Kdoulový džem

džem

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 kg oloupaných kdoulí nakrájených na menší kostičky (celé ovoce je potřeba zbavit ojínění - chloupkaté vrstvy na povrchu, slupky nevyhazujte)
  • 0,5 kg cukru
  • 1 citrón (budeme potřebovat šťávu i kůru)
  • 1 tyčinka skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • voda


 

Kdoule patří v našich zeměpisných šířkách mezi méně obvyklé ovoce.

Připomínají nepříliš hezká jablka nebo hrušky. Pokud se přesto rozhodnete je za syrova ochutnat, zjistíte, že jsou neuvěřitelně trpké a mohou dokonce působit žaludeční potíže. Svoji trpkost ztrácí tepelnou úpravou a džem z nich je naprosto famózní s krásnou vůní a výjimečnou chutí. V podstatě je můžete zpracovat stejně jako jablka nebo hrušky. Vždy nezapomeňte okrájet slupku, ta je tuhá a těžko stravitelná.

Pozor jen, nespleťte si kdouloň s nejedlým kdoulovcem. Kdoulovec je keř, jehož květy připomínají květy jabloně. Pěstuje se především pro okrasu zahrady a na podzim vytvoří menší plody podobné právě kdoulím. Plody kdoulovce se ale nekonzumují.


Kdoule ozdobí vaši zahradu, jeho plody jsou krásné a sklízí se nejčastěji v říjnu, když se zbarví do sytě  žluté barvy. Obsahují spoustu vitamínů (především vitamín C, skupinu vitamínu B) a minerálních látek jako zinek, železo, draslík, vápník atd. Působí také pozitivně na trávicí ústrojí, lze jí použít proti průjmu. Pomáhají i proti bolestem v krku a při špatném dechu.

Naše babičky používaly kdoule jako “osvěžovače vzduchu”, dávaly je mezi prádlo a rozmístily na několik  míst v domě. Zkuste je také naaranžovat a uvidíte, jak vám krásně domácnost provoní.

NO A TEĎ TEN VYCHVALOVANÝ KDOULOVÝ DŽEM

Do 300 ml vody přidejte slupky z kdoulí a cukr, povařte, dokud se cukr nerozpustí. Slupky dodají chuť, vůni a také trochu pektinu. Slupky z cukrového rozvaru posbíráme. V jiném hrnci povařte kdoule s trochou vody a šťávou z citronu. Kdoule vyjmeme, přidáme do cukrové vody spolu s nastrouhanou citrónovou kůrou, skořicí a badyánem.

Vaříme ještě asi 30 minut, dokud nejsou kdoule krásně měkké a džem nezhoustne do požadované konzistence. Potom koření vyjměte a můžete zavařovat. Pokud máte rádi jemnou konzistenci džemu, můžeme jej rozmixovat.

Plňte do horkých sklenic, nejlépe do “džemovek” Weck Zavařujte 20 minut při 80°C. Tímto neobvyklým džemem uděláte radost i jako jedlým dárkem.

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení