
Meruňky s tymiánem v orientálním stylu
Tak trochu jiné meruňky s tymiánem, které perfektně ladí s masem, sýry nebo jako originální jedlý dárek. Pokud hledáte neotřelý zavařené meruňky recept, tenhle si zamilujete. Překvapí vás svou vůní i exotickým nádechem – a příští sezónu se k němu určitě vrátíte! Ideální také pro ty, kdo uvažují jak zavařit meruňky jinak než klasicky. A pokud vám zbydou, inspirujte se i na sušené meruňky recept nebo je využijte při řezu meruňky ve své zahradě.
Počet sklenic 4 sklenice
Čas 60 minut
Náročnost 2/5
Počet sklenic: 4
Suroviny
- 1.5 kg meruněk
- 1 bio citron
- 750 ml vody
- 300 g cukru
- 2 lžičky lístků citronového tymiánu
- 40 ml citronového likéru (nebo citronové šťávy)
Postup přípravy
1
Citron omyjte horkou vodou, osušte, oloupejte kůru (na proužky nebo nastrouhejte) a vymačkejte šťávu.
2
Do hrnce dejte vodu, cukr, citronovou kůru, šťávu a tymián. Přiveďte k varu, nechte cukr zcela rozpustit. Odstavte a vmíchejte likér.
3
Meruňky krátce spařte (blanšírujte), zchlaďte, oloupejte, rozpulte a vypeckujte. Vkládejte je řeznou stranou dolů do sklenic.
4
Zalijte horkým nálevem cca 1 cm pod okraj. Použijte sklenice Weck typu tulipán, zavírejte víčky, gumičkou a svorkami.
5
Zavařujte ve vodní lázni při 90 °C po dobu 30 minut. Nechte zchladnout, svorky odstraňte a skladujte v chladu a temnu.
Tipy a variace:
- Podávejte jako sladko-kyselou přílohu k pečenému masu nebo sýrům typu feta, kozí nebo halloumi.
- Přidejte špetku skořice nebo badyánu pro vánočnější chuť.
- Skvěle se hodí do omáček ke grilovaným pokrmům – zkuste jako základ domácí barbecue glazury.
- Využijete i v dalších receptech: sušené meruňky recept, meruňky zdraví nebo jako základ pro domácí marmelády.
- Chcete-li ušetřit, sledujte levné meruňky v akci nebo vyzkoušejte meruňka velkopavlovická prodej z jižní Moravy.
- Zajímá vás i výživová stránka? Zjistěte meruňky kalorie a začleňte je do svého jídelníčku chytře.