Recepty jaro

Tři lahodné horké nealkoholické nápoje plné vitamínů a chutí

Pro chladné dny není lepší volby než rychlý horký nápoj. V dnešním článku vám představíme tři lahodné recepty na horké nápoje plné osvěžujících ingrediencí: brusinkový punč, ostružinový svařený nápoj a rakytníkový punč. Nápoje připravené z našich džemů a sirupů nejenom zahřejí, ale také poskytují bohatý zdroj vitamínů a antioxidantů. Aby se v nápoji udržely, nesmíte je dlouho zahřívat, jen ohřát, pořádně promíchat a na mírném ohni nechat ingredience propojit.Až na závěr přidejte naše tekuté koření, které se v horkém nápoji krásně rozvoní.Sladkost či kyselost si regulujte sami množstvím dodaného tekutého koření a citronové šťávy.   Brusinkový punč Na 1 litr nápoje:50 g brusinkového džemu500 ml jablečný mošt500 ml vodyšťáva z půlky citronuTekuté koření na punčHruškový kompot s jeřabinami V hrnci smíchejte jablečný mošt a vodu s brusinkovým džemem. Ohřejte k bodu varu a na závěr přidejte 2 lžíce našeho tekutého koření a do každého šálku 1 lžíci hruškového kompotu s jeřabinami. Dochuťte citronovou šť...

Zázvorový "shot"

Díky svým silným zahřívacím a protizánětlivým účinkům patří zázvor mezi nejznámější a nejúčinnější pomocníky při zimním prochladnutí nebo nachlazení. Je používán v lidovém léčitelství po celém světě - kromě výše zmíněného zmírňuje revmatické potíže, povzbuzuje krevní oběh, podporuje trávení a snižuje horečku. Zázvor pochází z jihovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají pálivý citrón. Nejintenzivnější chuť najdete právě v čerstvém oddenku. Zázvor sám o sobě je velmi silné až palčivé chuti a tak se nedá jen tak pojídat. Ideální volbou tedy může být již připravený zázvorový shot, kde šťávu smícháme s citrusovými šťávami a kurkumou pro ještě větší efekt a zmírnění chuti. A proč zrovna “shot”? V angličtině má slovíčko význam střela, my bychom řekli “pecka, bomba” - prostě rychlý a efektivní účinek. Svůj imunitní systém můžete posílit ranním panákem, smícháním p...

Semínkový chléb pečený ve skleničce

Chtěli jsme vyzkoušet pečení chleba ve Weckovách a vzhledem k jarní očistě jsme zvolili ryze zdravou variantu - semínkový chleba. 130 g slunečnicových semínek130 g ovesných vloček (používáme ty s klíčkem)70 g lněných semínek40 g dýňových semínek40 g sezamových semínek30 g chia semínek25 g psyllia (vláknina, kterou koupíte v supermarketech nebo ve zdravých výživách)3 lžíce kokosového másla1 lžíce medu1 lžíce vinného octa2 lžičky himalájské soli dochucené bylinkami (momentálně zrovna třeba se s medvědím česnekem) Všechna semínka, ořechy a psylium jsme smíchali v míse. V 350 ml teplé vody jsme rozmíchali kokosové máslo, ocet, sůl a med. Přisypali jsme suchou směs a smíchali dohromady. Weckovky (masovky vel. 370 ml) jsme vymazali kokosovým máslem a směs do nich napěchovali - uvedené množství je na cca 3 - 4 skleničky. Ponecháno 2 hodiny odležet v ledničce, ale nejlépe to je nechat přes noc. Pečeno 1 hodinu v troubě vyhřáté na 180 °C. Poměr oříšků a semínek můžete pozměnit, můžete přidat ořechy nebo pokud...

Posilovač imunity

Zázvor a fenykl fermentovaný v medu Recept na 1 sklenici WECK ve tvaru tulipánu nabo masovka o objemu 580 mlDoba přípravy: 20 minut + doba kvašení: 4 týdny Fermentace v kombinaci s medem a zázvorem dokáže zázraky. Tento jednoduchý elixír zdraví zvládne připravit opravdu každý. Takže vzhůru do toho. Ingredience:60 g čerstvého fenyklu 50 g čerstvého zázvoru350 g domácího tekutého medu (malá sklenička) Jak na to? Fenykl a zázvor opláchněte teplou vodou a osušte. Fenykl očistěte, odřízněte listy a cibulku nakrájejte na jemné kostičky. Oloupaný zázvor nakrájejte nadrobno nebo na tenké plátky.Nakrájené plody rozdělte do dvou sklenic o objemu cca 0,5 litru. Skvělé pro tyto potřeby jsou sklenice Weck Tulipán o objemu 580 ml.Sklenice naplňte medem a od okraje nechte alespoň 2 cm. Opatrně promíchejte, aby med nezašpinil okraj sklenice. Každou sklenici uzavřete skleněným víčkem, zavařovacím kroužkem a zavařovacími svorkami. Nechte fermentovat při pokojové teplotě cca jeden týden (ve sklenici by se měli začít...

Velikonoční pohár s vaječným likérem

Jednoduchý velikonoční dezert s domácím vaječným likérem je stálicí na naší velikonoční tabuli. Lehký šlehačkový krém v kombinaci s řízným likérem si užijí nejen dámy. Pohárům skleničky Weck vyloženě sluší, můžete vybírat z mnoha tvarů a velikostí. My jsme na tento pohár použili sklenice tulipán mini o objemu 220 ml. Na 4 skleničky: 250 g mascarpone200 ml šlehačky (40% smetany)300 ml vaječného likéru6 ks cukrářských piškotů2 lžíce cukru moučka1 sáček vanilkového cukru dekorace na zdobení V míse vyšlehejte smetanu spolu s vanilkovým cukrem do šlehačky. V další míse vyšlehejte mascarpone s vaječným likérem a moučkovým cukrem. Obě dvě směsi opatrně spojte. Ideální výsledek se dostaví, pokud jsou stejné teploty. Doporučujeme je tedy před smícháním nechat odpočinout v ledničce. Cukrářské piškoty nalámejte na menší kousky a rozdělte je rovnoměrně na dno skleniček. Vrstvěte “na střídačku” šlehačkový krém s malou vrstvou vaječného likéru a nezapomeňte velikonočně ozdobit. Krásné Velikonoce!...

Bez - krásná léčivka, se kterou můžete kouzlit i v kuchyni

V květnu a v červnu najdete na okrajích lesů, kolem cest a parků keře bezu černého obtěžkané voňavými bílými květy. Kromě toho, že by pár těchto sušených květů, nemělo chybět v zásobě na zimu, najdou svoje uplatnění i v kuchyni.   Dříve se věřilo, že se jedná o ochranný keř. Měl by růst u každé chalupy, kde otevíral brány do podzemního světa a spojoval nás s našimi předky. Samozřejmě měl a stále má svoje místo v lidovém léčitelství. Nálev ze sušeného květenství pomůže při nachlazení, teplotě, je protizánětlivý a celkově posiluje imunitu. My se ovšem podíváme na jeho variace v kuchyni, kde využíváme sladké medové chuti a nádherné vůně. Pro letní osvěžení dětí i dospělých můžete vyzkoušet lehce fermentovaný nápoj připravený během jednoho dne. Na jeho přípravu jsou skvělé velké sklenice Weck, tzv. tulipány, které máme až do objemu 2,7 litru. Klasikou mnoha domácností je sirup z bezových květů, který můžete zavařit na zimní měsíce do čaje nebo využít v létě na originální limonády, také ho najdete v ...

Rebarborový pohár

Milujeme vrstvené poháry, které skvěle vyniknou ve skleničkách WECK. Máme pro vás tip na úžasnou jarní záležitost - rebarborový tvarohový pohár, který doporučujeme ještě proložit vrstvou našeho jahodové džemu. Kombinace rebarbory a jahody je totiž úžasná! Na tvarohový krém: 250 g měkkého tvarohu100 g řeckého bílého jogurtu1 až 2 lžíce moučkového cukru nebo medu150 ml smetany ke šlehání1 lžička vanilkového cukru Vymíchejte v misce tvaroh s jogurtem a přidejte moučkový cukr dle chuti. V jiné nádobě vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a spojte s tvarohovou směsí. Na náplň: 300 g rebarbory2 lžíce krupicového cukru nebo medu Rebarborové řapíky s odříznutými konci oloupejte, nakrájené na drobné špalíčky zasypejte v kastrolu na plotně cukrem a na mírném ohni vše za občasného míchání zvolna svařte do změknutí. Nechte vychladnout. jahodový džem italské piškoty Amaretti (můžeme je pokapat bezovým sirupem) Na vrstvení pohárů jsou vhodné především rovné skleničky, ideálně s obsahem 250 ml. Vrstvěte ...

Jahodový džem s vanilkou

Kdo by nemiloval domácí jahodový džem? K tomu máslo, čerstvé pečivo a nejlepší snídaně na světě je hotová. My vám nabízíme recept na jahodový džem doplněný o vanilku. Víte, že vanilkové aroma je součástí vůně lesních jahod společně s jasmínovou vůní a dalšími několika aromatickými sloučeninami? Zahradním jahodám tedy vanilka částečně dodá šmrnc lesních jahůdek. Co budeme potřebovat: 1 kg jahod 1 vanilkový lusk 10 g pektinu Via Delicia 1 lžíce vody 500 - 700 g cukru krupice 125 ml citrónové šťávy Jahody odstopkujeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme lžíci vody a vaříme na mírném plameni až se jahody částečně rozvaří. Trvá to asi 15 minut. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme dřeň. Tu přidáme i spolu s luskem do jahod. Pektin smícháme s částí cukru a spolu se zbylým cukrem přisypeme k jahodám. Vlijeme citrónovou šťávu a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a potom vaříme na mírném plameni dalších 20 minut. Vyděláme vanil...

Vrstvené saláty

CO BUDETE POTŘEBOVAT   Myslíte to s novoročním hubnutím vážně? Už vás v práci omrzela “meníčka” z restaurací a jídla z kantýn nebo jídelen? Vyzkoušejte náš návod na vrstvený salát ve skleničce, který si připravíte den předem. V práci nebo ve škole si tak dopřejete zdravý oběd přesně podle vašich představ. Nejdůležitějším pravidlem je: Zálivku si připravte v sólo skleničce, aby vám salát zcela nerozmočila, a použijte ji až těsně před konzumací. JAK NA TO: Vrstvený salát by měl obsahovat tři základní složky - bílkoviny, listy a sezónní zeleninu. Pro tento typ salátu jsou nejlepší listy z ledového salátu, římského salátu, čekanky nebo ze salátu little gem. Mají pevné listy a vydrží déle čerstvé. Ostatní zeleninu vyberte dle vaší chuti, zásob v ledničce nebo sezónní úrody na zahrádce. V zimě využijte zimní druhy zeleniny - pórek, uskladněnou kořenovou zeleninu, černou nebo bílou ředkev, řepu. Postupně s nadcházejícím jarem nahrazujte...

Smrkový med

O BUDETE POTŘEBOVAT 1,5 kg smrkových výhonků 1,5 kg cukru 1,5 litru vody 3 citrony nejlépe v biokvalitě, nakrájené na kolečka Po náročné zimě je potřeba doplnit vitamín C, to věděly už naše babičky. A proto na jaře sbíraly smrkové výhonky - světle zelené špičky, které jsou plné nejen tohoto vitamínu, ale i celé řady minerálů a také léčivých silic. Čerstvé smrkové výhonky se sbírají v dubnu a květnu, ve vyšších polohách i později - záleží na místě sběru a také počasí, maximálně do velikosti 5 cm. V lidovém léčitelství najdeme spoustu receptů, kde tyto výhonky využít.  Mezi ty nejznámější patří smrkový med, smrkový sirup, čaj nebo tinktura. Skvěle se pak hodí při rýmě, nachlazení nebo kašli. Podívejte se na náš recept na med ze smrkových výhonků: RECEPT NA SMRKOVÝ MED Smrkové výhonky opláchneme, dáme do velkého hrnce spolu s citrónovými kolečky, zalijeme vodou a vaříme pod pokličkou 20 - 30 minut. Necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes s...

x