Pomazánky z řepy

Řepa je tak trochu neprávem opomíjená zelenina. Možná to v nás vypěstovaly školní jídelny a kantýny se svou sterilovanou řepou, ale vězte, že v kuchyni má řepa široké uplatnění a umí chutnat skvěle! V dezertech, salátech i pomazánkách – vyzkoušejte jeden z našich receptů na pomazánky z červené řepy a přesvědčte se sami.

Proč zařadit řepu do jídelníčku?

Řepa je výborná podzimní surovina, která by v našem jídelníčku neměla chybět. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Má tak skvělé účinky na naše tělo a zdraví –  posiluje imunitu, podporuje zažívání, kardiovaskulární systém a mnoho dalšího. A navíc – chutná vážně skvěle! Jen je třeba ji správně upravit, nebo například schovat do dezertu. V těch ji ocení i nejvybíravější děti.

červená řepa

Takové řepové brownies jsou opravdu výborné a snadno v nich propašujete řepu i těm nejzavilejším odpůrcům. Pečená řepu chutná skvěle v salátu, zejména s kozím sýrem, ale i s další kořenovou zeleninou, jako podzimní obměna klasické přílohy z grilované zeleniny. Na podzim a v zimě potěší také v horkých polévkách - nebojte se experimentovat s borščem nebo krémovou řepovou polévkou. U nás měl velký úspěch i slaný koláč s řepou a fetou.

Jednoduchým způsobem, jak řepu zařadit, je příprava pomazánky. My jsme pro vás připravili hned dva recepty na výbornou pomazánku z červené řepy, kterou můžete skladovat i servírovat ve skleničkách Weck. Vypadá v nich opravdu efektně.

ŘEPOVÁ POMAZÁNKA Á LA TATARÁK

Tatarák bez masa? Ale jistě! Možná nechutná úplně stejně, ale to mu na kráse neubírá.

INGREDIENCE

  • 2 ks střední řepy
  • sůl
  • pepř
  • kečup
  • plnotučná hořčice
  • worcestrová omáčka
  • 2 lžíce oleje (olivový nebo kvalitní slunečnicový)
  • 2 stroužky česneku (nebo dle chuti)

RECEPT NA ŘEPOVÝ TATARÁK

  1. Neoloupanou řepu vařte asi hodinu, případně zabalenou ve dvou vrstvách alobalu pečte v troubě rozpálené na 160 °C.
  2. Měkkou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemno.
  3. Nastrouhanou řepu smíchejte s rozdrceným česnekem, cca lžící kečupu a lžící hořčice, dochuťte solí, pepřem a worcesterovou omáčkou.
  4. Tataráček podávejte jako pomazánku na topince, můžete přidat ještě plátek sýra a kopr.

TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ŘEPOU

Chcete něco trochu svěžejšího? Vyzkoušejte recept na tvarohovou pomazánku s krásně růžovou barvou.

INGREDIENCE

  • 2 ks střední řepy
  • 250 g tvarohu
  • 100 g balkánského sýru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

RECEPT NA TVAROHOVOU POMAZÁNKU S ŘEPOU

  1. Neoloupanou řepu vařte asi hodinu, případně zabalenou ve dvou vrstvách alobalu pečte v troubě rozpálené na 160 °C.
  2. Uvařenou nebo upečenou řepu oloupejte a rozmixujte na drť.
  3. Přidejte česnek, rozdrobený sýr a ještě chvíli pomixujte. Nakonec přidejte tvaroh a opatrně dochuťte solí – už bude častečně dosolená z balkánského sýra.
  4. Nakonec pomazánku lehce opepřete a podávejte na čerstvém pečivu.

pomazánka z červené řepy

x