Nakládané poupata alias kapary
Italská kuchyně je nápaditá a využívá rozmanité přírodní bohatství. Delikatesou jsou kapary – poupata keře kapara trnitá naložená do slaného nálevu, který jim dodává typickou chuť. Když nemáme pravé kapary, můžeme si naložit poupata jiných rostlin.
##PRODUCT-WIDGETS-41053##
Na jaře se hodí poupata pampelišek nebo medvědího česneku, která dodají česnekovou chuť. Celoročně můžeme sbírat sedmikrásky a skvělou delikatesou s léčivou hodnotou jsou kapary z lichořeřišnice. Plody sbíráme po odkvetení zářivých oranžových květů, když jsou ještě malé a měkké – mají pepřovou chuť.
Ingredience
- 200 g plodů lichořeřišnice (nebo jiných poupat)
- 1 hlávka česneku
- 5 g mořské soli (≈ 1 lžička)
- 250 ml vody
Toto množství vystačí na cca ½ litrovou sklenici Weck – např. selská nebo chřestovka.
Postup
1 Sůl rozpusťte ve vodě.
2 Sklenici naplňte omytými plody a oloupaným česnekem, zalijte lákem, aby vše bylo ponořené.
3 Obsah zatěžkejte menším víčkem Weck nebo vyvařeným kamenem, aby poupata nevyplavala.
4 Překryjte čistým kapesníkem a nechte kvasit při pokojové teplotě.
5 Kapary ochutnávejte každý den – lehce prokvašené jsou už po 4 dnech. Po týdnu slijte křís z povrchu a uchovejte v lednici.
Tip na servírování
Kapary jsou skvělé k sýrům nebo do omáček – například výborně doplňují Hovězí na rajčatech.
Váš Olin Bezchleba
##PRODUCT-WIDGETS-40954##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.