Inspirace podzim

Brusinková nálož

Máte brusinky zafixované pouze jako doplněk ke svíčkové nebo slazené sušené plody vhodné k mlsání? Nenechte se mýlit. Tyto drobné červené plody brusnice brusinky mají velmi široké použití, jak v kuchyni, tak v lidovém léčitelství. V naší přírodě je najdete jen vzácně, ale můžete mít štěstí v místech rašelinišť, kde se mísí s borůvkami nebo si je můžete vypěstovat na své zahrádce. Zářivě červené, velmi šťavnaté plody chutnají poměrně trpce. Souvisí to s vysokým obsahem organických kyselin, tříslovin a vitamínů. Z tohoto důvodu se bobulky upravují a konzervují s použitím cukru nebo jiného sladidla. Stejně tak jsme je upravili i my do džemu z lesních brusinek. Kromě již zmíněné české klasiky svíčkové, je džem skvělý namazaný na chlebu s máslem nebo jako doplněk k výraznějším paštikám. Jeho trpkosladká chuť vytáhne zvěřinové paštiky k úplném dokonalosti. Doporučujeme především s jelení paštikou, kde jsme ji i my přidali přímo k jelenímu masu. Dobrá kombinace bude také s kachními foie gras. Klasikou ...

Jeřabiny a arónie

S podzimem dozrávají i dnes méně známé a méně využívané plody. Pojďme se podrobněji podívat na jeřabiny, které najdete podél cest i v lesích. Slouží jako zdroj potravy početnému ptactvu a září svými plody na celé okolí.Celkově lze říci, že plody obsahují poměrně hodně vitamínu C a karotenoidy - podporují tak naši imunitu, kromě toho jsou jejich plody, květy, listy i kůra hojně využívaná v lidovém léčitelství. JEŘABINA PTAČÍ  Divoce rostoucí strom, který se na podzim zbarví sytě oranžovými plody. Ty, které najdete volně v přírodě jsou většinou plané a mají velmi trpkou chuť. Ideální pro konzumaci je pěstovaný JEŘÁB MORAVSKÝ SLADKOPLODÝ, jehož plody nejsou hořké, ale naopak příjemně ovocně nasládlé a používáme je nejen pro výrobu našich džemů. Přesto je ale nejezte ve větším množství syrové, mohou dráždit žaludek. Raději je tepelně zpracujte. Z plodů můžeme připravovat sirup, džemy nebo kuličky nasušit a přidávat do čajových směsí (třeba domácího se sušenými jablky a rakytníkem). Sušené plody jsou...

Houby v kuchyni

Ne každý rok je posvícení a to bohužel platí i o letošní houbařské sezóně. Každopádně není na škodu si připomenout, které houby a jak upotřebit ve vaší kuchyni. Které nejvíce sluší omáčka, kterou je lepší zavařit a kterou usušit. Pojďte nahlédnout do světa plného typického aroma a oblíbené chuti.   Sběr hub Určitě je na místě si připomenout starou, ale opravdu důležitou poučku. Sbíráme jen ty houby, které známe. Pokud si nejsme na 100% jistí, poraďte se s mykologem, atlasem hub nebo vaší sousedkou, která chodí na houby už 50 let. V této oblasti platí - dvakrát měř, jednou řež. Ideální časem na sběr hub je srpen až září, kdy je vlhko, ale teploty jsou ještě příznivé pro jejich růst. Samozřejmě jsou i druhy hub, které lze sbírat na jaře nebo v pozdním podzimu, ty ale nechme zkušeným houbařům. A jak houby v kuchyni využít? Pokud jste našli jenom pár kousků, udělejte si klasickou smaženici s vajíčkem. Případně si je nasušte na topení položené na pečícím papíru. Budou se vám potom hodit do kulajdy ne...

Chutney a relish

      Chutney a relish si pomalu, ale jistě nachází cestu do našich jídelníčků. Pojďme si povědět něco málo o jejich historii, použití a klasických receptech. Chutney (čatní) vzniklo v Indii, kde se tak označují saláty s marinádou. Britští kolonizátoři si tyto chutě přenesli do své domoviny a začali ho postupně obměňovat a zpestřovat. Chutney může být sladké, pálivé, nebo kyselé. Může být úplně hladké nebo naopak s velkými kousky. Společným jmenovatelem je sladkokyselá chuť, způsobená hlavními konzervanty octem a cukrem. Úkolem chutney je vytvořit přímý kontrast s jídlem, se kterým je podáváno.Mezi ty celosvětově nejoblíbenější patří chutney zázvorové, dýňové, mangové nebo jablkové.Domovem relishe je severní Amerika. Jde většinou o nakládanou směs několika druhů ovoce a zeleniny dochucené kořením. Relish má hlavní jídlo dotvořit a přidat mu něco navíc. Podává se k sýrům, k masům, výborné jsou např. v hamburgerech nebo ke kebabu.Vaří se kratší dobu než chutney...

Flora džem 2018

Ve spolupráci s výstavou Flora Olomouc pořádáme klání o nejlepší marmeládu nebo džem. Absolutní vítěz od nás obdrží poukaz na zavařovací sklenice Weck a doplňky k zavařování v hodnotě 5000,- Kč, pro vítěze jednotlivých kategorií vouchery v hodnotě 2000,- Kč.  Autorovi džemu z TOP 10, který nám bude nejvíce chutnat, nabídneme spolupráci formou vyrobení limitované série podle jeho receptury a s jeho jménem na etiketě....

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení