Recepty podzim

Kimči - základní recept

Pomalu se blíží podzimní plískanice a tak je potřeba začít utužovat imunitu. Než se pustíte do polykání tabletek, zkuste mnohem příjemnější cestu - jídla a delikatesy plné vitamínů. Někdo dává přednost tmavě modrým bobulím - borůvkám a bobulkám černého bezu. Jak připravíte zdravý bezinkový sirup si můžete přečíst zde. Někdo to jistí horkými a ostrými pokrmy, my dáváme přednost pokrmům prošlým mléčným kvašením - skvělá je třeba naše Zelenináda. Pokud si chcete v kuchyni trochu zaexperimentovat, vyzkoušejte asijské kimchi. Jde o tradiční korejský pokrm z fermentovaného čínského zelí s chilli a dalšími přísadami. Existují stovky variant a každá rodina má ten svůj “nejlepší” recept. Správně by mělo kimchi fermentovat i několik měsíců, získá tak opravdovou sílu a taky pořádně silné, velice typické aroma (kdo vyzkouší, pochopí :). Záleží samozřejmě na vás, zda mu dáte čas týden nebo měsíc. Takové kimchi si pak můžete dop...

Sirup z černého bezu

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 kg plod černého bezu 700 g třinového cukru šťáva z 1 citronu skořice, hřebíček, badyán (nemusí být) Blížící se podzim nám ohlašují plody černého bezu. Najdete ho opravdu všude - kolem cest, v parku a samozřejmě u polí. Podívejte se ve svém okolí po čistém místě, kde rostou tyto léčivé bobulky a vyzkoušejte jednoduchý recept na sirup, který oceníte především v zimě. Je to totiž skvělý pomocník v době chřipek, nachlazení a rým. Zvyšuje imunitu, působí protizánětlivě, má antioxidační účinek a pomáhá bojovat s virovými i bakteriálními infekcemi. K tomu všemu ještě snižuje cholesterol. Můžete jej používat preventivně, ale při chřipce, angíně nebo onemocnění dýchacích cest vám pomůže se rychleji uzdravit. Za vše můžou unikátní proteiny anthocyaniny, které najdete třeba i v borůvkách. Jen pozor - plody musí být opravdu z keře černého bezu (Sambucus nigra), dostatečně zralé a musí se vařit minimálně 20 minut. Syrová šťáva...

Pomazánky z řepy

CO BUDETE POTŘEBOVAT Řepová pomazánka á la “tatarák” 2 ks střední řepy sůl pepř kečup plnotučná hořčice worcestrová omáčka 2 lžíce oleje (olivový nebo kvalitní slunečnicový) 2 stroužky česneku (nebo dle chuti) Tvarohová pomazánka s řepou 2 ks střední řepy 250 g tvarohu 100 g balkánského sýru 2 stroužky česneku sůl, pepř Řepa je tak trochu neprávem opomíjená zelenina. Možná to v nás vypěstovaly školní jídelny a kantýny se svou sterilovanou řepou. Vězte ale, že v kuchyni má  řepa velmi široké uplatnění - od dezertů až po saláty. A přitom obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Má tak široké léčivé účinky -  posílení imunity, zažívání, kardiovaskulárního systému  a spoustu dalších. Je proto velmi důležité zařadit ji do vašeho jídelníčku. Kromě již zmiňované sterilované řepy ji zkuste např. do dezertů. Takové řepové brownies jsou opravdu výborné a vy ta...

Nakládané zelí s mrkví

CO BUDETE POTŘEBOVAT 2 kg zelí (cca 1 střední hlávka) 2 velké mrkve 2 jablka 2 cibule 1 lžíce soli   Nejlepší zásobárnou vitamínu C na zimní období je rozhodně kvašená zelenina. V naší nabídce najdete takto připravenou Zeleninádu My vám nabízíme jednoduchý recept na doma kvašené zelí s mrkví a s jablky, případně si můžete vyzkoušet recept na asijskou verzi kvašené zeleniny - kimči. JAK NA TO: Očištěné zelí a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Zelí můžeme nakrouhat na speciálním kruhadle. Cibuli nakrájíme na tenká půlkolečka. Smícháme ve velké míse se solí. Natlačíme do velkých sklenic Weck, tak aby v zelí nezůstaly vzduchové bubliny a pořádně ji napěchujeme (vařečkou, pěstí,...). Zatížíme nejlépe menším víčkem Weck, na které ještě můžeme položit něco těžšího (např. vyvařený kámen). Přikryjeme potravinovou fólií.    Necháme kvasit v pokojové teplotě přibližně 4 dny. Poté zakryjeme víčkem a dáme do ledničky....

Nakládaná zelená rajčata a chutney

CO BUDETE POTŘEBOVAT   Americká nakládaná rajčata: 1 kg zelených rajčat několik větviček kopru 2-3 bobkové listy 2-3 chilli papričky (sušené) 1,5 lžičky hořčičných semínek 1 lžíce kuliček černého pepře 4-5 hřebíčků 1l ovocného octa (jablkového, vinného) 125 ml vody 4 lžíce medu (cukru) 1 lžíce soli Chutney ze zelených rajčat 750 g zelených rajčat 500 g jablek 250 g cibule, nakrájené na hrubo 1 lžíce soli 125 g hrozinek 500 g cukru krupice 250 ml ovocného octa kůra šťáva ze 2 velkých citronů 2 lžíce hořčičných semínek 2-3 čerstvé chilli papričky (bez semínek) Na sáček koření (můžete použít např. gázu, plátýnko nebo jednorázové sáčky na čaj): 1 lžíce semínek koriandru 2 lžičky celého černého pepře 2 lžičky nového koření 1 lžička hřebíčku 2 tyčinky skořice, nalámané na kousky Taky vám ještě zůstaly ve skleníku a na zahrádce nedozrálá rajčata? Je na čase je sklidit, i když jsou ještě zelená, aby nepřešly prvními mrazíky. Chuť takových rajčat ...