Inspirace podzim

Chutney a relish

      Chutney a relish si pomalu, ale jistě nachází cestu do našich jídelníčků. Pojďme si povědět něco málo o jejich historii, použití a klasických receptech. Chutney (čatní) vzniklo v Indii, kde se tak označují saláty s marinádou. Britští kolonizátoři si tyto chutě přenesli do své domoviny a začali ho postupně obměňovat a zpestřovat. Chutney může být sladké, pálivé, nebo kyselé. Může být úplně hladké nebo naopak s velkými kousky. Společným jmenovatelem je sladkokyselá chuť, způsobená hlavními konzervanty octem a cukrem. Úkolem chutney je vytvořit přímý kontrast s jídlem, se kterým je podáváno.Mezi ty celosvětově nejoblíbenější patří chutney zázvorové, dýňové, mangové nebo jablkové.Domovem relishe je severní Amerika. Jde většinou o nakládanou směs několika druhů ovoce a zeleniny dochucené kořením. Relish má hlavní jídlo dotvořit a přidat mu něco navíc. Podává se k sýrům, k masům, výborné jsou např. v hamburgerech nebo ke kebabu.Vaří se kratší dobu než chutney...

Flora džem 2018

Ve spolupráci s výstavou Flora Olomouc pořádáme klání o nejlepší marmeládu nebo džem. Absolutní vítěz od nás obdrží poukaz na zavařovací sklenice Weck a doplňky k zavařování v hodnotě 5000,- Kč, pro vítěze jednotlivých kategorií vouchery v hodnotě 2000,- Kč.  Autorovi džemu z TOP 10, který nám bude nejvíce chutnat, nabídneme spolupráci formou vyrobení limitované série podle jeho receptury a s jeho jménem na etiketě....

Dýně v kuchyni

      S barevným podzimem tu máme i barevnou sklizeň na zahrádkách a polích. Cuketová a rajčatová sezóna už pomalu končí a přichází období, kdy si dopřejeme hojnost dýní, červené řepy a kořenové zeleniny. V posledních letech se opět vrací na výsluní dýně. Naštěstí jsme už zapomněli na “český kompotový “evergrýn”  dýně á la ananas a pochopili jsme, že dýni to v kuchyni opravdu sluší. My vám přinášíme pár tipů, jak s ní naložit, jak ji nejlépe skladovat a konzervovat. V první řadě si pojďme dýně trochu rozdělit. Na světě existují stovky odrůd, které se liší barvou, tvarem, velikostí nebo chutí. Ty, které jsou v našich zahrádkách nejběžnější, si podrobněji představíme. Obecně lze dýně rozdělit na letní a zimní. Ty letní poznáme podle světlejší dužiny a tenké slupky.  Zimní druhy mají slupku pevnou a před kuchyňskou úpravou ji musíme loupat. Dýně gigant - jak už název napovídá, narůstá do obřích rozměrů. Nejčastěji se u nás používá na ji...

Nová prodejna otevřena

        POZOR, POZOR, hlášení pro milovníky kvalitních dobrot: otevřeli jsme pro vás palác chutí a showroom!Najdete nás  v Zábřehu na Leštinské 2443/30, vedle Auto Hlaváček. Otevřeno 8:00-17:00, v sobotu 8:00-12:00.Přijímáme objednávky na exkurze ve výrobě a na komentované ochutnávky delikates z naší výroby a od dalších certifikovaných výrobců z Jeseníků. Nutná je rezervace termínů v dostatečném předstihu....

Zázrak jménem rakytník

      Keře rakytníku řešetákového rostou často jako běžná součást okrasných zahrad a u cest, ale ani tak by neměly uniknout vaší pozornosti díky svému vysokému obsahu vitamínu C. Rakytník má zářivé oranžové plody nakyslé až trpké chuti, které se mají sbírat ještě před prvními mrazíky. Nebudeme vám lhát, jde to docela těžko a trnité výhonky na větvičkách vám to rozhodně neusnadní. Určitě si tedy na sběr rakytníku přibalte rukavice a nenechte se odradit. V době snížené imunity výrobky z rakytníku určitě oceníte.  Rakytník obsahuje řadu účinných látek - ovocné kyseliny, bílkoviny a také poměrně hodně tuku (7%). Proto se můžete setkat i s rakytníkovým olejem, který se lisuje (nejčastěji za studena) ze semen i plodů. Takto získaný olej je skvělým pomocníkem v péči o poškozenou pokožku. Dále v rakytníku naleznete minerální látky jako vápník a hořčík, vitamíny - provitamín A, vitamíny skupiny B, E a hlavně vitamín C. Jeho obsah se pohy...