Ochucený olej

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT


Ochucené rostlinné oleje vám oživí salátové zálivky, polévky nebo je můžete použít k namáčení čerstvého pečiva, jako to dělají v Itálii

Uchovají vám vzpomínky a vůně na letní bylinkovou zahrádku a můžete jimi obdarovat své blízké. Ve skleničkách Weck vypadají opravdu nádherně. 

Začneme výběrem rostlinného oleje. Nejsnadnější a nejdostupnější cestou macerování bylinek je kvalitní extra virgin olivový olej. Jen pozor, pokud je olej příliš čerstvý je na jazyku pikantní a ne všem to musí sedět. Ochutnejte ho tedy předtím než se pustíte do macerování bylinek. 

Nebojte se ale experimentovat a využijte i jiné oleje vhodné pro konzumaci. Poohlédněte se ve svém okolí po olejářství, které zpracovává místní produkty. V dnešní době lze sehnat panenský slunečnicový nebo panenský řepkový olej, které se nedají s klasickým olejem ze supermarketu srovnat

Příjemnou chuť a originální chuť  můžete vychutnat i v oleji z konopí, vlašských ořechů nebo máku. Kromě chuti každý olej nese i zdravotní benefity, které ovlivňují kvalitu kůže, vlasů, fungování trávení a další. Kromě toho jsou plnohodnotným zdrojem omega 3 a 6 nenasycených mastných kyselin. 

A jak na vlastní macerování? Obecně lze ochucený olej připravit dvojí cestou - zatepla a zastudena. Den předem si připravte skleničky vymyjte je a nechte je uschnout přes noc na vzduchu ne přes den na slunci. Pro samotné macerování jsou vhodné sklenice se širším hrdlem pro snadnější manipulaci s bylinkami a kořením. Pro darování potom využijte vyšší karafy

MACEROVÁNÍ ZA STUDENA

Čerstvé bylinky nechte zavadnout pár hodin na slunci nebo několik minut v troubě. Bylinky musí být osušené, například v utěrce nebo papírovém ubrousku. Do suché lahvičky dejte ochucující přísady, naplňte olejem a uzavřete. 

Případně můžete využít náš trik se solí. Na dno sklenice se nasype solidní vrstva hrubé soli, která vytáhne volnou vodu, aby olej nechytal plíseň. Olej je potom mírně slaný a je potřeba s tím počítat například u salátových zálivek. 

Nezapomeňte použít novou těsnící gumičku. Uložte do ledničky, bylinky a koření nechte v oleji macerovat pár dnů. Rovnou s bylinkami a kořením i servírujte. Celou dobu ale  skladujte v chladnu a temnu.

MACEROVÁNÍ ZA STUDENA

Troubu předehřejte na 70 °C. Do rendlíku vhodného do trouby nalijte olej a vhoďte do něj ochucující přísady. Poté hrnec vložte do trouby a nechte všechno cca 4 hodiny macerovat. Nechte vychladnout a slejte přes jemné síto. Tenhle olej vydrží v ledničce 1 měsíc.

Osvědčené variace:
Použít se dají jakékoliv bylinky a koření, vcelku či lehce podrcené. Pokud použijete čerstvé bylinky, nechte je proschnout a nezapomeňte, že musí být opravdu čisté a bez nečistot. Pokud olej po macerování nescedíte, musí přísady v něm být celou dobu zcela ponořené.

Olej můžete ochucovat čerstvým česnekem, uchovávejte ho vždy v ledničce.

Ověřené kombinace:
kuličky barevného pepře a bobkový list
nastrouhaná citronová kůra z bio citronu a větvičky tymiánu
citronová tráva a listy kafrové limety
sušený česnek a větvičky rozmarýnu
chilli papričky a čerstvý koriandr
máta a citronová tráva
chilli papričky, sušený česnek a pomerančová kůra z bio pomeranče
plátky zázvoru, sušený česnek a citronová tráva
oregano, sušený česnek a sušená rajčata

Bylinkový olej můžete podávat k pečené zelenině, krémovým polévkám a salátům. Případně s nimi můžete zakápnout pizzu nebo těstoviny.   

 

x

Nastavení cookies

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost

Nezbytné (vždy aktivní nelze vypnout)
Tyto cookies jsou potřeba, aby web fungoval správně
Analytické
Pomáhají nám pochopit, jak web používáte. S jejich pomocí ho můžeme zlepšovat
Profilující (marketingové)
Díky těmto cookies vám můžeme zobrazovat relevantní obsah a reklamy, které pro vás mohou být zajímavé a užitečné

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení