Horký alkoholický nápoj, který si s chutí dopřáváme na vánočních trzích nebo po zimních procházce či lyžovačce, má opravdu zajímavou historii.
Je celosvětově oblíbený a to především proto, že se rozšířil už v 17.století a to překvapivě z Indie.
Slovo punč má původ v hindském slovu “pánch” neboli pět. Symbolizovalo pět přísad, který do něj patří
- alkohol, cukr, citron, voda nebo černý čaj a koření.
Z Indie se dostal do světa díky britským námořníkům, kteří jej nejdříve importovali do Anglie
a odtud už se šířil po celé Evropě a do severní Ameriky. Základním alkoholem bývalo dřív brandy
nebo třtinový rum, který se zředil vodou nebo černým čajem a chuťově doladil cukrem, citronem a kořením
(skořice, badyán, hřebíček).
Časem se nápoj začal podávat horký na předvánočních trzích a byla tak založena tradice vánočních
punčů. V kontinentální Evropě potom trhovci část vody vyměnili za víno a vznikla tak
nám nejznámější podoba tohoto oblíbeného nápoje. Může se doplňovat čerstvým, kompotovaným nebo
sušeným ovocem, případně je v dětské nealko verzi nahrazeno víno a alkohol ovocnou šťávou (moštem nebo
džusem).
My jsme pro vás připravili tekuté koření na punč, které stačí přidat do ohřátého nápoje. Krásně ho ovoní
a dochutí směsí koření a karamelu z třtinového cukru. Nápoj už není třeba déle provařovat a ani sladit.
Po návratu ze zimní lyžovačky tak oceníte jeho rychlou přípravu a skvělou chuť.
Vánoční punč
Ve velkém hrnci ohřejeme směs vína, černého čaje a rumu. Nevaříme. Do hrníčků si připravíme višně. Pokud
použijete sušené ovoce, nezapomeňte ho předem namočit (ideálně v rumu nebo v griotce. Horkou směs
nápojů dochutíme našim tekutým kořením Na punč. Podáváme s plátkem citronu. Nejlépe po
pořádné zimní koulovačce. :)
Kdo má rád ovoce může si k receptu přidat 200 g kompotovaných višní nebo třeba sušené rozinky, brusinky,švestky
nebo hrušky namočené předem v rumu nebo v griotce.