Slovo picklespochází z angličtiny a znamená prokvašenou zeleninu, nakládané okurky nebo kyselý zeleninový nálev. O tom, že tento prastarý způsob konzervace zeleniny metodou jejího prokvašenípatří mezi ty nejzdravější, není pochyb.
Kvasnýmanaerobním procesem(tj. bez přístupu vzduchu) dojde ke spontánnímuzkvašení cukrů obsažených v zeleniněza vzniku kyselin s krátkým řetězcem. Tyto přírodní látkyprospívají našim střevům, zejména tlustému a konečníku. Pomáhají je tak ochránit před rakovinou kolorekta, u jejíž výskytu nám patří, bohužel, jedno z nejvyšších příček na světě.
Naše babičky používaly metodu kvašení zeleniny,zejména zelí, k jejímu uchování na chladném místě, v keramickém hrnci a zatíženou poklopem s těžkým kamenem. Vydržela tak přes celou zimu. Mimoděk tak zvýšily i obsah vitaminů, čímž ještě znásobily účinky a zajistily jejich přísun jako podporu imunity.
Není třeba jíst velké dávky,stačí troška denně. Současně konzumujeme i prospěšnou vlákninu, čímž podpoříme náš mikrobiom neboli střevní mikroflóru. A to znamená další pozitivní vliv na imunitní systém.
Naše Zelenináda, tedy směs přírodně kvašené zeleniny, je přímopřehlídkou celé plejády zeleninových druhů– zelí, mrkve, cibule, celeru, pastináku, máslové dýně, černé ředkve, růžičkové kapusty a křenu. Fantastická příloha, ochucení salátů, součást hamburgerů…, pickles se staly součástí moderní gastronomie.Znovuobjevili jsme moudrost našich předků.
Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více informací.