home

Francouzský jablečný koláč

Doba přípravy 80
Náročnost nízká
Počet porcí 8

Tento francouzský koláč z křehkého těsta je už dlouho hitem v naší podzimní kuchyni. Příprava není složitá a prim zde hrají jablka spolu s meruňkovým džemem.

Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy křehkých koláčů, nasladko i naslano. Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče.

Jak na to:

V míse nakrájíme máslo na malé kousky a posypeme moukou smíchanou se solí. Vypracujeme prsty drobenku, kterou postupně začneme spojovat, stačí vždy přidat lžičku vody a ručne  propracovat. Výsledné těsto by mělo mít podobu koule, kterou zabalíme do potravinové folie  a dáme vychladit minimálně na 30 minut do ledničky. Před další úpravou z ledničky vyndáme a necháme v pokojové teplotě temperovat.

Vychlazené těsto vyválíme na tenký plát a přemístíme do vymazané formy na koláč, případně si můžeme pomoci prsty a těsto ve formě vytlačte do odpovídajícího tvaru.

Propícháme vidličkou a klademe plátky jablek. Posypejte je cukrem a kousky másla. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 minut.  

V rendlíku rozvaříme džem s trochou pálenky a rozetřeme na hotový koláč. Směs ztuhne a vytvoří nám na koláči krásnou lesklou glazuru.

Dobrou chuť!


 


 

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 100 g změklého másla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4-6 lžiček vody


Na náplň:

  • 5 jablek (oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky)
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 50 g másla (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce pálenky (slivovice, meruňka)


 


 

farmářské trhy
vše

v tuto chvíli pro vás připravujeme termíny dalších trhů, děkujeme za pochopení.

Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás: