Tradiční posvícenské nebo hodové koláče jsou dodnes rozšířené v mnoha podobách a v každém kraji nebo vesnici se mohou lišit.
Někde se pečou koláče velké (frgále), někde maličké (vdolečky) nebo
se náplň schovala pod těsto (skládance). My vám přinášíme recept na tradiční
koláče podle nás. Můžete je plnit tvarohovou, makovou, ořechovou nebo naší oblíbenou povidlovou
náplní.
V míse smícháme sypkou část ingrediencí - mouku, cukr, sůl, citronovou kůru, vanilkový cukr a muškátový
oříšek. V hrnečku si zahřejeme půlku mléka, přidáme 1 lžíci cukru a kvasnice, necháme vzejít kvásek.
Ve zbytku mléka rozkvedláme žloutky a vejce. Máslo se sádlem rozpustíme.
Všechny tekuté části přidáme do sypké směsi a pořádáme promísíme. Těsto by mělo být tužší. Pokud
je těsto příliš řídké, přisypte trochu mouky. Přikryjeme čistou utěrkou a nechte minimálně 1,5
hodiny kynout.
Z vykynutého těsta vyválíme plát a vykrajujeme hrnečkem kolečka o velikosti cca 7-8 cm.
Přeneseme je na tukem vymazaný plech a pokryjeme lžící švestkového džemu. Posypeme drobenkou a
necháme ještě půl hodiny dokynout.
V troubě předehřáté na cca 180 °C pečeme 20 minut. Ještě horké můžeme pocukrovat.
Co budete potřebovat
500 g mouky (polohrubá a menší část hladká)
120 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
½ lžičky soli
½ hrnku mléka
25 g kvasnic
2 žloutky
1 vejce
125 g másla (menší část lze nahradit kvalitním sádlem)