Chcete své koledníky překvapit originální pomazánkou? Nechte se inspirovat našimi středomořskými
recepty na dvě výborné pomazánky z černých oliv. Obě dvě chutnají nejlépe na plátku
bílého pečiva.
Tapenáda je klasická pomazánka z oliv připravovaná v celém Středomoří, kterou můžete připravit i z oliv zelených. Podáváme je na opečeném plátku toustu nebo bagetce, nejčastěji k aperitivu. Pokud si ji chcete uchovat, skladujte ji ve skleničkách, zalitou olivovým olejem a v chladu.
Můžete ji také využít na potírání a marinování masa. Na uskladnění pomazánek se skvěle hodí skleničky Weck, můžete v nich pomazánky a dipy přímo servírovat na stůl.
Olivy, ančovičky, česnek a kapary rozmixujeme, ale ne na hladkou pastu. Tapenáda má mít
hrubší strukturu. Postupně při mixování přiléváme olej a citrónovou šťávu. Dochutíme
pepřem.
Olivová pasta je opět nejlepší na opečeném bílém pečivu. Její struktura je opravdu jemná a pasta krásně voní použitými bylinkami. Doporučujeme je použít čerstvé.
Bylinky a česnek nasekáme na drobné kousky a společně s olivami, chilli a kapary rozmixujeme . Postupně přidáváme olivový olej. Na závěr dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a citrónovou šťávou.