home

Vepřový sulc

Doba přípravy 180 minut + tuhnutí přes noc
Náročnost střední
Počet porcí 1,2 litru sulcu

Jdeme vařit

Vepřovou nožičku a koleno očistěte a omyjte pod tekoucí vodou. Spolu s kořením vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Průběžně sbírejte pěnu vzniklou na povrchu. Poté snižte teplotu, přidejte rozdrcený česnek a vařte doměkka, cca 2-2,5 hodiny.

Dobu varu zkrátíte použitím tlakového hrnce. Asi 20 minut před dovařením přidejte mrkev v celku. Neměla by se totiž začít rozpadat. Poté ji vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte na asi centimetrové kostky a nechte ji stranou.

Plnění do forem

Vyjměte maso z vývaru a nechte trochu vychladnout. Pak ho oberte od kostí a nakrájejte na kostičky (spíše menší kousky, vypadají pak pěkně ve skleničkách). Přidejte nakrájenou mrkev a touto směsí naplňte připravené skleničky, nebo vhodnou formu. Dobře poslouží třeba srnčí hřbet.

Vývar slijte přes jemné síto, dochuťte octem, solí a pepřem a přelijte směs ve skleničkách, tak aby byla zcela pokryta. Sulc můžeme krátce sterilovat, řekněme 30 minut při 80 °C. Pokud jej plánujete spotřebovat během dvou, nebo tří dnů, rovnou ho dejte ztuhnout přes noc do ledničky.

Podávat ho můžete s  chlebem a jak kdo má rád.  S cibulkou a octem, s nakládanými okurkami, nebo s hořčicí a křenem.

Co budete potřebovat
  • 1 vepřová nožička
  • 1 osolené vepřové koleno
  • 2 bobkové listy
  • 10 kuliček pepře
  • 150 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • sůl, čerstvě mletý pepř
Vyzkoušejte také
Doba přípravy15 minut
Náročnostnizká
Počet porcí2
celý recept
Doba přípravy30 minut + vychlazení 1h
Náročnostsnadná
Počet porcí6
celý recept


Související produkty
Minimální odběr 6 ks
55 Kč s DPH
Skladem
Přidat do košíku
Minimální odběr 3 ks
60 Kč s DPH
Skladem
Přidat do košíku
Minimální odběr 3 ks
51 Kč s DPH
Skladem
Přidat do košíku
farmářské trhy
vše

v tuto chvíli pro vás připravujeme termíny dalších trhů, děkujeme za pochopení.

Přihlášení k odběru novinek
Chcete přednostně dostávat aktuální informace?
Vyplňte a odešlete nám Váš e-mail
(odhlášení možné kdykoliv).
Sledujte nás: