hřbet bez kosti)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 1 cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • divoké koření (bobkový list, 5 kuliček pepře a 5 jalovčinek)
  • 10 ml octa
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • olej

farmářské trhy
vše

v tuto chvíli pro vás připravujeme termíny dalších trhů, děkujeme za pochopení.

Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás: