Výlovy rybníků vrcholí a třeba i u vás v kuchyni skončí pár menších rybek. K nakládání se hodí téměř všechny sladkovodní ryby, nejčastěji
se používají tzv. bělice - méně hodnotné kaprovité ryby jako cejn, perlín, plotice nebo
jelec.
A jak na to? Ryby vykuchejte, nejlépe ihned, nejpozději však jeden den po ulovení. Odstraňte
hlavu, ploutve a šupiny. K tomu si můžete koupit speciální škrabku, ale vystačíte si i tupou stranou
kuchyňského nože. Ryby omyjeme, podélně rozpůlíme a opravdu hodně nasolíme. Nemusíte
se bát, že by výsledek byl přesolený. Naskládáme do vhodné sklenice a dáme na tři dny do ledničky.
Po třech dnech ryby omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čisté sklenice. Zalijeme octem
a opět necháme tři dny odpočívat v ledničce. Po lázni v octu ryby opláchneme a stáhneme z kůže. Odstraníme
páteř a silné kosti, ty tenké by měly působením octu změknout.
Plátky ryb jemně vyždímáme, dáme do sklenice a prosypáváme nakrájenou cibulí. Na 5 dní
ještě zalijeme kořeněným nálevem, podobným jako používáme na okurky. Ryby tak získají jemnost a natáhnou
koření.
Teď jsou úplně ideálně připravené pro domácí rybí salát. Ryby necháme okapat a stáhneme z nich kůži. Rozkrájíme
na drobné kousky a smícháme s majonézou, drceným česnekem, koprem a šalotkou. Dochutíme špetkou
cukru, případně solí. Salát důkladně promícháme a necháme ještě v ledničce odležet.
Co budete potřebovat
Rybí salát
200 g naložených ryb
100 g majonézy (část lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou)