home

Rychlá pomerančová marmeláda

Doba přípravy 45
Náročnost střední
Počet porcí 5

Chcete přes zimu zavařit něco neobvyklého? Využijte vrcholné formy citrusových plodů. Pomerančová marmeláda je velmi oblíbená například v Anglii ke snídani, na opečeném křupavém toustovém chlebu. Je také výborná do dezertů nebo k sýrům.

Pomeranče oloupeme pomocí škrabky na brambory  a nakrájíme na drobné nudličky a spaříme ve vroucí vodě. Bílou kůru ořežeme a vyhodíme (bývá původcem hořkosti). Pomeranče rozkrájíme na menší kousky a vyjmeme pecky. Ty dáme do plátýnka a vyvaříme společně s pomeranči. Obsahují přírodní pektin a marmeláda potom lépe želíruje.

Nakrájené pomeranče, kůru a pecky vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a vaříme odkryté na mírném ohni, až se pomeranče rozvaří (zhruba 20 minut). Přisypeme polovinu cukru a za stálého míchání provaříme. Postupně přiléváme citrónovou šťávu. Na závěr promícháme zbylý cukr s pektinem a přidáme do horké marmelády. Vaříme už jen asi 2-3 minuty opět při stálém míchání. Plníme do čistých suchých sklenic, nejlépe džemovek Weck.  Zavařujeme 15 minut při 80 C.


Co budete potřebovat
  • 1 kg pomerančů v bio kvalitě (nejlepší volbou jsou pomeranče sevillské)

  • 0,75 kg krupicového cukru

  • 20 g pektinu

  • 50 ml citrónové šťávy


Vyzkoušejte také
Doba přípravy50 minut + 5 hodin pečení
Náročnoststřední
Počet porcí8
celý recept
Doba přípravy30 + 50 minut vaření
Náročnoststřední
Počet porcí8
celý recept
Doba přípravy4 hodiny (i se sběrem)
Náročnostvysoká
celý recept
farmářské trhy
vše
Šternberk1.9.20187:30-12:30
Šumperk7.9.20188:00-15:00
Kroměříž8.9.20189:00-13:00
Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás:
doprava