
Domácí bylinkový olej – recept na macerované oleje
Ochucený bylinkový olej dodá šmrnc salátům, polévkám i pečené zelenině. Připravte si vlastní macerovaný olej s bylinkami a kořením do krásných sklenic Weck – výborný i jako jedlý dárek. Využít můžete i extra panenský olivový olej, který vyniká svou chutí a má pozitivní účinky na zdraví. Pokud ho pijete na lačno, může prospět i trávení – ale v kuchyni z něj uděláte skutečný poklad. Ať už sledujete cenu olivového oleje extra panenského nebo ho běžně používáte, domácí verze vám dá víc za méně.
Objem 1 litr
Čas 10 minut + macerace
Náročnost 2/5
Objem: 1
Suroviny
- 500 ml kvalitního oleje (olivový, slunečnicový, řepkový, makový...)
- 4 větvičky čerstvého tymiánu
- 2 stroužky česneku (sušeného nebo čerstvého)
- 1 lžička barevného pepře
- 2 větvičky rozmarýnu
- 1 kůra z 1 bio citronu (najemno nastrouhaná)
Postup přípravy
1
Macerace za studena: Všechny bylinky opláchněte a osušte. Vložte do suché sklenice Weck, zalijte olejem (ideálně olivovým olejem) a dobře uzavřete. Nechte alespoň týden v lednici, poté můžete konzumovat.
2
Macerace za tepla: Olej a bylinky vložte do hrnce a zahřejte na 70 °C. Přendejte do trouby na 70 °C a macerujte 4 hodiny. Po vychladnutí přeceďte do čisté lahve.
Tip: Ochucený olej můžete využít na těstoviny, pizzu, maso, zeleninu i do dipů. Uchovávejte v chladu a temnu. Pokud chcete spojit kvalitu a zdraví, sáhněte po extra panenském olivovém oleji – cenově dostupný i v domácím provedení, a přitom s výjimečnými vlastnostmi.