Jablečný džem

jable__n___d__em

 

Jablka patří mezi nejstarší druhy ovoce. Již v antice bylo považováno za symbol plodnosti, lásky, mládí a krásy. Na světě existuje až 5 000 odrůd, ale ve velkém se pěstuje jen asi 10.

Mezi ty nejvíc oblíbené mezi českými sadaři patří Jonagold, Šampion, Rubín, Gala a Spartan. Některé odrůdy se více hodí na uskladnění, některá jsou skvělá k podzimní spotřebě nebo k moštování. Čerstvá a vyzrálá jablka jsou plná vitamínu C a dalších prospěšných látek (vlákniny, flavonoidů chránících před infarktem). Jejich největší koncentrace je ukryta přímo pod slupkou, takže loupáním slupky bychom velkou část těchto léčivých látek odňali.

Nejlepší je jablka konzumovat čerstvá, často nám ve sklepě se správnou teplotou a vlhkostí, vydrží až do dalšího léta. Skvělá jsou do dezertů a sladkých jídel - kdo by neznal tolik oblíbený jablečný štrůdl. Pokud ale nemáte kapacity na uskladnění, nabízíme vám několik tipů na konzervaci jablek.

V našich končinách pravděpodobně vede moštování. Zpracujete tak velké množství jablek a pokud čerstvou šťávu zavaříte, vydrží vám hodně dlouho. Mezi sadaři jsou oblíbené mobilní moštovačky, které přijedou k vám do sadu a veškerý proces proběhne přímo tam, včetně zavaření.

Ti odvážnější mohou s moštem experimentovat a nechat ho zkvasit na jablečný cider - mošt s obsahem alkoholu. Naopak ti, kteří věří českým a hlavně moravským tradicím, preferují klasickou cestu - jablka do kvasu a poté vypálit jablkovou pálenku. Dalším oblíbeným evergrýnem našich babiček je jablkový kompot, sušená jablíčka (křížaly) nebo jablkový džem. Milovníci slaných a výrazných chutí si z jablek můžou vyrobit jablečné chutney.

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 kilo jablek (oloupaných a zbavených jádřinců)
  • 0,5 l jablečného moštu
  • 0,5 kg cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • celá skořice  (2-3 tyčinky)
  • celý badyán (2-3 hvězdičky)

Jablka zalijeme moštem a šťávou z citrónu, přidáme koření a začneme pomalu vařit. Postupně přisypáváme cukr (záleží na kyselosti jablek) a vaříme až do požadované hustoty. Vyděláme koření a plníme do horkých skleniček Weck, nejlépe džemovek. Poté zavařujeme na 80 °C 20 minut.

x