Silná imunita je klíčová pro udržení dobrého zdraví, zejména v obdobích zvýšeného výskytu nachlazení. Přírodní prostředky, jako jsou fermentované potraviny a protizánětlivé suroviny, mohou proto být vhodným doplňkem stravy. Skvělou volnou je právě zázvor s fenyklem fermentovaný v medu. Kombinace využívá protizánětlivé a antibakteriální účinkyzázvoru a fenyklu, fermentace zvyšující jejich biologickou dostupnost a medu, který je nejen antibakteriální, ale navíc funguje jako přírodní konzervant a sladidlo.
Zázvor a fenykl fermentovaný v medu
- Recept na 1 sklenici WECK ve tvaru tulipánu nabo masovka o objemu 580 ml
- Doba přípravy: 20 minut + doba kvašení: 4 týdny
Fermentace v kombinaci s medem a zázvorem dokáže zázraky. Tento jednoduchý elixír zdraví zvládne připravit opravdu každý. Takže vzhůru do toho.
Ingredience na fermentovaný zázvor v medu
- 60 g čerstvého fenyklu
- 50 g čerstvého zázvoru
- 350 g domácího tekutého medu (malá sklenička)
##PRODUCT-WIDGETS-35488##
Recept na fermentovaný zázvor v medu
- Fenykl a zázvor opláchněte teplou vodou a osušte.
- Fenykl očistěte, odřízněte listy a cibulku nakrájejte na jemné kostičky.
- Oloupaný zázvor nakrájejte nadrobno nebo na tenké plátky.
- Nakrájené plody rozdělte do dvou sklenic o objemu cca 0,5 litru – skvěle se hodí sklenice Weck Tulipán o objemu 580 ml.
- Sklenice naplňte medem a od okraje nechte alespoň 2 cm. Opatrně promíchejte, aby med nezašpinil okraj sklenice.
- Každou sklenici uzavřete skleněným víčkem, zavařovacím kroužkem a zavařovacími svorkami.
- Nechte fermentovat při pokojové teplotě cca jeden týden (ve sklenici by se měli začít tvořit bublinky). Poté sklenice přesuňte na tmavé a chladné místo, ideální je sklep nebo spíž.
- Po třech týdnech zeleninu přecedíme a posilující sirup slijeme do čisté láhve a uložíme ho v ledničce.
Fermentovaný zázvorový med je po vyluhování velmi dobře stravitelný a můžete ho používat při bolestech v krku, chrapotu nebo jako podporu imunity. Může ho přidat do čajů, ovocných šťáv nebo mlsat jen tak na lžičce.