Voňavá domácí griotka

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 3 kg višní (s peckou, se stopkou)
  • 1litr vodky
  • 1kg cukru krystalu
  • hrst rozinek
  • plátky kůry z 1 pomeranče (nejlépe v bio kvalitě) - doporučujeme oškrábat škrabkou na brambory
  • 6 hřebíčků
  • 1 svitek skořice

Ověřený recept po babičce na voňavý “holčičí” likér griotku koluje už po všech kamarádkách. Jeho vyvážená chuť a nádherná rubínová barva totiž nadchne každou návštěvu, která si ihned žádá recept. Nyní tedy putuje i k vám - určitě stojí za to ho vyzkoušet.

Nachystáme si nádobu o objemu minimálně 5 litrů. Višně omyjeme a necháme okapat, poté je nasypeme do připravené sklenice. Zasypeme kořením, kůrou a cukrem.

Zalijeme alkoholem a pořádně uzavřeme. Višně by měly být zcela ponořeny. Necháme na slunném místě cca 2-3 měsíce fermentovat, jednou za čas promícháme. Poté slijeme, naložené višně si můžeme uchovat jako ozdobu koktejlů nebo zmrzlinových pohárů.

Pokud likér slijete do krásné skleničky Weck, máte tak originální dárek pro všechny kamarádky.