Svatomartinské rohlíčky

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1/2 l mléka
  • 4 žloutky
  • 100 g másla
  • 60 g cukru
  • 40 g droždí
  • špetka soli
  • vajíčko na potření
  • na nádivku švestkový džem doplněný nakrájenými sušenými švestkami

 

Se svátkem svatého Martina se pojí lidové tradice, které patří k ukončení zemědělských prací a pastev. Na mnoha statcích dostávala čeleď svůj roční plat, případně se domlouvaly smlouvy na rok příští.

 To byl samozřejmě důvod k oslavám a na svatomartinských hodech nesměly chybět husy, knedílky, zelí, víno a také svatomartinské rohlíčky. Ty by měly být vytvarované do tvaru koňských podkov, to proto, aby koně příští rok dobře chodili. 

Často se plní makovou nebo tvarohovou nádivkou, my ovšem dáváme přednost našemu švestkovému džemu, který je již doladěný perníkovým koření doplněný nakrájenými sušenými švestkami. Skvělé jsou ale také s višňovým džemem s rumem nebo netypickým jeřabinovým.

Trochu mléka odlijeme a mírně ohřejeme, rozdrobíme do něj kvasnice a lžičku cukru, necháme vzejít kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem a žloutky. Přidáme zbytek mléka, kvásek, špetku soli a mouku. Zaděláme tužší těsto, které necháme v teple vykynout (cca 1,5 - 2 hodiny).

Z vykynutého těsta vyválíme plát, ze kterého vyřežeme trojúhelníky. Širší stranu naplníme povidly a opatrně zamotáme. Vytvarujeme do rohlíku a zahneme ještě do tvaru podkov. Dáme ještě na půl hodiny dokynout na pekáč vyložený pečícím papírem. Rohlíčky pomažeme vejcem a pečeme v troubě rozehřáté na cca 180 °C, trvá to přibližně 30 minut. Rohlíčky musí být vypečené do zlatova. 

 

x