Omáčka ke grilované masu "chimichuri"

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 velká hrst čerstvé petrželky (nasekané najemno) - více se hodí hladká petrželka pro její jemnější strukturu
  • 1 velká lžíce oregana (nasekané najemno)
  • 150 ml olivového oleje extra virgin
  • 70 ml červeného vinného octa
  • 1 jarní cibulka (nakrájená najemno)
  • 2 stroužky česneku (drcené)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička mletého chilli nebo nakrájená malá chilli paprička
  • sůl
  • pepř

Argetinskou omáčku “čimičuri” proslavila po celém světě její výrazná chuť, která skvěle podtrhne vůni a chuť masa, především vyhlášené argentinské hovězí steaky. Nemusíte ji používat jako omáčku, hodí se i jako marináda nebo k namáčení opečeného chleba.

Tradiční chimichuri musí obsahovat bylinky a chilli a jak už to se známými recepty bývá, existují stovky variant. My vám jednu z nich přinášíme, pálivost omáčky si můžete sami regulovat množstvím přidaného chilli.

Omáčku si připravte do skleniček Weck. Můžete je v nich rovnou servírovat na stůl, případně je darovat hostiteli na letní grilovací party jako originální dárek.

Všechny ingredience smícháme a necháme v ledničce odležet, chutě se tak lépe propojí. Omáčku můžete servírovat přímo k masu nebo jím maso po ugrilování pokapat. Nezapomeňte ale, že má velmi výraznou chuť.

Případně můžete maso v omáčce marinovat a poté ugrilovat.