Mléčná rýže s karamelizovanými jablky

rýže

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na mléčnou rýži:

  • 300 g rýže (nejlépe rýže určené na rizoto - výsledek tak bude krásně krémový, zkuste třeba carnaroli nebo vialone)
  • 1 litr polotučného mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžíce třtinového cukru

Na karamelizované jablka

  • 4-6 jablek (oloupané, zbavené jádřinců a nakrájené na malé kousky)
  • 6 lžic třtinového cukru
  • špetka mleté skořice
  • hrst mandlových lupínků
  • 2 lžíce másla

 

Máme pro vás tip na originální podzimní snídani nebo dezert. Voňavé karamelizované jablíčka na mléčné rýži rozhodně nejsou jen pro děti, dospělí jim jen těžko odolají. Můžete je podávat ve skleničkách Weck, uděláte s nimi hodně parády a potěšíte všechny strávníky.

Do hrnce nasypte propláchnutou rýži, zalijte ji mlékem a pomalu začněte zahřívat. Jakmile začne mléko probublávat, přidejte cukr, skořici a stáhněte na mírný plamen. Pomalu vařte dokud není rýže měkká, trvá to asi 25 -30 minut. Konzistenci by měla mít jako klasická hustá kaše. Pokud je rýže stále tvrdá, přidejte ještě trochu mléka a ve vaření pokračujte.

Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte jablka a zasypte cukrem a skořicí. Za stálého míchání nechte cukr zkaramelizovat a stáhněte z plamene.

Do dekorativních skleniček naservírujte mléčnou rýži, přidejte zkaramelizovaná jablka a posypte mandlemi.