Tento francouzský koláč z křehkého těsta je už dlouho hitem v naší podzimní kuchyni. Příprava není složitá a prim zde hrají jablka spolu s meruňkovým džemem.
Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy křehkých koláčů, nasladko i naslano.
Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče.
Jak na to:
V míse nakrájíme máslo na malé kousky a posypeme moukou smíchanou se solí. Vypracujeme prsty drobenku,
kterou postupně začneme spojovat, stačí vždy přidat lžičku vody a ručne propracovat.
Výsledné těsto by mělo mít podobu koule, kterou zabalíme do potravinové folie a dáme vychladit
minimálně na 30 minut do ledničky. Před další úpravou z ledničky vyndáme a necháme v pokojové
teplotě temperovat.
Vychlazené těsto vyválíme na tenký plát a přemístíme do vymazané formy na koláč, případně
si můžeme pomoci prsty a těsto ve formě vytlačte do odpovídajícího tvaru.
Propícháme vidličkou a klademe plátky jablek. Posypejte je cukrem a kousky másla. Pečeme v troubě
vyhřáté na 200 °C přibližně 50 minut.
V rendlíku rozvaříme džem s trochou pálenky a rozetřeme na hotový koláč. Směs ztuhne
a vytvoří nám na koláči krásnou lesklou glazuru.
Dobrou chuť!
Co budete potřebovat
Na těsto:
100 g změklého másla
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
1 žloutek
špetka soli
4-6 lžiček vody
Na náplň:
5 jablek (oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky)