
Bazalkový olej – voňavý dochucovač italské kuchyně
Domácí bazalkový olej je aromatické dochucovadlo ideální pro saláty, těstoviny nebo pizzu. Bazalka není jen chutná bylinka – její účinky se často zmiňují v souvislosti s přírodní medicínou, například při tématu bazalka nemoci. Nakládání čerstvých bylinek do panenského olivového oleje je jednoduchý způsob, jak si uchovat jejich chuť i aroma. Pokud vám bazalka přerůstá, nezapomeňte ani na pesto z bazalky recept nebo si přečtěte tipy, jak sušit bazalku. Hotový olej stylově uskladníte do karaf Weck, kde krásně vynikne.
Množství 1 litr
Čas 10 minut + 3 týdny odležení
Náročnost 1/5
Množství (v litrech): 1
Suroviny
- 1000 ml panenského olivového oleje
- 150 g čerstvé bazalky
Postup
1
Olej pozvolna zahřejte na cca 40 °C.
2
Bazalku jemně naklepejte, vložte do nahřáté karafy Weck a zalijte teplým olejem.
3
Uzavřete a nechte odležet 3–4 týdny na temném místě.
4
Pro delší trvanlivost přefiltrujte přes jemné plátýnko a uchovejte v čistých karafách.
Tip: Olej si připravíte i z jiných bylinek – například z rozmarýnu, koriandru nebo citronového tymiánu. Nezapomeňte ani na další způsoby uchování – jak sušit bazalku nebo pesto z bazalky recept jsou skvělými variantami.