
Domácí griotka z višní po babičce
Tato domácí griotka z višní je tradiční recept, který v naší rodině přechází z generace na generaci. Vyniká rubínovou barvou, jemně sladkokyselou chutí a vůní koření. Skvěle se hodí jako jedlý dárek, dezertní likér nebo slavnostní přípitek.
A pro doladění slavnostní chuti doporučujeme vyzkoušet i některé naše delikatesy – například kachní paštiku s jablky nebo jelení paštiku s brusinkami, které vytvoří dokonalý kontrast k ovocné sladkosti griotky. Nezapomeňte také na černé ořechy ve vanilkovém sirupu – sladká tečka, která potěší každý chuťový pohárek.
Množství cca 5 lahví
Doba přípravy 30 minut + 2–3 měsíce zrání
Náročnost 1/5
Počet lahví: 5
Suroviny
- 3000 g višní (s peckou, se stopkou)
- 1000 g cukru krystalu
- 1000 ml vodky
- 1 hrst rozinek
- 1 ks pomeranč (kůra v plátcích, nejlépe bio)
- 6 ks hřebíčku
- 1 ks svitek skořice
Postup přípravy:
1
Višně důkladně omyjte a nechte okapat. Připravte si velkou nádobu (min. 5 litrů), do které vložíte višně i se stopkami.
2
Přidejte cukr, rozinky, koření a pomerančovou kůru. Vše zalijte vodkou tak, aby bylo ovoce ponořené. Uzavřete nádobu víkem.
3
Umístěte na slunné místo a nechte zrát 2–3 měsíce. Občas lehce protřepte. Hotovou griotku slijte do lahví, višně můžete využít na dezerty nebo do koktejlů.