Recepty léto

Základní recept na meruňkový kompot

Chcete si zavařit trochu léta na zimu? Meruňkový kompot je chuťově skvělý a ovoce si udrží svoji chuť a strukturu i po zavaření. Ingredience:1,5 kg meruněk1 citron (ideálně v bio kvalitě)250 g cukru800 ml vody Jak na to? Citron omyjte v horké vodě a osušte. Kůru co nejtenčeji oloupejte, citron rozpulte a vymačkejte šťávu. Cukr se 100 ml vody dejte do hrnce a na mírném ohni svařte do zlatého sirupu. Nemíchejte a nechte vychladnout. Sirup zřeďte zbývající vodou, přidejte citronovou kůru a šťávu (bez pecek) a znovu přiveďte k varu. Nechte louhovat a na závěr odstraňte citronovou kůru.Mezitím si očistěte meruňky, omyjte je, rozpulte a vypeckujte. Ovoce plňte do připravených zavařovacích sklenic Weck a zalijte je ještě teplým cukrovým vývarem. Tekutina by měla dosahovat cca 1 cm pod okraj sklenice.Uzavřete zavařovacím kroužkem, skleněným víčkem a zavařovacími svorkami. Zavařujte ve vodní lázni o teplotě 90 °C po dobu 30 minut. Nechte vychladnout a odstraňte svorky....

Zavařené meruňky s tymiánem

Tak trochu jiné meruňky, které jsou výborné třeba k masu na orientální způsob. Udělejte si jednu várku jinak a uvidíte, že se k receptu příští sezónu vrátíte. Ingredience:1,5 kg meruněk1 bio citron750 ml vody300 g cukru2 lžičky lístků citronového tymiánu40 ml citronového likéru (lze nahradit citronovou šťávou) Jak na to? Omyjte citron pod horkou vodou a dobře osušte, oloupejte kůru a nakrájejte na tenké proužky (můžete kůru opatrně ostrouhat na struhadle). Citron rozpulte a šťávu vymačkejte. V míse smíchejte citronovou kůru a šťávu s vodou, cukrem a lístky tymiánu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit dokud se krystalky cukru nerozpustí.Odstavte a přidejte citronový likér. Meruňky omyjte a osušte. Krátce blanšírujte - zalijte je v míse horkou vodou a poté zchlaďte pod studenou vodou. Meruňky půjdou krásně oloupat a až nyní je rozpulte a vyloupněte pecku. Oloupané půlky vložte do sklenice řeznou stranou dolů a zalijte ještě horkým nálevem. Přikryjte zavařovacím kroužkem, skleněným víčkem a ...

Malinový džem s mátou

Malinový džem voní létem a je to jeden z našich nejoblíbenějších výrobků. Umíte si představit lepší snídani než čerstvé pečivo, s máslem a voňavou vzpomínkou na léto? Malinový džem (bez semínek) si můžete objednat i v našem e-shopu. 1 kg očištěných malin0,75 kg cukru ½ balíčku pektinu 1 hrst lístků mátyšťáva z jednoho citronu Opláchnuté maliny dejte do hrnce a rozšťouchejte je šťouchadlem na brambory. Maliny pustí šťávu. Lístky máty opláchněte a nakrájejte na drobné proužky, přidejte k malinám. Přiveďte směs na mírném plameni k varu a nechte 5 minut probublávat. Pektin smíchejte s polévkovou lžící cukru a přisypte spolu s cukrem k obsahu v hrnci. Na závěr už nám chybí jen šťáva z jednoho citronu (zbavená zrníček). Pomalu vařte do varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Doba vaření záleží na požadované hustotě.   Zavařujte do skleniček Weck. Malinový džem v nich vypadá opravdu efektně. Pokud chcete džem bez zrníček, můžete si koupit ten náš nebo si celou směs ještě za horka př...

Burger s trhaným kachním masem a zeleninádou

Nestíháte připravit mleté maso na burgery, ale chcete si dopřát gurmánský zážitek? Mějte ve spíži připravené našem masové konzervy, které se lze výhodně použít jako trhané maso do burgerů a vykouzlit dokonalou pochoutku. My vám přínášíme recept na burger v klasické české variaci - kachna se zelím.   1 kachní stehýnka 4 ks pečiva (v tomto případě se hodí klasické bulky z bílého pečiva nebo bagely)1 Zelenináda Omáčka:2 lžíce majonézy2 lžíce brusinkového džemu sůl, pepř Ingredience na omáčku smícháme v misce a necháme chvíli odpočinout. Rozžhavíme grilovací kámen a ohřejeme na něm kachní maso. Už při opékání ho můžete trhat vidličkou. Díky sádlu, ve kterém jsou stehna upečená, není již třeba přidávat další tuk. Přibližně tři minuty před tím, než bude maso hotové, podélně rozřízneme pečivo a opečeme ho řezem dolů na nepřímém plameni. Opečenou spodní část bulky natřeme omáčkou, položíme na ní porci kachního masa a pokapeme ještě trochou omáčky. Obložíme zeleninádou a završíme vrchní částí bulky. &...

Základní domácí kečup

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 kg rajčat (nejlépe přezrálých, chuťově výrazných) 4 střední jablka (ideální jsou letní světlá jablka) 150 g cukru 1 dcl octu 1 lžíce celého pepře 1 lžíce soli 1 lžička celého nového koření 8 hřebíčků 4 bobkové listy   Rajčatová sezóna je i ve znamení zavařování. Kromě našich oblíbených pečených rajčat nebo rajčat zavařených ve vlastní šťávě patří mezi naši "klasiku" domácí kečup. Je oblíbený hlavně u dětí a my máme jistotu, že víme z jakých surovin byl vyroben, bez chemie a z krásných voňavých rajčat.  Pokud chcete kečup opravdu dokonalý, doporučujeme nemixovat, ale pouze pasírovat. Rajčatům vyřežeme “bubáky” a nakrájíme na čtvrtiny. Jablka a feferonky nakrájíme na menší kousky. Vše smícháme ve velkém hrnci s ostatními ingrediencemi a přivedeme k varu. Poté necháme dusit přibližně jednu hodinu a občas promícháme. Obsah by se měl zredukovat přibližně na polovinu. Poté přepasírujeme přes jemné síto. ...

x