Základní recept na meruňkový kompot

Chcete si zavařit trochu léta na zimu? Meruňkový kompot je chuťově skvělý a ovoce si udrží svoji chuť a strukturu i po zavaření.

merunkovy kompot

Ingredience:
1,5 kg meruněk
1 citron (ideálně v bio kvalitě)
250 g cukru
800 ml vody

Jak na to?

Citron omyjte v horké vodě a osušte. Kůru co nejtenčeji oloupejte, citron rozpulte a vymačkejte šťávu. Cukr se 100 ml vody dejte do hrnce a na mírném ohni svařte do zlatého sirupu. Nemíchejte a nechte vychladnout. Sirup zřeďte zbývající vodou, přidejte citronovou kůru a šťávu (bez pecek) a znovu přiveďte k varu. Nechte louhovat a na závěr odstraňte citronovou kůru.
Mezitím si očistěte meruňky, omyjte je, rozpulte a vypeckujte. Ovoce plňte do připravených zavařovacích sklenic Weck a zalijte je ještě teplým cukrovým vývarem. Tekutina by měla dosahovat cca 1 cm pod okraj sklenice.
Uzavřete zavařovacím kroužkem, skleněným víčkem a zavařovacími svorkami. Zavařujte ve vodní lázni o teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Nechte vychladnout a odstraňte svorky.

x