Inspirace jaro

Vykvetlé krásky ve skleničkách Weck

Milujete na stole jarní květy? Cibuloviny jako narcisy, hyacinty nebo modřence prozáří každou domácnost a hodně jim to sluší nejen na velikonočně prostřené tabuli. Pro jejich pěstování se hodí skleničky Weck ve tvaru karafy, ideálně s objemem 290 ml. Pro výsadbu si pořiďte speciální cibule určené do květináčů. Prošly si totiž určitým obdobím nízkých teplot, které potřebují k založení květu. Navíc se jedná o speciálně vyšlechtěné odrůdy, které se tak moc nevytahují za světlem a nepadají. Nejlepší čas pro vysazení je cca 2-3 týdny před tím než chceme mít výsledný květ se své plné kráse. Pokud zvolíte hyacinty, jejich výsadba je velmi snadná. Stačí malá karafa Weck , na kterou posadíte cibuli hyacintu, tak aby nepropadla. Vody dáváme tolik, aby se spodní kořenová část vody pouze dotýkala. V průsvitné sklenici Weck, můžeme hladinu vody snadno kontrolovat a měnit.   Nejdříve dejte cibuli ve sklenici do tmy, vhodná teplota je kolem 20 °C. Jakmile začne rašit, zakryjte ji papírovým kornoutem. V moment...

Dokonalá ryba ve skleničce

Ryby a jiná vodní žoužel byly už od pradávna nedílnou součástí lidského jídelníčku a to nejen na březích jezer a moří, ale i ve vnitrozemí. Rybami se tehdy hemžil každý potok a díky jejich snadné dostupnosti byly na stole mnohem častěji než nyní.Ryba byla a je považována za maso tolerované v postním období. Proto se dříve zakládaly v okolí klášterů rybníky, které byly neocenitelným zdrojem ryb pro množství mnichů a jeptišek. Rybníky samozřejmě zakládaly i šlechtické rody pro potřeby své a poddaných, především ve středověku. Z té doby pochází naše největší rybníkářské oblasti (jižní Čechy, Pardubicko a jižní Morava). Bohužel se mnoho z nich do dnešních dob nezachovalo a my tak přišli o cenné vodní plochy a zdroj této zdravé potraviny. Protože my ryby milujeme pro jejich chuť a zdravotní benefity, nabízíme vám skvělé rybí delikatesy ve skleničkách Weck. Jde o kulinářské receptury, které vyžadují ne úplně jednoduchý postup. Za to se nám i vám odmění dokonalou chutí a gurmánským zážitkem. A které ryby v n...

Tradiční květen

Květen má už ve svém názvu podstatu celého měsíce. Rozkvět přírody v celé své síle a nádheře. Je to měsíc lásky a mládí. Do záhonů přesazujeme mladé sazeničky, kterým svědčí májové deště a včely se pilně činí na budoucí úrodě. Už první den května je (kromě práce) věnován lásce. První máj - lásky čas, jak pravil klasik a my bychom neměli zapomenout políbit naše milované pod rozkvetlým ovocným stromem - ideálně třešní. Co k tomu přidat snídaní s višňovou marmeládou Višňový džem s rumem Republica - Via Delicia, ať už je ten den opravdu stylový?   Na venkově je stále živá tradice stavění májek, která se koncem dubna za velké slávy postavila a potom na konci měsíce kácela. Ta měla velký význam pro symbolickou ochranu vsi před zlými silami. Pod májkou se během května scházela především omladina k večerním zábavám a bylo také nutné ji hlídat před krádeží a kácením záškodníky ze sousedních obcí. Májové slavnosti jsou tradičně spojené i s krojovanými průvody, na kterých hospodyně rozdávají sladké pečiv...

Tradiční březen

Březen je ve znamení prvního jarního dne, jarní rovnodennosti a hlavně časem předvelikonočního půstu, který se táhne celým měsícem. Je to čas, kdy máme odpočívat, fyzicky i duševně se očistit a čekat na příchod jara a znovuzrození přírody. Právě se vším tím jsou spojeny tradice, které se týkají měsíce března. Pojďme si je společně projít. Postní doba začíná už na Popeleční středu (letos - 17.2.2021). V půstu by se nemělo jíst maso, sladkosti a pít alkohol. Aby to nebylo na dlouho, není nutné tento půst dodržovat o nedělích, která má každá svoje zvyklosti: 1. postní neděle Černá - dostala název podle černého oděvu, které ženy nosily na znamení půstu, doby zklidnění, pokání a smutku za Ježíše Krista. V některých krajích se jí říkala Liščí - lišky dětem na zahradách a v sadech nechávali rozvěšené preclíky (samozřejmě upečené maminkami a babičkami).2. postní neděle Pražná - jak už název napovídá, tradičním jídlem na tuto neděli byl pokrm z opražených naklíčených zrn (nejčastěji z žita, špaldy n...

Tradiční duben

Jarní energie je už cítit ve vzduchu, je plný ptačího cvrlikání, bzukotu prvních odvážných včel a světle zelené barvy, která je k vidění téměř všude v přírodě. Duben je ve znamení probuzení přírody a je pevně spjat s Velikonocemi, svátky jara, nového života a plodnosti.   K Velikonočním svátkům se pojí velké množství tradic a zvyků. Příprava na ně začíná už masopustem a čtyřicetidenním postním obdobím, které mu předchází a vrcholí Květnou nedělí, kdy se v kostele světí větvičky kočiček. Více o tomto období si můžete přečíst v článku o tradicích v březnu  Velikonoce jsou svátky pohyblivé a jejich termín je ovlivněn prvním jarním úplňkem. První neděle po tomto úplňku je právě neděle Květná. V následujícím Pašijovém týdnu najdeme tyto dny: Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční a Velikonoční (červené) pondělí. Jde o nejdůležitější křesťanské svátky, ale jejich termín je pravděpodobně spojen s původními oslavami jarní rovnodennosti a prvních jarních dn...

x

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení