Inspirace léto, Strana 4

Rajská sezóna

Rajčata si na našich zahrádkách, balkónech a sklenících vydobyla své neodmyslitelné místo. Každý kdo poznal rozdíl mezi koupeným a domácím rajčetem ví, že to domácí má krásně intenzivní chuť a vůni a s kupovaným se nedá ani srovnávat. Rajčata hrají prim především ve středomořské kuchyni. Své místo si ale našla třeba i v té české - vzpomeňme na tolik oblíbenou rajskou omáčku. Přitom se v Evropě objevila až v 17.století, kdy sem doputovala z Jižní Ameriky. V 19.století se stala velmi populární v Itálii a odtud se už díky oblibě italské kuchyně, dostala do celého světa. Rajčata obsahují velkou spoustu vitamínů a minerálních látek (např. vitamíny skupiny B, C, vápník, fosfor a mnohé další). Jsou vynikajícím léčivem na močové cesty, čistí ledviny, snižují cholesterol, detoxikují organismus, zvyšují imunitu a upravují trávení. Prostě chutný zázrak. Rajčata jsou ideální pro lehké letní obědy a večeře inspirované Itálií. Těstoviny, pizz...

Levandule

Levandule je jedna z nejoblíbenějších bylinek vůbec a to hlavně kvůli své omamné vůni a jedinečné barvě. Nebojte se o ni rozšířit svůj bylinkový záhonek, původem sice pochází ze středomoří, ale dobře si jí daří i u nás (hlavně v teplých oblastech).  Vytvoříte si tak kousek Provence u vás doma.  Kromě estetického dojmu, který vám každá levandule na zahrádce či balkónu přinese, ji můžete využít v kuchyni, v léčitelství i v péči o tělo či domácnost. Rostlinku trháme a sbíráme, když je jen částečně rozkvetlá. Jinak vám všechny kytky při sušení opadají. Stříhejte delší stonky, které v menším trsu zavěste na slunné a vzdušné místo. Nejčastěji kvete od začátku června. Levandule je skvělým pomocníkem proti nechtěnému hmyzu. Slouží jako přirozený repelent a tak kytičkou v okně odeženete nechtěné hmyzí návštěvy. Svazek sušené levandule se ve středomoří dává na parapety oken i například proti štírům, to snad ale v našich podmínkách zatím nehroz...

Jak správně zavařovat ve skleničkách weck

Bojíte se zavařování ve skleničkách Weck? Nemáte vůbec žádné, nebo malé zkušenosti se zavařováním? Přesně pro vás jsme připravili pár tipů “jak na to”, aby výsledek byl naprosto dokonalý. Zavařování ve “weckovkách” je neuvěřitelně jednoduché, když dodržíte několik základních pravidel. Odměnou bude nádherný kousek zavařeniny, kterou můžete s klidem věnovat jako originální a krásný jedlý dárek. Takže až vám kamarádka přinese košík třešní nebo čerstvých okurek k zavaření, pusťte se s vervou do toho. 1. Sklenice plňte tak, aby pod víčkem zůstala alespoň minimální mezera, ideálně cca 10mm. Tučná masa a zelenina v oleji potřebují ještě větší prostor, teplem hmota nabyde a část mastnoty by utekla pod víčkem ven. 2. Důležitá je hygiena. Používejte pečlivě umyté a osušené sklenice a víčka. 3. Používejte pokud možno vždy nové gumičky. Opětovně používané nemusí vždy dobře těsnit. Nicméně, když už je znovu použijete, je dobré je vyvař...

Česnek

Česnek jako koření je známý už od starověku a patří tak k nejstarším kulturním rostlinám vůbec. Pochází pravděpodobně z jihozápadní Asie, ale brzy se rozšířil  po celé Evropě. V Evropě patří mezi velké pěstitele Španělsko, Francie a Itálie, protože česnek má radši teplá a suchá místa. Patří také mezi klasickou součást českých zahrádek a políček. U nás nejznámější je chuťově výrazná, ale drobnější odrůda “paličák”.   Vysoké kulinářské a zdravotní hodnoty jsou závislé na obsaženém alicinu, který je ale také zodpovědný za typické výrazné česnekové aroma. Po konzumaci čerstvého česneku, začne organismus vylučovat nežádoucí vůně, kterých se můžete zbavit žvýkáním zelené petrželky, máty nebo hřebíčku, případné napití mléka nebo silné kávy. Tepelnou úpravou se chuť a aroma česneku snižuje. Česnek má spoustu zdravotních benefitů - zlepšuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu, působí jako přírodní antibiotikum a podporuje metabolis...

Jak na zásoby?

Kdo je připraven není zaskočen! I tak lze vysvětlit princip prepperrství, tedy princip připravenosti na nenadále krize, které mohou v civilizovaném světě vypuknout (živelné pohromy, karantény, blackouty). 1. Zásoby - Měly by vystačit, podle odborníků, až na 3 měsíce pro všechny členy rodiny, včetně domácích mazlíčků. Zahrnovat mají trvanlivé potraviny, které běžně jíte. V mnoha případech půjde o zásoby mouky, těstovin, rýže, luštěnin, cukru a soli. Dále pak sterilované konzervy s ovocem, zeleninou a zavařeninami.  2. Soběstačnost - vyzkoušejte být aspoň částečně soběstační. Využijte svoji zahrádku, sad nebo kousek dvorku pro chov drobného domácího zvířectva. Zkuste si vypěstovat svoje ovoce a zeleninu, to co nestihnete spotřebovat zakonzervujte - zavařte, zkvaste, usušte nebo zamrazte. 3. Šetrnost -  chovejte se šetrně (ke svým zásobám, životnímu prostředí a s úctou ke svému okolí) Zásoby začněte budovat postupně, nepodléhejte panic...

x