Recepty léto

Cuketa v hlavní roli: Kreativní nápady pro každého kuchaře

Cukety jsou oblíbenou zahradní plodinou, která často přináší hojnou úrodu. Když se vám zahrada zaplní těmito chutnými plody, může být výzvou všechnu úrodu smysluplně využít. Zde je několik nápadů, jak s cuketami naložit: 1. Kreativní vaření Cuketové placky a palačinky: Strouhaná cuketa smíchaná s moukou, vajíčkem a kořením vytvoří chutné placky, ideální jako lehký oběd nebo večeře. Pečená cuketa: Nakrájejte cuketu na plátky, pokapejte olivovým olejem, posypte bylinkami a upečte do zlatova. Lze ji také naplnit směsí masa, sýra nebo zeleniny. Cuketové špagety: Použijte spiralizér nebo škrabku, abyste z cukety vytvořili tenké nudličky připomínající špagety. Tyto "zoodles" můžete podávat s oblíbenou omáčkou, pestem nebo jen s olivovým olejem, česnekem a parmezánem. Cuketová polévka: Vychutnejte si krémovou cuketovou polévku. Stačí cuketu podusit s cibulí a česnekem, přidat vývar, rozmixovat dohladka a dochutit bylinkami, solí a pepřem. Můžete přidat smetanu pro extra krémovost. Cuketové lasagne: Nah...

Rajčatové hody: 8 kreativních způsobů, jak zpracovat letní úrodu rajčat

Léto je obdobím hojnosti a pro mnoho zahradníků to znamená i bohatou úrodu rajčat. Tyto šťavnaté plody jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů. Co ale dělat, když se vaše zahrada doslova červená a vy nestíháte všechna rajčata spotřebovat čerstvá? Zde je několik tipů, jak využít nadbytek rajčat a uchovat si jejich chuť i na pozdější období. 1. Domácí rajčatová omáčka Příprava vlastní rajčatové omáčky je skvělý způsob, jak zužitkovat větší množství rajčat. Můžete ji použít na těstoviny, pizzu nebo jako základ pro různé pokrmy. Stačí rajčata oloupat, podusit s cibulí, česnekem a bylinkami dle chuti a následně rozmixovat do hladka. Omáčku můžete zavařit do sklenic nebo zamrazit. 2. Sušená rajčata Sušená rajčata jsou delikatesou, která obohatí saláty, těstoviny nebo sendviče. Rajčata nakrájejte na plátky, osolte a sušte na slunci, v sušičce na ovoce nebo v troubě při nízké teplotě. Po usušení je můžete naložit v oleji s bylinkami, což jim dodá ještě výraznější chuť. 3. Rajčatový džus Čerstv...

Základní recept na meruňkový kompot

Chcete si zavařit trochu léta na zimu? Meruňkový kompot je chuťově skvělý a ovoce si udrží svoji chuť a strukturu i po zavaření. Ingredience:1,5 kg meruněk1 citron (ideálně v bio kvalitě)250 g cukru800 ml vody Jak na to? Citron omyjte v horké vodě a osušte. Kůru co nejtenčeji oloupejte, citron rozpulte a vymačkejte šťávu. Cukr se 100 ml vody dejte do hrnce a na mírném ohni svařte do zlatého sirupu. Nemíchejte a nechte vychladnout. Sirup zřeďte zbývající vodou, přidejte citronovou kůru a šťávu (bez pecek) a znovu přiveďte k varu. Nechte louhovat a na závěr odstraňte citronovou kůru.Mezitím si očistěte meruňky, omyjte je, rozpulte a vypeckujte. Ovoce plňte do připravených zavařovacích sklenic Weck a zalijte je ještě teplým cukrovým vývarem. Tekutina by měla dosahovat cca 1 cm pod okraj sklenice.Uzavřete zavařovacím kroužkem, skleněným víčkem a zavařovacími svorkami. Zavařujte ve vodní lázni o teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Nechte vychladnout a odstraňte svorky....

Zavařené meruňky s tymiánem

Tak trochu jiné meruňky, které jsou výborné třeba k masu na orientální způsob. Udělejte si jednu várku jinak a uvidíte, že se k receptu příští sezónu vrátíte. Ingredience:1,5 kg meruněk1 bio citron750 ml vody300 g cukru2 lžičky lístků citronového tymiánu40 ml citronového likéru (lze nahradit citronovou šťávou) Jak na to? Omyjte citron pod horkou vodou a dobře osušte, oloupejte kůru a nakrájejte na tenké proužky (můžete kůru opatrně ostrouhat na struhadle). Citron rozpulte a šťávu vymačkejte. V míse smíchejte citronovou kůru a šťávu s vodou, cukrem a lístky tymiánu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit dokud se krystalky cukru nerozpustí.Odstavte a přidejte citronový likér. Meruňky omyjte a osušte. Krátce blanšírujte - zalijte je v míse horkou vodou a poté zchlaďte pod studenou vodou. Meruňky půjdou krásně oloupat a až nyní je rozpulte a vyloupněte pecku. Oloupané půlky vložte do sklenice řeznou stranou dolů a zalijte ještě horkým nálevem. Přikryjte zavařovacím kroužkem, skleněným víčkem a ...

Malinový džem s mátou

Malinový džem voní létem a je to jeden z našich nejoblíbenějších výrobků. Umíte si představit lepší snídani než čerstvé pečivo, s máslem a voňavou vzpomínkou na léto? Připravili jsme pro vás recept, ale hotový malinový džem bez práce a bez semínek si můžete objednat i v našem e-shopu. Ingredience na malinový džem 1 kg očištěných malin 750 g cukru ½ balíčku našeho pektinu (10 g) 1 hrst lístků máty Šťáva z jednoho citronu Zavařovací sklenice na džem Milujete chuť malin, která vás ve vzpomínkách okamžitě přenese na léto u babičky? Nebo máte tak velkou úrodu, že je letos jednoduše nestíháte sníst? Pak si podle našeho receptu připravte ten nejlepší malinový džem. Skvěle se hodí i jako jedlý dárek, a navíc vás stojí minimum úsilí. A nezapomeňte, že pokud vás tlačí čas nebo došly maliny, naše spíž je vždy plná kvalitních domácích džemů, které s láskou připravujeme v naší rodinné konzervárně. Recept na malinový džem Čisté maliny dejte do hrnce a rozšťouchejte je šťouchadlem na...

x