Kam vyrazit v okolí rodinné konzerávrny Via Delicia? Objevte poklady Zábřežska: tipy na výlet v okolí Zábřehu.Okolí Zábřehu na Moravě nabízí řadu krásných míst pro výlety, ať už máte rádi přírodu, historii nebo zajímavé památky. Tady je několik tipů: Vesnice Bezděkov - levandulový statek Popis: Bezděkov je malebná vesnice nacházející se v okrese Šumperk, přibližně 15 km severozápadně od Zábřeha. Tato malá obec se pyšní příjemným venkovským prostředím a krásnou přírodou, ideální pro klidné procházky a relaxaci. Za návštěvu stojí i Levandulový statek v této vesnici, kde se věnují především pěstování levandule, česneku, jahod, a bylinek jako měsíčku, máty a meduňky. Z levandule vytvářejí zajímavé výrobky. Většinu úrody zpracovávají pro svou kavárnu a farmářské trhy, zatímco část jde k odběratelům. Na statku si můžete užít komentovanou prohlídku nebo si natrhat vlastní květiny. Vzdálenost: Asi 15 km od Zábřehu. Zámek Úsov ...
Recepty podzim
Dýně, voňavé koření, jablka, houby, bez nebo třeba příprava zavařenin na zimu. To je pro nás podzim. Aby vám nikdy nedošly nápady na zpracování sezónních surovin a přípravu chutných pokrmů ze sezónních surovin, přinášíme vám naše oblíbené podzimní recepty. A jestli se chcete spíš začíst, nenechte si ujít články plné podzimní inspirace.
JAK NA KRÉMOVOU DÝŇOVOU POLÉVKU? Recept na dýňovou polévku v úplně té nejjednodušší podobě, která vás překvapí silnou chutí. INGREDIENCE NA DÝŇOVOU POLÉVKU: 1 dýně hokaido (asi 1 kg) 1 velká cibule 1 mrkev 3 stroužky česneku 1 smetana na vaření (12%) olivový olej 1 litr zeleninového vývaru muškátový oříšek sůl, pepř K PODÁVÁNÍ: dýňový olej (nemusí být) RECEPT NA DÝŇOVOU POLÉVKU Dýni hokaido rozpulte a vydlabejte semínka. Oloupejte mrkev a z cibule sloupněte pouze jednu vrstvu slupky, zbytek nechte. Plech vyložte pečícím papírem a dýni na něj položte řezem dolů. Přidejte podélně rozkrojenou mrkev, cibuli v celku a neoloupaný. Vše pokapejte olivovým olejem, osolte a dejte nepřikryté péct na 180 °C na cca 30 minut (dýně musí být změknout). Upečené suroviny přendejte do hrnce, lehce vychladlou cibuli a česnek doloupejte, případně dýni pokrájejte na menší kusy. Vše rozmixujte, přidejte připravený vývar a krátce provařte. Nakonec přimíchejte smetanu a ...
Máte přebytek dýní nebo si jednoduše tento podzimní skvost chcete uchovat i na zbytek roku? A co takhle vyzkoušet recept na nakládanou dýni? Skvěle se hodí k masu, sýrům, ale i jen tak na chuť. A celá příprava vám nezabere ani hodinu i se zavařováním! Ingredience na nakládanou dýni 1 dýně (cca 750 g očištěné a vydlabané dýně) 80 g celeru 1 cibule 250 ml vinného bílého octu 100 ml vody 1 lžička hořčičného semínka 1 lžička fenyklových semínek 1 lžička červeného pepře 1 lžička mleté kurkumy 2 tobolky kardamomu 1 lžíce cukru 1,5 lžičky soli Recept na nakládanou dýni V hrnci svařte ocet, cukr, vodu a koření. Na mírném ohni nechte vše cca 5 minut probublat. Celer očistěte a nakrájejte na tenké nudličky tzv. julienne. Dýni nakrájejte na menší kousky (cca 1 x 1 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Zeleninu vložte do vývaru a vařte 5–10 minut. Dýně by měla trochu změknout. Veškerou zeleninu naskládejte do zavařovacích skleniček Weck a zalijte vývarem. Zavařujte 30 mi...
Kombinace smetany a hub nikdy nezklame. Jinak tomu není ani v případě medailonků s houbovou omáčkou, které si vychutnáte jak v houbové sezóně, tak po zbytek roku. Inspirujte se naším receptem, který v rodině jednoduše milujeme. Není na něm nic složitého a nadchne každou návštěvu! Houby na smetaně nejen v houbové sezóně Také tak milujete houby a různé pokrmy z nich? Není se čemu divit, Češi jsou přece jen národ houbařů. Od dubna do listopadu nám naše lesy dávají bohatství v podobě desítek odrůd hub – jen je potřeba se dobře vyznat v tom, které můžeme sbírat a které jsou jedovaté. Ale co dělat, když zrovna nemáte čas na houby zajít nebo jednoduše nerostou? Nejen v tomto receptu udělají skvělou službu naše nakládané houby. Máme pro vás třeba ryzce nebo hříbky, které se skvěle hodí jak do smetanových omáček nebo do kulajdy, tak na jednohubky, obložené chlebíčky a studené mísy. Do tohoto receptu můžete případně použít také čerstvé houby z pěstíren, jako jsou žampiony nebo hlíva ústřičná. Ingredien...
Pomalu se blíží podzimní plískanice a tak je potřeba začít utužovat imunitu. Než se pustíte do polykání tabletek, zkuste mnohem příjemnější cestu - jídla a delikatesy plné vitamínů. Někdo dává přednost tmavě modrým bobulím - borůvkám a bobulkám černého bezu. Jak připravíte zdravý bezinkový sirup si můžete přečíst zde. Někdo to jistí horkými a ostrými pokrmy, my dáváme přednost pokrmům prošlým mléčným kvašením - skvělá je třeba naše Zelenináda. Pokud si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte asijské kimchi. Jde o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s chilli a dalšími přísadami. Existují stovky variant a každá rodina má ten svůj “nejlepší” recept. Správně by mělo kimchi fermentovat i několik měsíců, získá tak opravdovou sílu a taky pořádně silné, velice typické aroma (kdo vyzkouší, pochopí :). Záleží samozřejmě na vás, zda mu dáte čas týden nebo měsíc. Takové kimchi si pak můžete dopřát ...