home

Hodové koláče

Doba přípravy 40 minut + 1,5 hodin kynutí
Náročnost střední
Počet porcí 9

Tradiční posvícenské nebo hodové koláče jsou dodnes rozšířené v mnoha podobách a v každém kraji nebo vesnici se mohou lišit.

Někde se pečou koláče velké (frgále), někde maličké (vdolečky) nebo se náplň schovala pod těsto (skládance). My vám přinášíme recept na tradiční koláče podle nás. Můžete je plnit tvarohovou, makovou, ořechovou nebo naší oblíbenou povidlovou náplní.

V míse smícháme sypkou část ingrediencí - mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a muškátový oříšek. V hrnečku si zahřejeme půlku mléka, přidáme 1 lžíci cukru a kvasnice, necháme vzejít kvásek. Ve zbytku mléka rozkvedláme žloutky a vejce. Máslo se sádlem rozpustíme. 

Všechny tekuté části přidáme do sypké směsi a pořádáme promísíme. Těsto by mělo být tužší. Pokud je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky. Přikryjeme čistou utěrkou a nechte minimálně 1,5 hodiny kynout. 

Z vykynutého těsta vyválíme plát a vykrajujeme hrnečkem kolečka o velikosti cca 7-8 cm. Přeneseme je na tukem vymazaný plech a pokryjeme lžící švestkového džemu. Posypeme drobenkou a necháme ještě půl hodiny dokynout. 

V troubě předehřáté na cca 180 °C pečeme 20 minut. Ještě horké můžeme pocukrovat.



Co budete potřebovat
  • 500 g mouky (polohrubá a menší část hladká)
  • 120 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ lžičky soli
  • ½ hrnku mléka
  • 25 g kvasnic
  • 2 žloutky
  • 1 vejce
  • 125 g másla (menší část lze nahradit kvalitním sádlem)
  • strouhaná citronová kůra z půlky citronu
  • trochu nastrouhaného muškátového oříšku
  • drobenka (hrubá mouka, máslo, cukr krystal)

Na náplň:



farmářské trhy
vše
Šumperk2.10.20208:00-14:00
Olima Olomouc3.- 4.10.2020
Šternberk10.10.20207:30-12:30
Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás: