
Třešňový kompot – klasika z letní úrody
Máte plný košík třešní ze samosběru třešní nebo vlastní zahrady? Připravte si tradiční recept na třešňový kompot, který si zamilujete nejen v zimě. Hodí se do bublaniny z třešní, jako sladká příloha ke zmrzlině nebo jen tak na lžičku. Nejlépe chutná ze srdcovek – tmavých, sladkých a šťavnatých třešní. Tento kompot z třešní připravíte dvěma jednoduchými způsoby a využijete tak skvěle zpracování třešní.
Objem cca 5 sklenic
Čas 40 minut
Náročnost 1/5
Objem: 5
Suroviny
- 1000 g třešní
- 1000 ml vody
- 300–350 g cukru
Postup – varianta s cukrovým roztokem
1
Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout.
2
Omyté třešně naskládáme do čistých sklenic Weck.
3
Zalijeme vlažným cukrovým roztokem asi 1 cm pod okraj.
4
Uzavřeme víčky a svorkami, zavařujeme 25 minut při 85 °C.
Alternativní rychlá metoda
1
Třešně ve sklenici zasypeme 1–2 lžícemi cukru.
2
Zalijeme převařenou vodou a zavařujeme stejně: 25 min při 85 °C.
Tip: Kompotované třešně využijete nejen do koláčů, ale i do třešňové marmelády s rumem, do zmrzlinových pohárů nebo na polibek pod rozkvetlou třešní během prvomájového pikniku. Pokud vám zbyde pár kousků navíc, zkuste třešně v rumu – elegantní dezert i dárek.