Inspirace jaro

Tradiční květen

Květen má už ve svém názvu podstatu celého měsíce. Rozkvět přírody v celé své síle a nádheře. Je to měsíc lásky a mládí. Do záhonů přesazujeme mladé sazeničky, kterým svědčí májové deště a včely se pilně činí na budoucí úrodě. Už první den května je (kromě práce) věnován lásce. První máj - lásky čas, jak pravil klasik a my bychom neměli zapomenout políbit naše milované pod rozkvetlým ovocným stromem - ideálně třešní. Co k tomu přidat snídaní s višňovou marmeládou Višňový džem s rumem Republica - Via Delicia, ať už je ten den opravdu stylový?   Na venkově je stále živá tradice stavění májek, která se koncem dubna za velké slávy postavila a potom na konci měsíce kácela. Ta měla velký význam pro symbolickou ochranu vsi před zlými silami. Pod májkou se během května scházela především omladina k večerním zábavám a bylo také nutné ji hlídat před krádeží a kácením záškodníky ze sousedních obcí. Májové slavnosti jsou tradičně spojené i s krojovanými průvody, na kterých hospodyně rozdávají sladké pečiv...

Tradiční březen

Březen je ve znamení prvního jarního dne, jarní rovnodennosti a hlavně časem předvelikonočního půstu, který se táhne celým měsícem. Je to čas, kdy máme odpočívat, fyzicky i duševně se očistit a čekat na příchod jara a znovuzrození přírody. Právě se vším tím jsou spojeny tradice, které se týkají měsíce března. Pojďme si je společně projít. Postní doba začíná už na Popeleční středu (letos - 17.2.2021). V půstu by se nemělo jíst maso, sladkosti a pít alkohol. Aby to nebylo na dlouho, není nutné tento půst dodržovat o nedělích, která má každá svoje zvyklosti: 1. postní neděle Černá - dostala název podle černého oděvu, které ženy nosily na znamení půstu, doby zklidnění, pokání a smutku za Ježíše Krista. V některých krajích se jí říkala Liščí - lišky dětem na zahradách a v sadech nechávali rozvěšené preclíky (samozřejmě upečené maminkami a babičkami).2. postní neděle Pražná - jak už název napovídá, tradičním jídlem na tuto neděli byl pokrm z opražených naklíčených zrn (nejčastěji z žita, špaldy n...

Tradiční duben

Jarní energie je už cítit ve vzduchu, je plný ptačího cvrlikání, bzukotu prvních odvážných včel a světle zelené barvy, která je k vidění téměř všude v přírodě. Duben je ve znamení probuzení přírody a je pevně spjat s Velikonocemi, svátky jara, nového života a plodnosti.   K Velikonočním svátkům se pojí velké množství tradic a zvyků. Příprava na ně začíná už masopustem a čtyřicetidenním postním obdobím, které mu předchází a vrcholí Květnou nedělí, kdy se v kostele světí větvičky kočiček. Více o tomto období si můžete přečíst v článku o tradicích v březnu  Velikonoce jsou svátky pohyblivé a jejich termín je ovlivněn prvním jarním úplňkem. První neděle po tomto úplňku je právě neděle Květná. V následujícím Pašijovém týdnu najdeme tyto dny: Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční a Velikonoční (červené) pondělí. Jde o nejdůležitější křesťanské svátky, ale jejich termín je pravděpodobně spojen s původními oslavami jarní rovnodennosti a prvních jarních dn...

Co zavařovat v dubnu?

      Na jaře se příroda konečně na plno probouzí ze svého spánku a my můžeme opět využívat jejich darů. Duben je  také ve znamení Velikonoc, takže kromě prvních bylinek a zeleniny, si můžeme uchovat vykoledovaná vařená vejce. Tady máte krátké shrnutí do čeho všeho se můžete pustit: Louky jsou plné prvních jarních rozkvetlých bylinek - podbělu, petrklíčů, fialek a pampelišek. Ty se skvěle hodí na sirupy, které v době chřipek a nachlazení, jako když najdete. Pomalu už také končí sezóna medvědího česneku, takže jestli ještě nemáte připravené skvělé pesto podle našeho receptu, není na co čekat. Do své vrcholné formy se dostávají kuchyňské bylinky - jejich jarní silnou chuť můžete zachovat v pestech, naložit je v oleji nebo v octu. Ze země už taky vylezla první rebarbora - z té je úžasné čatní, které naplno využijete hlavně k tvrdým sýrům. Velmi krátká je sezóna chřestu, takže pokud si jeho nezaměnitelnou chuť chcete uch...

Co zavařovat v květnu?

      Na zahrádce jsme zatím spíše ve fázi vysazování než sklízení, přesto už můžete při dobrém počasí v květnu sklízet rebarboru, rané varianty salátu, ředkvičky, kopr, jarní cibulku nebo špenát. Bylinky jsou nyní ve své vrcholné formě a tak by byla škoda nevyužít jejich plnou chuť. Co tedy můžeme v květnu zavařovat, marinovat, nakládat či jinak konzervovat? Využijte například rebarboru - zkuste si zavařit rebarborovou marmeládu, jejíž sladkokyselou chuť ocení nejeden gurmán, nebo rebarborové chutney, které můžete servírovat k tvrdým sýrům. Nezapomeňte si také uvařit domácí sirupy - ten z bezových květů je chuťově bezkonkurenční, lehký na přípravu a milují ho dospělí i děti. Kopřivový a pampeliškový se vám bude hodit v době nachlazení. Můžete také vyzkoušet sirup z výhonků jedlí nebo smrků v kombinaci s léčivými bylinkami. Fantazii se meze nekladou a příroda vám momentálně nabízí to nejléčivější. Další...