Inspirace podzim, Strana 4

Foie gras - francouzská delikatesa

Ve Francii patří paštiky mezi velmi oblíbená jídla a proto se nelze divit, že také patří mezi jedničky ve výrobě Foie gras - luxusní játrové teriny. Slovní označení foie gras může být lehce zavádějící, označuje vstupní surovinu jako takovou, ale také produkt, který se z nich vyrábí Správné foie gras jsou vyrobena z tučných kachních nebo husích jater. Více oblíbená jsou játra kachní než husí a to hlavně díky dostupnosti a silnější chuti. Tvoří až 95% produkce foie gras.  Foie gras má velmi jemnou delikátní chuť, která skvěle ladí s kapkou koňaku nebo lanýži. Mají konzistenci podobnou paštice a lze je podávat jako studený předkrm nebo jako delikatesu ke sladším, hutným vínům, třeba slámovým. Překvapivě dobře se snoubí s konfitovanou cibulkou, fíkovým džemem, proslazenou rebarborou. Historie této pochoutky pravděpodobně spadá až do starověkého Egypta, ale svůj věhlas získaly až díky francouzské gastronomii. Ve střední Evropě mají v...

Tradiční září

aneb co naše babičky konaly a my už jsme na to zapomněli. Měsíc září je momentálně nejvíce spojován s návratem do škol, školek a zaměstnání. Je to měsíc, se kterým přichází spousta povinností, ale také pravidelný řád a rytmus. Je to přelom mezi létem a podzimem. Rána a večery už jsou studené, ale přes den si ještě užíváme babího léta a teplého počasí. Pojďme si společně projít zvyky a tradice, které jsou spojené s tímto kouzelným měsícem.  Září je měsíc, kdy sklízíme, co jsme na jaře zaseli. Na zahrádkách je hojnost zeleniny a my tak můžeme zavařovat a uskladňovat rajčata a přebytky cuket. Inspirovat se můžete recepty na našich webových stránkách. Ovocné stromy nám nabízejí sklizeň ve formě švestek, hrušek a prvních jablek. Voňavé plody švestek si kromě táčů a koláčů, nasušte na zimní období nebo zavařte do povidel. Na Moravě ovšem skončí většina ve kvasu na výbornou domácí slivovičku. Kdo nemá možnost užít si domácího ovoce může vyzkoušet náš Švestko...

Polévkobraní

Polévky jsou skvělá věc. Dokážou dostatečně zasytit a zahřát, a to se s přicházejícím podzimem rozhodně hodí.   Pokud k nim přidáte pečivo, nejlépe čerstvý kváskový chleba nebo domácí poctivé rohlíky, nemusíte už řešit další jídlo. Vždyť už naše babičky říkávaly, že polévky jsou grunt - tedy základ.    My to víme a proto jsme pro vás připravili novou řadu našich “hotovek” - poctivých hutných polévek, které vás opravdu zasytí jako plnohodnotné jídlo. Můžete je mít v zásobě ve spíži na horší časy, jako rychlý oběd při domácím home office nebo pokud vás zastihne chřipka a vy se potřebujete bez námahy posilnit. Prostě záležitost, která se vám rozhodně doma hodí. Stačí jen ohřát a můžete jíst. A stačí vám k tomu jen mikrovlnka, vodní lázeň nebo klasický malý rendlík, do kterého polévku přelijete. Díky tomu, že jsou polévky ve sklenicích Weck, můžete je ohřívat i konzumovat přímo z nich. Jsou totiž opravdu husté a uvařené z poctivých surovin. Pojďme se podívat, jaké dob...

Tradiční říjen

Ještě v říjnu je na zahradě spousta práce se sklizní úrody. Kromě jablek a zeleniny sbíráme různé bobule, vyrábíme sirupy, sušíme křížaly a nezapomínáme na podzimní tvoření. Na konci měsíce vyvrcholí toto období plné sběru, ukládání a příprav na zimu. V listopadu po dušičkách je už na čase užívat si teplo domova a sklizeň z celého roku.    Vždy na podzim vyrábíme sirup  a džem z rakytníku. Plody pevně drží na větvičkách a je opravdu namáhavé je z nich dostat dolů. Všechna ta námaha ale rozhodně stojí za vitamínovou bombu, která nám v zimě dodá chybějící “céčko” ( má ho až 20x více než pomeranče). Rakytník posiluje imunitní systém, odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí proti virům a bakteriím.  Je období sklizně dozrávající podzimní zeleniny - dýní, zelí, kapusty, kořenové zeleniny a dalších. Nezapomeňte si naložit trochu do kvašáku, za pár týdnů budete nadšení z kyselé chuti kvašené zeleniny. Můžete nakrouhat pár hlávek zelí nebo vyzkouš...

Tradiční listopad

Listopad je už podle názvu období padání listí, ranních mlh a prvních mrazíků. Úroda už by měla být sklizená, zelí kvasí ve sklepě, zavařeniny stojí vyrovnané jako vojáci ve spíži, jablka, hrušky, dýně, patizony a cukety odpočívají ve sklepě a mrazák je plný k prasknutí. Zapálíme si oheň v krbu nebo se aspoň přitulíme k topení, uvaříme si čaj nebo svařák. Začíná čas odpočinku a zklidnění, máme totiž hotovo. Poslední co sklízíme z pole jsou dýně, můžem je uskladnit ve sklepě nebo v jiné studené místnosti. Vydrží nám často až do jara. Více o dýních a jak je zpracovat si můžete přečíst v článku. Začátek listopadu (2.11.) patří dušičkám. Svátku, který vychází z prastarého keltského svátku Samhain. Pro Kelty to byl nejdůležitější svátek, začátek nového roku, předěl mezi létem a zimou, teplem a chladem, mezi životem a smrtí. V noci ze 31.října na 1.listopad se podle Keltů stírala hranice mezi živými a mrtvými a je to čas vzpomínky na ty, kteří odešli. Po celou n...

x