Kdoule patří v našich zeměpisných šířkách mezi méně obvyklé ovoce.
Připomínají nepříliš hezká jablka nebo hrušky. Pokud se přesto rozhodnete je za syrova ochutnat, zjistíte, že jsou neuvěřitelně trpké a mohou dokonce působit žaludeční potíže. Svoji trpkost ztrácí tepelnou úpravou a džem z nich je naprosto famózní s krásnou vůní a výjimečnou chutí. V podstatě je můžete zpracovat stejně jako jablka nebo hrušky. Vždy nezapomeňte okrájet slupku, ta je tuhá a těžko stravitelná.
Pozor jen, nespleťte si kdouloň s nejedlým kdoulovcem. Kdoulovec je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady a na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdoulím. Plody kdoulovce se ale nekonzumují.
Kdoule ozdobí vaši zahradu, jeho plody jsou krásné a sklízí se nejčastěji v říjnu, když se zbarví do sytě žluté barvy. Obsahují spoustu vitamínů (především vitamín C, skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí také pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu.
Naše babičky používaly kdoule jako “osvěžovače vzduchu”, dávaly je mezi prádlo a rozmístily na několik míst v domě. Zkuste je také naaranžovat a uvidíte, jak vám krásně domácnost provoní.
Do 300 ml vody přidejte slupky z kdoulí a cukr, povařte, dokud se cukr nerozpustí. Slupky dodají chuť, vůni a také trochu pektinu. Slupky z cukrového rozvaru posbíráme. V jiném hrnci povařte kdoule s trochou vody a šťávou z citronu. Kdoule vyjmeme, přidáme do cukrové vody spolu s nastrouhanou citrónovou kůrou, skořicí a badyánem.
Vaříme ještě asi 30 minut, dokud nejsou kdoule krásně měkké a džem nezhoustne do požadované konzistence. Potom koření vyjměte a můžete zavařovat. Pokud máte rádi jemnou konzistenci džemu, můžeme jej rozmixovat.
Plňte do horkých sklenic, nejlépe do “džemovek” Weck Zavařujte 20 minut při 80°C. Tímto neobvyklým džemem uděláte radost i jako jedlým dárkem.
voda