Proč připravit domácí jogurt?
Jogurt je základem snídaně v mnoha českých domácnostech a téměř každý najde alespoň jeden kousek v ledničce. Dá se samozřejmě použít i na marinádu, salátovou zálivku, pod maso, základ osvěžujících smoothie nebo do dezertů. Nepostradatelný je například v indické kuchyni, kdy v kombinaci s kořením dodává jídlu neopakovatelnou chuť. Na jogurtovém základu stojí např. oblíbený indický pokrm tikka massala (kousky kuřecího naložené v jogurtu a koření) nebo jednoduchý indický dezert lassí (mango rozmixované s jogurtem a kořením).
My vám přinášíme návod na domácí jogurt – není to žádné velké umění. Potřebujete pouze potravinářský teploměr, malý kelímek kvalitního plnotučného jogurtu a čerstvé plnotučné mléko. Výsledkem budete velmi příjemně překvapení. Chuť je velmi jemná, až smetanová, konzistence krémová... Uvidíte sami.
Ingredience na domácí jogurt
Na domácí jogurt potřebujete pouze dvě ingredience:
- Kvalitní plnotučný jogurt
- Čerstvé plnotučné mléko
Tip: Mléko je nejlepší čerstvé, např. z mlékomatu nebo přímo od krav.
Recept na domácí jogurt
- Čerstvé mléko musíte nejdřív pasterizovat. Tedy zahřát na 85 °C a nechat vychladnout na teplotu kolem 40 °C.
- V tuto chvíli do mléka přidáváme jogurtovou kulturu, tedy čerstvý jogurt. Na cca půl litru mléka dejte čtyři lžíce jogurtu.
- Pokud chcete jogurt hustější můžete přisypat trochu sušeného mléka.
- Obsah v hrnci rozmícháme a položíme na nějaké teplé místo. Mléko by si mělo udržet teplotu kolem 40 °C, celkově 3–4 hodiny.
- V zimě nám poslouží topení, kamna nebo krb - hrnec můžeme ještě zabalit do několika utěrek nebo alobalu, aby lépe držel teplo. Poté hotový jogurt rozlijeme do sklenic a dáme do ledničky.
##PRODUCT-WIDGETS-29085##
Tipy na závěr
- Pokud už je po topné sezóně, využijeme troubu. Mléko s jogurtem přelijeme do nahřátých skleniček, dáme na plech s horkou vodou a necháme v troubě vyhřáté na zmiňovaných 40 °C. Výsledek by měl být opět hustý jogurt po 3–4 hodinách.
- Máte-li rádi tučnější jogurty, použijte jako základ smetanu (10-15 %). Tu z obchodu již nemusíte pasterizovat.
- Takto připravený jogurt nám v ledničce vydrží 3-4 dny. Pokud je dáte do krásných a stylových Weckovek, bude vám chutnat o to více K tomu výborné marmelády z naší nabídky a ideální snídaně je tu.
- Je jogurt málo hustý? Na vině může být nekvalitní jogurtový základ nebo nestabilní teplota.
- Existují i recepty, na jogurt „pod peřinou“, kdy se využívá tepla zaizolovaného klasickou peřinou. Výsledek ovšem nebývá vždy dostatečně hustý.
- Pokud se vám výroba domácího jogurtu osvědčí nebo máte velkou spotřebu, doporučujeme nákup jogurtovače, který vám domácí čerstvý jogurt připraví třeba přes noc.