Pomazánky z řepy

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Řepová pomazánka á la “tatarák”

  • 2 ks střední řepy
  • sůl
  • pepř
  • kečup
  • plnotučná hořčice
  • worcestrová omáčka
  • 2 lžíce oleje (olivový nebo kvalitní slunečnicový)
  • 2 stroužky česneku (nebo dle chuti)

Tvarohová pomazánka s řepou

  • 2 ks střední řepy
  • 250 g tvarohu
  • 100 g balkánského sýru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Řepa je tak trochu neprávem opomíjená zelenina. Možná to v nás vypěstovaly školní jídelny a kantýny se svou sterilovanou řepou. Vězte ale, že v kuchyni má  řepa velmi široké uplatnění - od dezertů až po saláty.

A přitom obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Má tak široké léčivé účinky -  posílení imunity, zažívání, kardiovaskulárního systému  a spoustu dalších. Je proto velmi důležité zařadit ji do vašeho jídelníčku. Kromě již zmiňované sterilované řepy ji zkuste např. do dezertů.

Takové řepové brownies jsou opravdu výborné a vy tak propašujete řepu i těm nejzavilejším odpůrcům. Pečenou si  ji můžete dopřát v salátu, např. s kozím sýrem  nebo s ostatní kořenovou zeleninou. Na podzim a v zimě potěší v horkých polévkách - nebojte se experimentovat s borščem nebo krémovou řepovou polévkou. U nás měl velký úspěch i slaný koláč s řepou a fetou.

Jednoduchou a oblíbenou  variantou je pomazánka, nabízíme vám dvě varianty, jak ji připravit. Pomazánky můžete skladovat a také servírovat ve skleničkách Weck červená a růžová pomazánka v nich vypadají opravdu efektně.

ŘEPOVÁ POMAZÁNKA Á LA “TATARÁK”

Neoloupanou řepu vaříme asi hodinu, potom oloupeme a nastrouháme na jemno. Případně můžeme využít trouby a cca 1 hodinu ji péct při 160 °C zabalenou v alobalu (raději ve dvou vrstvách).

 Smícháme ji s rozdrceným česnekem, cca lžící kečupu a lžící hořčice, dochutíme solí, pepřem a worcestrovou omáčkou. Podáváme jako pomazánku na topince, např. ještě s plátkem sýra a koprem.

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ŘEPOU

Uvařenou nebo upečenou řepu oloupeme a rozmixujeme na drť, přidáme česnek, rozdrobený sýr a ještě jednou rozmixujeme. Přimícháme tvaroh. Ze solí opatrně - vyzkoušejte, zda není pomazánka už dostatečně slaná z balkánského sýru. Lehce opepřete. Podávejte na čerstvém pečivu.

x