Inspirace léto, Strana 4

Pár tipů, jak si zkrátit čas zavařováním!

      Doba v karanténě neutíká tak rychle, jak byste si přáli? Máte pocit, že si jen těžko hledáte zábavu? Máme pro vás pár tipů, jak si zkrátit čas a využít ho k zavařování oblíbených i neobvyklých dobrot! Sice se zdá, že sezóna zavařování a čerstvých surovin ještě není, můžete ale využít staré zásoby, které už nejsou zrovna v kondici, nebo naopak zkusit jarní bylinky, které už se začaly objevovat. Vyzkoušejte zavařeniny i z méně obvyklých surovin, uvařte chutney nebo vyzkoušejte orientální kuchyni. Zavařujte v menším množství a do skleniček Weck. Budete mít tak zásobu krásných jedlých dárků na celý rok. Případně je můžete využít na letních grilovačkách a párty. Tady je pár našich tipů: - jablka, která už nejsou v té nejlepší kondici využijte na skvělá jablková povidla. - klasickou cibuládu vyzkoušejte při letních grilovačkách, je skvělá ke grilovanému masu nebo sýru  - zkuste si vyrobit domácí jogurty, nebudete muse...

Jahodová sezóna

      Jahody jsou v evropské kuchyni poměrně nováčky. Ve velkém se zde začaly pěstovat až koncem 19.století. Do té doby byly známy pouze lesní jahody, které se od těch pěstovaných liší nejen velikostí, ale i chutí. Od té doby se ale sladké plody (které vlastně nejsou plody, jde o zdužnatělé květní lůžko, plody jsou malá semínka na jeho povrchu) rozšířily téměř do každé zahrádky, ale také do květináčů na balkony a terasy. Známe nekonečnou řadu druhů, které se odlišují tvarem, chutí, velikostí a kvalitou dužiny. Typickým časem sběru je červen a červenec a jahody tak ohlašují blížící se léto.  Jahody se v minulosti považovaly za královské ovoce a byly symbolem lásky (asi díky tvaru jahod ve tvaru červeného srdce). Neměly by chybět ke skleničce sektu nebo šampaňského, ke kterému chuťově ladí. Čerstvé ovoce se hodí především na sladké dezerty (koláče, bublaniny, nepečené ovocné dezerty, plněné knedlíky). Těšíme se vždy na první dávku jahod ze zahrádky, kter...

Zavařená pečená rajčata

CO BUDETE POTŘEBOVAT 3 kg rozpůlených rajčat 1 menší hlávka česneku nakrájená na drobno 1 polévková lžíce čerstvých tymiánových lístků 2 lžíce třtinového cukru olivový olej   Pokud máte nadbytek rajčat a chcete si v zavařovacích skleničkách uchovat co nejvíce letní chuti, vyzkoušejte náš recept na pečená rajčata. Rajčata rozprostřeme na plech řezem nahoru těsně vedle sebe. Zakapeme olivovým olejem, posypeme lístky tymiánu, česneku a cukrem, tak aby byly suroviny hlavně na středu rajčat.. Dáme do trouby předehřáté na 120°C a pečeme 3 hodiny. Potom plníme do skleniček a zavaříme na 10 minut při 90°C. Můžeme pak využít jako omáčku na těstoviny, jako přílohu k čemukoliv, nebo jen tak na mlsání. ...

Perský nakládaný česnek

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg čerstvého česneku 0,5 l bílého vinného octa 2 lžíce soli   Máme pro vás recept na původně perskou lahůdku. Naložení zjemňuje jeho chuť. Ocet a sůl dáme do hrnce, přivedeme k varu a provaříme 2-3 minuty. Odstavíme a necháme vychladnout. V hrnci si přivedeme k varu vodu osolenou lžičkou soli (na 1 litr vody 1 lžičku soli). Česnek oloupeme, dáme do drátěného sítka a ponoříme na 1 minutu do vroucí vody. Poté zchladíme v míse se studenou vodou, nejlépe i s kousky ledu. Česnek osušíme a naskládáme do sklenic. Zalijeme octem a zatížíme tak, aby byl zcela ponořen. Na nakládání se skvěle hodí skleničky Weck. Na zatížení použijte víčko o velikost menší, které do skleničky dobře pasuje. Můžete ještě zatížit vyvařeným kamenem. Uzavřeme a necháme minimálně 1 měsíc odpočívat. Trvanlivost této delikatesy je až dva roky. ...

x

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení