Inspirace podzim

Švestky - modrý poklad ve vaší kuchyni

Podle archeologických nálezů konzumovali švestky všeho druhu (i mirabelky nebo špendlíky) naši předkové už v mladší době kamenné. Nebyly to sice dnešní sladké odrůdy, ale ty plané, které ještě dnes můžeme najít na mezích a v remízcích. Nicméně si i tyto nepříliš sladké odrůdy našly své místo v sadech a díky postupnému zušlechťování si dnes můžeme pochutnat na šťavnatých a masitých odrůdách švestek.  A je to dobře i pro naše zdraví. Švestky obsahují spoustu minerálních látek a stopových prvků jako draslík, vápník, zinek nebo měď. Kromě toho obsahují poměrně hodně vitamínů (provitamin A, vitamínů skupiny B, C nebo E). Švestky posilují imunitní i nervovou soustavu, pomáhají odbourat stres a mají povzbuzující účinek. Sušené a kompotované plody jsou skvělé na trávení a to hlavně díky vysokého obsahu sorbitolu.  Plody švestek by měly dozrát na stromě, pokud se sklidí dříve nejsou chuťově tak výrazné. Samozřejmě záleží na dalším kulinářském využití, které má poměrně hodně širokou škálu. Od “valašsk...

Polévka jako základ zimního jídelníčku

Když se venku začne šířit tma a chlad, není nic lepšího než si sednout k talíři plnému teplé polévky a vychutnat si ji až do dna. Polévka samozřejmě patří k obědovému menu, ale v zimě ji náš organismus ocení i jako teplou snídani nebo večeři. Polévka by prostě měla být každodenní součástí jídelníčku, ať už uvaříme zeleninovou, luštěninoou nebo s masem.  Mezi ty oblíbené  sezónní bezesporu patří polévky z podzimních plodů, jako je dýňová, brokolicová nebo pórková. Gulášová nebo frankfurtská zase skvěle zasytí k večeři a nesmíme zapomenout na klasické luštěninové polévky.  Luštěninové polévky jsou výborné z výživového hlediska - jsou plné vlákniny, kvalitních bílkovin a pomalých sacharidů. Jistou nevýhodou může být jejich horší stravitelnost, tu ale můžete “zlepšit” delším namáčením a napučením, výběrem toho správného druhu luštěnin  a také použitím protinadýmavých bylinek. Kouzlo udělá saturejka, majoránka nebo tymián.  Mezi českou klasiku patří hrachová polévka s uzeným masem...

Podzimní piknik s našimi paštikami

Naše delikátní paštiky nemusíte jenom mazat na pečivo. Samozřejmě s čerstvým kváskovým chlebem se jedná o božskou manu. Pro milovníky delikates a paštik máme tipy na nápadité využití v podobě předkrmů, drobného pohoštění pro návštěvy nebo podzimního pikniku. Můžete si prostřít uprostřed louky s paprsky babího léta, při pouštění draků, na kraji lesa při sbírání hub nebo i doma při podzimním nečasu. Sendviče s paštikou Milujete toustový chléb? Opečte ho a udělejte si vynikající paštikové sendviče. Opečený toustový chleba natřete vaší oblíbenou paštikou, další vrstvou bude opečený plátek chleba, který potřeme naší lahůdkovou cibuládou. Můžeme ještě přidat plátek výrazného sýra s modrou plísní a završit dalším plátkem chleba. Celý sendvič zpevníme párátkem a podáváme s malý křupavými okurkami. V další variantě nahraďte cibuládu kvašenou Zeleninádou nebo domácí čalamádou. Opět můžeme k podávání doporučit cibuládu. Zapečené tousty Paštika se dá i zapékat v podobě oblíbených toustů. Plátky chleba (nemusí ...

Brusinková nálož

Máte brusinky zafixované pouze jako doplněk ke svíčkové nebo slazené sušené plody vhodné k mlsání? Nenechte se mýlit. Tyto drobné červené plody brusnice brusinky mají velmi široké použití, jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. V naší přírodě je najdete jen vzácně, ale můžete mít štěstí v místech rašelinišť, kde se mísí s borůvkami nebo si je můžete vypěstovat na své zahrádce. Zářivě červené, velmi šťavnaté plody chutnají poměrně trpce. Souvisí to s vysokým obsahem organických kyselin, tříslovin a vitamínů. Z tohoto důvodu se bobulky upravují a konzervují s použitím cukru nebo jiného sladidla. Stejně tak jsme je upravili i my do džemu z lesních brusinek. Kromě již zmíněné české klasiky svíčkové, je džem skvělý namazaný na chlebu s máslem nebo jako doplněk k výraznějším paštikám. Jeho trpkosladká chuť vytáhne zvěřinové paštiky k úplném dokonalosti. Doporučujeme především s jelení paštikou, kde jsme ji i my přidali přímo k jelenímu masu. Dobrá kombinace bude také s kachními foie gras. Klasikou ...

Jeřabiny a arónie

S podzimem dozrávají i dnes méně známé a méně využívané plody. Pojďme se podrobněji podívat na jeřabiny, které najdete podél cest i v lesích. Slouží jako zdroj potravy početnému ptactvu a září svými plody na celé okolí.Celkově lze říci, že plody obsahují poměrně hodně vitamínu C a karotenoidy - podporují tak naši imunitu, kromě toho jsou jejich plody, květy, listy i kůra hojně využívaná v lidovém léčitelství. JEŘABINA PTAČÍ  Divoce rostoucí strom, který se na podzim zbarví sytě oranžovými plody. Ty, které najdete volně v přírodě jsou většinou plané a mají velmi trpkou chuť. Ideální pro konzumaci je pěstovaný JEŘÁB MORAVSKÝ SLADKOPLODÝ, jehož plody nejsou hořké, ale naopak příjemně ovocně nasládlé a používáme je nejen pro výrobu našich džemů. Přesto je ale nejezte ve větším množství syrové, mohou dráždit žaludek. Raději je tepelně zpracujte. Z plodů můžeme připravovat sirup, džemy nebo kuličky nasušit a přidávat do čajových směsí (třeba domácího se sušenými jablky a rakytníkem). Sušené plody jsou...

x