Pickles neboli kvašená zelenina

  
zelenina
 
 

Slovo pickles pochází z angličtiny a znamená prokvašenou zeleninu, nakládané okurky nebo kyselý zeleninový nálev.  O tom, že tento prastarý způsob konzervace zeleniny metodou jejího prokvašení patří mezi ty nejzdravější, není pochyb.

Kvasným anaerobním procesem (tj. bez přístupu vzduchu) dojde ke spontánnímu zkvašení cukrů obsažených v zelenině za vzniku kyselin s krátkým řetězcem. Tyto přírodní látky prospívají našim střevům, zejména tlustému a konečníku. Pomáhají je tak ochránit před rakovinou kolorekta, u jejíž výskytu nám patří, bohužel, jedno z nejvyšších příček na světě.

Naše babičky používaly metodu kvašení zeleniny, zejména zelí, k jejímu uchování na chladném místě, v keramickém hrnci a zatíženou poklopem s těžkým kamenem. Vydržela tak přes celou zimu. Mimoděk tak zvýšily i obsah vitaminů, čímž ještě znásobily účinky a zajistily jejich přísun jako podporu imunity.

Není třeba jíst velké dávky, stačí troška denně. Současně konzumujeme i prospěšnou vlákninu, čímž podpoříme náš mikrobiom neboli střevní mikroflóru. A to znamená další pozitivní vliv na imunitní systém.

Naše Zelenináda, tedy směs přírodně kvašené zeleniny, je přímo přehlídkou celé plejády zeleninových druhů – zelí, mrkve, cibule, celeru, pastináku, máslové dýně, černé ředkve, růžičkové kapusty a křenu. Fantastická příloha, ochucení salátů, součást hamburgerů…, pickles se staly součástí moderní gastronomie. Znovuobjevili jsme moudrost našich předků.

x