
Cuketová hořčice – pikantní omáčka ke klobáskám i masu
Hledáte fit recept z cukety, který se dá dlouhodobě uchovat? Tato domácí cuketová hořčice je výborným způsobem, jak zpracovat přerostlé cukety v létě. Připravíte ji jako hustou pikantní omáčku s česnekem a chilli, kterou využijete ke klobáskám, uzenému masu, nebo jako přílohu na grilování. Je to také nečekaný základ pro cuketovou sekanou recept nebo jako dochucení špaget z cukety – rozhodně patří mezi praktické cuketa recepty fitness.
Množství 3 litry
Čas 60 minut
Náročnost 2/5
Množství (v litrech): 3
Suroviny
- 2500 g cukety (oloupané, bez semínek, nakrájené na kostky)
- 1 ks velká hlávka česneku (nakrájená na plátky)
- 50 g cukru
- 200 ml vinného octa
- 100 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- 100 g hořčičného semínka
- 1 lžička soli
- 2 lžíce kurkumy
- 1 ks chilli paprička (dle chuti)
- 150 ml vody
Postup
1
Cuketu podlijte vodou s cukrem, octem a solí a vařte do změknutí.
2
Přidejte olej, koření a česnek, a vše společně provařte, aby se chutě propojily.
3
Pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladka. Vařte ještě několik minut, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
4
Horkou hořčici nalijte do sklenic Weck a sterilujte cca 10 minut při 180 °C.
Tip: Cuketová hořčice je výtečná nejen ke grilovaným klobáskám, ale i jako základ pro cuketovou sekanou nebo ochucení zeleninových špaget z cukety. Zkuste ji i vy – z jednoho cuketa receptu fitness vznikne multifunkční poklad.