Recepty jaro

Bez - krásná léčivka, se kterou můžete kouzlit i v kuchyni

V květnu a v červnu najdete na okrajích lesů, kolem cest a parků keře bezu černého obtěžkané voňavými bílými květy. Kromě toho, že by pár těchto sušených květů, nemělo chybět v zásobě na zimu, najdou svoje uplatnění i v kuchyni.   Dříve se věřilo, že se jedná o ochranný keř. Měl by růst u každé chalupy, kde otevíral brány do podzemního světa a spojoval nás s našimi předky. Samozřejmě měl a stále má svoje místo v lidovém léčitelství. Nálev ze sušeného květenství pomůže při nachlazení, teplotě, je protizánětlivý a celkově posiluje imunitu. My se ovšem podíváme na jeho variace v kuchyni, kde využíváme sladké medové chuti a nádherné vůně. Pro letní osvěžení dětí i dospělých můžete vyzkoušet lehce fermentovaný nápoj připravený během jednoho dne. Na jeho přípravu jsou skvělé velké sklenice Weck, tzv. tulipány, které máme až do objemu 2,7 litru. Klasikou mnoha domácností je sirup z bezových květů, který můžete zavařit na zimní měsíce do čaje nebo využít v létě na originální limonády, také ho najdete v ...

Rebarborový pohár

Milujeme vrstvené poháry, které skvěle vyniknou ve skleničkách WECK. Máme pro vás tip na úžasnou jarní záležitost - rebarborový tvarohový pohár, který doporučujeme ještě proložit vrstvou našeho jahodové džemu. Kombinace rebarbory a jahody je totiž úžasná! Na tvarohový krém: 250 g měkkého tvarohu100 g řeckého bílého jogurtu1 až 2 lžíce moučkového cukru nebo medu150 ml smetany ke šlehání1 lžička vanilkového cukru Vymíchejte v misce tvaroh s jogurtem a přidejte moučkový cukr dle chuti. V jiné nádobě vyšlehejte smetanu s vanilkovým cukrem a spojte s tvarohovou směsí. Na náplň: 300 g rebarbory2 lžíce krupicového cukru nebo medu Rebarborové řapíky s odříznutými konci oloupejte, nakrájené na drobné špalíčky zasypejte v kastrolu na plotně cukrem a na mírném ohni vše za občasného míchání zvolna svařte do změknutí. Nechte vychladnout. jahodový džem italské piškoty Amaretti (můžeme je pokapat bezovým sirupem) Na vrstvení pohárů jsou vhodné především rovné skleničky, ideálně s obsahem 250 ml. Vrstvěte ...

Jahodový džem s vanilkou

Kdo by nemiloval domácí jahodový džem? K tomu máslo, čerstvé pečivo a nejlepší snídaně na světě je hotová. My vám nabízíme recept na jahodový džem doplněný o vanilku. Víte, že vanilkové aroma je součástí vůně lesních jahod společně s jasmínovou vůní a dalšími několika aromatickými sloučeninami? Zahradním jahodám tedy vanilka částečně dodá šmrnc lesních jahůdek. Co budeme potřebovat: 1 kg jahod 1 vanilkový lusk 10 g pektinu Via Delicia 1 lžíce vody 500 - 700 g cukru krupice 125 ml citrónové šťávy Jahody odstopkujeme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme lžíci vody a vaříme na mírném plameni až se jahody částečně rozvaří. Trvá to asi 15 minut. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme dřeň. Tu přidáme i spolu s luskem do jahod. Pektin smícháme s částí cukru a spolu se zbylým cukrem přisypeme k jahodám. Vlijeme citrónovou šťávu a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Přivedeme k varu a potom vaříme na mírném plameni dalších 20 minut. Vyděláme vanilko...

Vrstvené saláty

CO BUDETE POTŘEBOVAT   Myslíte to s novoročním hubnutím vážně? Už vás v práci omrzela “meníčka” z restaurací a jídla z kantýn nebo jídelen? Vyzkoušejte náš návod na vrstvený salát ve skleničce, který si připravíte den předem. V práci nebo ve škole si tak dopřejete zdravý oběd přesně podle vašich představ. Nejdůležitějším pravidlem je: Zálivku si připravte v sólo skleničce, aby vám salát zcela nerozmočila, a použijte ji až těsně před konzumací. JAK NA TO: Vrstvený salát by měl obsahovat tři základní složky - bílkoviny, listy a sezónní zeleninu. Pro tento typ salátu jsou nejlepší listy z ledového salátu, římského salátu, čekanky nebo ze salátu little gem. Mají pevné listy a vydrží déle čerstvé. Ostatní zeleninu vyberte dle vaší chuti, zásob v ledničce nebo sezónní úrody na zahrádce. V zimě využijte zimní druhy zeleniny - pórek, uskladněnou kořenovou zeleninu, černou nebo bílou ředkev, řepu. Postupně s nadcházejícím jarem nahrazujte...

Smrkový med

O BUDETE POTŘEBOVAT 1,5 kg smrkových výhonků 1,5 kg cukru 1,5 litru vody 3 citrony nejlépe v biokvalitě, nakrájené na kolečka Po náročné zimě je potřeba doplnit vitamín C, to věděly už naše babičky. A proto na jaře sbíraly smrkové výhonky - světle zelené špičky, které jsou plné nejen tohoto vitamínu, ale i celé řady minerálů a také léčivých silic. Čerstvé smrkové výhonky se sbírají v dubnu a květnu, ve vyšších polohách i později - záleží na místě sběru a také počasí, maximálně do velikosti 5 cm. V lidovém léčitelství najdeme spoustu receptů, kde tyto výhonky využít.  Mezi ty nejznámější patří smrkový med, smrkový sirup, čaj nebo tinktura. Skvěle se pak hodí při rýmě, nachlazení nebo kašli. Podívejte se na náš recept na med ze smrkových výhonků: RECEPT NA SMRKOVÝ MED Smrkové výhonky opláchneme, dáme do velkého hrnce spolu s citrónovými kolečky, zalijeme vodou a vaříme pod pokličkou 20 - 30 minut. Necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes s...

Relish z jarních cibulek

CO BUDETE POTŘEBOVAT 1 svazek jarní cibulky (cca 8-10 kusů) ¼ salátové okurky 1 malý stroužek česneku ½ červené chilli papričky (zbavené semínek) 2 lžíce hořčičných semínek 2 lžíce limetkové šťávy 1,5 lžíce cukru Jarní cibulky bývají poslem jara a první úrodou z našich políček. Jde vlastně o nedozrálé cibule, které ještě nemají palčivou pálivou chuť jako velké cibule a dají se zužitkovat celé včetně zelených natí. Využijte nabídky na farmářských trzích a kupte si čerstvou cibulku od českých pěstitelů. Neměla by být povadlá a nať by měla být pevná a neporušená. Skladujte ji v ledničce, kde vám vydrží nejméně týden v dobré kondici, doporučujeme otrhávat suché části. Máte-li cibulky větší množství, můžete si ji nakrájet a zmrazit nebo zpracovat ve výborný relish z našeho receptu. A proč ji zařadit do svého jídelníčku? Na jaře oceníme řadu vitamínů, především C a skupiny B. Obsahuje také kyselinu listovou, která  je důležitá pro těh...

Rebarborový sirup

CO BUDETE POTŘEBOVAT Rebarbora je běžně považována za ovoce, protože se obvykle dává do moučníků, ale správně jde o zeleninu. Její pěstování je neuvěřitelně snadné a proto ji najdete v mnoha českých zahrádkách. Její obrovské listy lze využít jako zajímavý prvek okrasné zahrady, nás kuchaře zajímá její růžový řapík. Lity sklízejte nejlépe dokud jsou mladé a křehké, nejlépe do konce června. Zpracujte je do marmelád, čatní  nebo jako náplň ovocného drobenkového koláče. A proč rebarboru zařadit do svého jídelníčku? Obsahuje velké množství vápníku, dokonce více než samotné mléko. My jsme pro vás připravili recept na rebarborový sirup. Jeho sladkokyselá pikantní chuť je úžasně osvěžující a v kombinaci s čerstvým ovocem vynikající. JAK NA TO: Omytou rebarboru nakrájíme na malé kousky, podlijeme vodou a šťávou z citrónu. Dáme vařit, dokud není rozvařená na kaši. Kaši přepasírujeme přes jemné sítko, přidáme cukr a krátce povaříme. Výsledný p...

Rebarborové chutney

CO BUDETE POTŘEBOVAT 0,7 kg oloupané rebarbory, nakrájené na cca 1 cm kousky 0,5 kg cibule, nakrájené nadrobno 0,5 kg jablek, oloupaných, nakrájených na cca 1 cm kostky 50 g čerstvého zázvoru, oloupaného a nastrouhaného 300 ml červeného vinného octa 200 g sušených švestek 100 g sušených brusinek 1 lžíce hořčičných semínek 1 lžíce kari 400 g tmavého cukru 2 lžíce soli Rebarbora je původem tibetská zelenina, která se ale velice lehce uchytila i v našich podmínkách. Jde o jednu z prvních jarních zelenin, kterou si můžete sklidit na zahrádce už koncem dubna. Konzumují se pouze tepelně upravené řapíky, nejlépe jen do svátku sv. Jana (tedy do konce června). Potom už je rebarbora příliš kyselá. Také se nesmí vařit v hliníkovém nádobí, do jídla se můžou vyloučit nebezpečné látky. Reveň, jak se také rebarboře někdy říká, obsahuje velké množství vápníku, dokonce více než stejné množství mléka. Má lehce pikantní kyselou chuť, která se skvěle kombinuje se sladkým. O...

Pesto z jarních bylinek

CO BUDETE POTŘEBOVAT PESTO Z JARNÍCH BYLINEK Poměr a množství surovin si u tohoto receptu upravte podle sebe, záleží kolik bylinek a jaké najdete. Pesto se vždy skládá z bylinek, oleje a ořechů. K bylinkám rostoucím u nás doporučujeme tuzemské oleje i ořechy, např. panenský olej slunečnicový nebo řepkový. Výborné jsou vlašské ořechy, ale můžete vyzkoušet i lískové. Vše rozmixujte tyčovým mixérem ve vysoké nádobě. Osolte, můžete přidat drcený česnek. Pokud chcete pesto k okamžité spotřebě, přidejte i strouhaný parmazán. Pokud ho chcete déle skladovat, sýr nepřidávejte, ale zalijte pesto ve skleničce horkým olejem, který vám směs zakonzervuje na delší dobu. Můžete podávat k těstovinám, jako zálivku na salát, k polévkám, grilovanému sýru, zelenině či masu. Ve skleničce Weck jde o krásný a originální dárek plný jarní síly....

Pampeliškový med

CO BUDETE POTŘEBOVAT 300 g plně rozvitých pampeliškových květů 50 g aromatických bylinek (skvěle se hodí máta, meduňka, levandule) 2 citrony nejlépe v biokvalitě nebo pečlivě umyté 1 kg cukru (může být světlý i tmavý, bude se od toho odvíjet barva “medu” Samozřejmě nejde o skutečný včelí med, ale o tradiční recept našich babiček. Jde vlastně o hustý sirup, který si můžete přidat do čaje nebo namazat na chleba, a to především v dobách nachlazení, rým a kašle. SEZONA PAMPELIŠEK SE BLÍŽÍ, TAKŽE TADY JE RECEPT:  Bylinky a pampelišky zalijeme v hrnci 1,2 litru vody a přivedeme k varu, vaříme 10 minut. Citrony nakrájíme na kolečka, přidáme do hrnce a necháme 24 hodin louhovat. Směs pečlivě přecedíme přes jemné plátýnko, vymačkáme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr. Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni přibližně 3 hodiny dokud sirup nezhoustne do konzistence medu. Plníme do skleniček, zavíčku...