Zázrak jménem rakytník

 
 
 

Keře rakytníku řešetákového rostou často jako běžná součást okrasných zahrad a u cest, ale ani tak by neměly uniknout vaší pozornosti díky svému vysokému obsahu vitamínu C.

Rakytník má zářivé oranžové plody nakyslé až trpké chuti, které se mají sbírat ještě před prvními mrazíky. Nebudeme vám lhát, jde to docela těžko a trnité výhonky na větvičkách vám to rozhodně neusnadní. Určitě si tedy na sběr rakytníku přibalte rukavice a nenechte se odradit. V době snížené imunity výrobky z rakytníku určitě oceníte. 

Rakytník obsahuje řadu účinných látek - ovocné kyseliny, bílkoviny a také poměrně hodně tuku (7%). Proto se můžete setkat i s rakytníkovým olejem, který se lisuje (nejčastěji za studena) ze semen i plodů. Takto získaný olej je skvělým pomocníkem v péči o poškozenou pokožku. Dále v rakytníku naleznete minerální látky jako vápník a hořčík, vitamíny - provitamín A, vitamíny skupiny B, E a hlavně vitamín C.

Jeho obsah se pohybuje mezi 200 a 1300 mg na 100 g, což je více než u šípků a všeho klasického ovoce a zeleniny. Můžete jej tak použít na celkové posílení, při nachlazení, při chřipce a k posílení obranyschopnosti

Plody rakytníky nelze používat ve velkém množství v syrovém stavu, jejich chuť je opravdu hodně palčivá, trpká a kyselá. Může si je ale užít v marmeládách, šťávách, sirupech nebo zmíněném oleji. 

V naší nabídce najdete rakytníkový džem, kterým si můžete zpestřit snídaně, dezerty nebo při oddobí nachlazení si ho dopřávat preventivně na lžičku. Můžete ho přidat do teplé vody jako sirup, do čaje (hlavně v kombinaci s bezovým čajem je výborný), jogurtu nebo do kaše.

Pokud máte přístup k čerstvému rakytníku, zkuste ho usušit a potom rozdrcený smíchat 1:1 s medem. Tento elixír zdraví potom můžete pojídat preventivně v období rým a nachlazení a hned tak něco vás neskolí. Další variantou je lisování bobulí na šťávu. Rakytník díky vysokému obsahu vitamínu C není nutné konzervovat, pokud jej stihnete spotřebovat cca do 3 týdnů. Pokud si šťávu chcete uchovat déle konzervujte při teplotě 85 °C cca půl hodiny. 

Při smíchání s cukrem si také připravíme výborný sirup, který můžete stejným způsobem zavařit. Pokud se rozhodnete rakytník sami pěstovat, je třeba vysadit blízko sebe samčí a samičí keř.

x