🎁Naše produkty mají trvanlivost minimálně do 4/2026. Dárky můžete vybírat s předstihem – bez spěchu, bez starostí.🎄

Fermentovaná zelenina

 
Jak fermentovat zeleninu
Fermentace neboli kvašení

Fermentace je tradiční způsob konzervace zeleniny, který prodlužuje její trvanlivost a zároveň zvyšuje obsah vitamínů, minerálů a probiotik. Díky mléčnému kvašení získá zelenina jedinečnou chuť a pozitivně působí na trávení i imunitu.

Vyzkoušejte domácí fermentovanou směs z podzimní zeleniny – zelí, dýně, červené řepy nebo mrkve. Výsledkem je osvěžující a zdravá příloha, která zpestří jídelníček během celé zimy.

Doporučené sklenice Weck

##PRODUCT-WIDGETS-40082##

Počet porcí cca 4 sklenice (370–500 ml)
Čas 30 minut + 4–5 dní kvašení
Náročnost 2/5
Počet sklenic: 4

Co je fermentace a proč fermentovat zeleninu?

Uchování zeleniny na horší časy řešilo lidstvo už od pradávna. Jednoduchá metoda fermentace neboli kvašení je známá již 8 000 let a je zdraví prospěšná. Za všechno mohou bakterie mléčného kvašení, které pozitivně ovlivňují zažívání.

Kvašená zelenina obohatí tělo o vitamíny B a C a celkově působí pozitivně na organismus. Přináší nové chutě, struktury i vůně a zároveň obrovský prostor pro experimentování. Skvěle doplní třeba naše paštiky.

Jak na kvašení zeleniny

  • Zelenina musí být čerstvá, zralá a bez známek hniloby.
  • Suroviny dobře omyjte a oloupejte.
  • Sklenice a víčka musí být dokonale čisté.
  • Použijte mořskou nebo himalájskou sůl.

Ingredience na kvašenou směs (základ)

  • 2 kg směsi zeleniny (zelí, dýně, řepa, mrkev…)
  • 40 g soli (≈ 20 g na 1 kg zeleniny)
  • 1 l převařené vlažné vody (pro solný nálev; 1 lžíce soli / 1 l)
  • 2 stroužky česneku (volitelně)
  • 1 lžička pepře (celý/nové koření, volitelně)
  • 2 bobkové listy (volitelně)
Může se vám hodit

##PRODUCT-WIDGETS-40079##

Recept: postup kvašení zeleniny

1
Zeleninu očistěte a nakrájejte/nastrouhejte. Počítejte se solí 20 g na 1 kg zeleniny.
2
Osolenou zeleninu nechte 2–3 hodiny odpočívat a pak dobře promačkejte, aby pustila šťávu. Pěchujte do sklenic tak, aby byla ponořená, a zatěžkejte.
3
Pro kvašení v nálevu zalijte převařenou vlažnou vodou (1 lžíce soli/1 l) a přidejte česnek, pepř či bobkový list. Dohlédněte, aby byla zelenina stále ponořená.
4
Sklenice překryjte (víčko nebo látka) a nechte kvasit 4–5 dní při pokojové teplotě. Pak uložte do chladu (lednice, spíž), čímž proces zpomalíte.
Tip: Skvěle se hodí k uzenému, paštikám nebo jen tak k chlebu. Mrkni na naši Zeleninádu.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

x