Inspirace podzim

Brusinková nálož

Máte brusinky zafixované pouze jako doplněk ke svíčkové nebo slazené sušené plody vhodné k mlsání? Nenechte se mýlit. Tyto drobné červené plody brusnice brusinky mají velmi široké použití, jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. V naší přírodě je najdete jen vzácně, ale můžete mít štěstí v místech rašelinišť, kde se mísí s borůvkami nebo si je můžete vypěstovat na své zahrádce. Zářivě červené, velmi šťavnaté plody chutnají poměrně trpce. Souvisí to s vysokým obsahem organických kyselin, tříslovin a vitamínů. Z tohoto důvodu se bobulky upravují a konzervují s použitím cukru nebo jiného sladidla. Stejně tak jsme je upravili i my do džemu z lesních brusinek. Kromě již zmíněné české klasiky svíčkové, je džem skvělý namazaný na chlebu s máslem nebo jako doplněk k výraznějším paštikám. Jeho trpkosladká chuť vytáhne zvěřinové paštiky k úplném dokonalosti. Doporučujeme především s jelení paštikou, kde jsme ji i my přidali přímo k jelenímu masu. Dobrá kombinace bude také s kachními foie gras. Klasikou ...

Jeřabiny a arónie

S podzimem dozrávají i dnes méně známé a méně využívané plody. Pojďme se podrobněji podívat na jeřabiny, které najdete podél cest i v lesích. Slouží jako zdroj potravy početnému ptactvu a září svými plody na celé okolí.Celkově lze říci, že plody obsahují poměrně hodně vitamínu C a karotenoidy - podporují tak naši imunitu, kromě toho jsou jejich plody, květy, listy i kůra hojně využívaná v lidovém léčitelství. JEŘABINA PTAČÍ  Divoce rostoucí strom, který se na podzim zbarví sytě oranžovými plody. Ty, které najdete volně v přírodě jsou většinou plané a mají velmi trpkou chuť. Ideální pro konzumaci je pěstovaný JEŘÁB MORAVSKÝ SLADKOPLODÝ, jehož plody nejsou hořké, ale naopak příjemně ovocně nasládlé a používáme je nejen pro výrobu našich džemů. Přesto je ale nejezte ve větším množství syrové, mohou dráždit žaludek. Raději je tepelně zpracujte. Z plodů můžeme připravovat sirup, džemy nebo kuličky nasušit a přidávat do čajových směsí (třeba domácího se sušenými jablky a rakytníkem). Sušené plody jsou...

Houby v kuchyni

Ne každý rok je posvícení a to bohužel platí i o letošní houbařské sezóně. Každopádně není na škodu si připomenout, které houby a jak upotřebit ve vaší kuchyni. Které nejvíce sluší omáčka, kterou je lepší zavařit a kterou usušit. Pojďte nahlédnout do světa plného typického aroma a oblíbené chuti.   Sběr hub Určitě je na místě si připomenout starou, ale opravdu důležitou poučku. Sbíráme jen ty houby, které známe. Pokud si nejsme na 100% jistí, poraďte se s mykologem, atlasem hub nebo vaší sousedkou, která chodí na houby už 50 let. V této oblasti platí - dvakrát měř, jednou řež. Ideální časem na sběr hub je srpen až září, kdy je vlhko, ale teploty jsou ještě příznivé pro jejich růst. Samozřejmě jsou i druhy hub, které lze sbírat na jaře nebo v pozdním podzimu, ty ale nechme zkušeným houbařům. A jak houby v kuchyni využít? Pokud jste našli jenom pár kousků, udělejte si klasickou smaženici s vajíčkem. Případně si je nasušte na topení položené na pečícím papíru. Budou se vám potom hodit do kulajdy ne...

Chutney a relish

      Chutney a relish si pomalu, ale jistě nachází cestu do našich jídelníčků. Pojďme si povědět něco málo o jejich historii, použití a klasických receptech. Chutney (čatní) vzniklo v Indii, kde se tak označují saláty s marinádou. Britští kolonizátoři si tyto chutě přenesli do své domoviny a začali ho postupně obměňovat a zpestřovat. Chutney může být sladké, pálivé, nebo kyselé. Může být úplně hladké nebo naopak s velkými kousky. Společným jmenovatelem je sladkokyselá chuť, způsobená hlavními konzervanty octem a cukrem. Úkolem chutney je vytvořit přímý kontrast s jídlem, se kterým je podáváno.Mezi ty celosvětově nejoblíbenější patří chutney zázvorové, dýňové, mangové nebo jablkové.Domovem relishe je severní Amerika. Jde většinou o nakládanou směs několika druhů ovoce a zeleniny dochucené kořením. Relish má hlavní jídlo dotvořit a přidat mu něco navíc. Podává se k sýrům, k masům, výborné jsou např. v hamburgerech nebo ke kebabu.Vaří se kratší dobu než chutney...

Flora džem 2018

Ve spolupráci s výstavou Flora Olomouc pořádáme klání o nejlepší marmeládu nebo džem. Absolutní vítěz od nás obdrží poukaz na zavařovací sklenice Weck a doplňky k zavařování v hodnotě 5000,- Kč, pro vítěze jednotlivých kategorií vouchery v hodnotě 2000,- Kč.  Autorovi džemu z TOP 10, který nám bude nejvíce chutnat, nabídneme spolupráci formou vyrobení limitované série podle jeho receptury a s jeho jménem na etiketě....

x

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení