Recepty podzim

Nakládáná dýně

Ingredience:1 dýně (cca 750 g očištěné a vydlabané dýně)80 g celeru1 cibule250 ml vinného bílého octu100 ml vody1 lžička hořčičného semínka1 lžička fenyklových semínek1 lžička červeného pepře1 lžička mleté kurkumy2 tobolky kardamomu1 lžíce cukru 1,5 lžičky soli V hrnci svaříme ocet, cukr, vodu a koření. Na mírném ohni necháme cca 5 minut probublat. Celer očistíme a nakrájíme na tenké nudličky tzv. julianne. Dýni nakrájíme na menší kousky (cca 1x1cm). Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu vložíme do vývaru a vaříme 5-10 minut. Dýně by měla trochu změknout.Zeleninu naskládejte do zavařovacích skleniček Weck a zalijte vývarem. Zavařujeme 30 minut na 90°C....

Medajlonky s houbovou omáčkou

Kombinace smetany a hub je prostě úžasná. Nemusíte mít pouze čerstvě nasbíráné houby z lesa, dobrou službu v tomto receptu udělají i naše nakládané houby nebo čerstvé houby z pěstíren - např. hlíva ústřičná nebo žampiony. 500 g masa (drůbeží)1 cibule2 hrsti lišek nebo jiných hub - nemáte-li doma houby, zkuste naše nakládané Nakládané houby a zelenina  1 kelímek smetany na vařeníčerstvá petrželkatymiánsůl, pepřšťáva z půlky citronu (pokud použijete nakládané houby, šťávu vynechejte)přepuštěné másloolivový olej Kuřecí maso nakrájejte na menší medajlonky, z každé strany osolte, opepřete a přidejte trochu tymiánu. Na přepuštěném másle maso orestujte z obou stran do zlatova. Z pánve ho vyndejte na nahřátý talíř. Přidejte trochu oleje a osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte lišky a společně na mírném plameni pár minut opékejte. Zalijte smetanou, osolte a opepřete a nechte dusit, dokud nejsou lišky příjemně měkké. Na závěr vraťte do omáčky maso a prohřejte. Podávejte s těstovinami nebo s pečenými brambory...

Kimči - základní recept

Pomalu se blíží podzimní plískanice a tak je potřeba začít utužovat imunitu. Než se pustíte do polykání tabletek, zkuste mnohem příjemnější cestu - jídla a delikatesy plné vitamínů. Někdo dává přednost tmavě modrým bobulím - borůvkám a bobulkám černého bezu. Jak připravíte zdravý bezinkový sirup si můžete přečíst zde. Někdo to jistí horkými a ostrými pokrmy, my dáváme přednost pokrmům prošlým mléčným kvašením - skvělá je třeba naše Zelenináda. Pokud si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte asijské kimchi. Jde o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s chilli a dalšími přísadami. Existují stovky variant a každá rodina má ten svůj “nejlepší” recept. Správně by mělo kimchi fermentovat i několik měsíců, získá tak opravdovou sílu a taky pořádně silné, velice typické aroma (kdo vyzkouší, pochopí :). Záleží samozřejmě na vás, zda mu dáte čas týden nebo měsíc. Takové kimchi si pak můžete dop...

Sirup z černého bezu

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg plod černého bezu 700 g třinového cukru šťáva z 1 citronu skořice, hřebíček, badyán (nemusí být) Blížící se podzim nám ohlašují plody černého bezu. Najdete ho opravdu všude - kolem cest, v parku a samozřejmě u polí. Podívejte se ve svém okolí po čistém místě, kde rostou tyto léčivé bobulky a vyzkoušejte jednoduchý recept na sirup, který oceníte především v zimě. Je to totiž skvělý pomocník v době chřipek, nachlazení a rým. Zvyšuje imunitu, působí protizánětlivě, má antioxidační účinek a pomáhá bojovat s virovými i bakteriálními infekcemi. K tomu všemu ještě snižuje cholesterol. Můžete jej používat preventivně, ale při chřipce, angíně nebo onemocnění dýchacích cest vám pomůže se rychleji uzdravit. Za vše můžou unikátní proteiny anthocyaniny, které najdete třeba i v borůvkách. Jen pozor - plody musí být opravdu z keře černého bezu (Sambucus nigra), dostatečně zralé a musí se vařit minimálně 20 minut. Syrová šťáva...

Pomazánky z řepy

CO BUDETE POTŘEBOVAT Řepová pomazánka á la “tatarák” 2 ks střední řepy sůl pepř kečup plnotučná hořčice worcestrová omáčka 2 lžíce oleje (olivový nebo kvalitní slunečnicový) 2 stroužky česneku (nebo dle chuti) Tvarohová pomazánka s řepou 2 ks střední řepy 250 g tvarohu 100 g balkánského sýru 2 stroužky česneku sůl, pepř Řepa je tak trochu neprávem opomíjená zelenina. Možná to v nás vypěstovaly školní jídelny a kantýny se svou sterilovanou řepou. Vězte ale, že v kuchyni má  řepa velmi široké uplatnění - od dezertů až po saláty. A přitom obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Má tak široké léčivé účinky -  posílení imunity, zažívání, kardiovaskulárního systému  a spoustu dalších. Je proto velmi důležité zařadit ji do vašeho jídelníčku. Kromě již zmiňované sterilované řepy ji zkuste např. do dezertů. Takové řepové brownies jsou opravdu výborné a vy ta...

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení