Recepty léto, Strana 8

Italská panna cotta se špendlíkovým džemem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 5 plátků želatiny 600 ml smetana ke šlehání 60 g cukru (raději světlý, třtinový vám zanechá panna cottu nahnědlou) 1 vanilkový lusk (jen semínka vyškráblá tupou stranou nože) Na ozdobení: Špendlíkový džem Via Delicia  plátek pomeranče Na italském dezertu panna cotta je nádherná jeho jednoduchost, vše zde stojí na třech základních surovinách - smetaně, cukru a vanilce. Jde o velmi populární recept, který v překladu znamená vařená smetana. Ta je jemně oslazená a dochucená vanilkou. Aby opravdu ztuhla používá se do ní želatina. My jsme k přípravě použili skleničky Weck a dezert v nich i servírujeme. Vyhneme se tak možnému problému při vyklopení panna cotty z formiček. Ne vždy totiž drží ten správný tvar. JAK NA TO: Plátky želatiny namočíme na cca 5 minut do 0,5 litru studené vody a necháme lehce nabobtnat. Poté slijte a želatinu ještě trochu “vyždímejte”. V rendlíku si rozehřejte smetanu smí...

Borůvkový džem

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg borůvek 300 g cukr krystal 10 g přírodního pektinu Via Delicia   Sezóna borůvek je v plném proudu. Vyrazte do lesa na tyto malé zázračné modré bobulky. Jejich chuť je nepřekonatelná a kromě toho obsahují spoustu zdraví prospěšných látek. Pomáhají při hubnutí, mají vysoký obsah vitamínu C, takže pomáhají chránit vaši imunitu, zlepšují náš zrak, pomáhají při detoxikaci organismu a při léčbě cukrovky, tlumí menstruační problémy a prospívají krevnímu oběhu. Prostě superpotravina… V našem podnebí se dobře daří i keřovým kanadským borůvkám. Jsou větší, ale chuť není tak intenzivní jako u borůvek sbíraných v lese. A jak je využít v kuchyni? Kromě klasického mlsání jen tak, je můžete přidat do smoothie, jogurtů či kaší. Použít je můžete v jakémkoliv ovocném dezertu či koláči - drobenkový koláč, cheesecake, k lívancům a palačinkám nebo jako crumble. Zcela nepřekonatelné jsou borůvkové kynuté knedlíky s tvar...

Nakládané cuketové rolky s kozím sýrem a uzenou slaninou

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 menší cuketa 100 g čerstvého kozího sýra 100 g zauzené slaniny 2 stroužky česneku olivový olej provensálské koření čerstvá bazalka čerstvý tymián Ochutnejte netradiční a zdravý studený předkrm. Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na plátky. Na sucho je prudce ugrilujte na grilu nebo grilovací pánvi. Slaninu nakrájejte na menší plátky (ve stejné velikosti jako cuketové plátky) a také je na sucho opražte. V míse si připravte směs z kozího sýra, rozdrceného česneku, kapky oleje a provensálského koření. Na plátek cukety položte proužek slaniny, namazejte směsí sýra a bylinek, zarolujte a propíchněte párátkem. Skládejte do skleniček, prokládejte lístky čerstvých bylinek. Jakmile budete mít sklenice plné, zalijte kvalitním olivovým olejem. Takto naložená vám vydrží v lednici dva týdny. Jde o skvělou variantu studeného předkrmu nebo tapas k vínu....

Cibuláda

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 kg cibule nakrájené na proužky 100 ml olivového oleje (není nutný extra virgin) 150 g třtinového cukru červený vinný ocet (dle chuti) sůl, pepř Cibuláda je výborná k masu a uzeninám, k sýrům nebo jenom tak na čerstvé pečivo, hlavně pro milovníky smažené cibulky. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a vsypeme nakrájenou cibuli. Smažíme, dokud se cibule nezačne připalovat a karamelizovat, trvá to přibližně hodinu. Potom vsypeme cukr, sůl a pepř a pomalu doléváme dle chuti ocet. Ještě horké nalijeme do zavařovacích skleniček Weck a zavíčkujeme. Konzervujeme cca 20 minut na teplotu 80 °C.   Z uvedeného množství je necelý litr cibulády....

Pizza bolognese

CO BUDETE POTŘEBOVAT 150 g špaldové celozrnné mouky 100 g hladké mouky 1/2 lžičky soli 4 lžičky olivového oleje 20 g kvasnic 150 ml teplé vody Náplň: 1 sklenička Hovězí na rajčatech 125 g mozzarelly (1 balíček) lístky čerstvé bazalky Tento recept je snadný a použitím hotové omáčky Hovězí na rajčatech máte rychlou a zdravou večeři “razdva”. Ve větší míse smícháme mouky, sůl a olivový olej. Kvasnice necháme rozpustit v teplé vodě a promícháme - měla by vzniknout kašička. Přilijeme k suché směsi a vypracujeme těsto, které by mělo být pružné a nelepivé. Můžeme použít i robot s nástavcem typu “hák”. Vytvarujeme bochánek, který potřeme kapkou oleje a necháme 40 minut kynout pod čistou utěrkou. Nakynuté těsto rozdělíme na půl a rozválíme do požadovaného tvaru. Potřeme hotovou omáčkou Hovězí na rajčatech, poklademe plátky mozzarelly a pečeme cca 30 minut při 200 °C. Při servírování ozdobíme lístky čerstvé bazalky....

x