Pampeliškový med

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 300 g plně rozvitých pampeliškových květů
  • 50 g aromatických bylinek (skvěle se hodí máta, meduňka, levandule)
  • 2 citrony nejlépe v biokvalitě nebo pečlivě umyté
  • 1 kg cukru (může být světlý i tmavý, bude se od toho odvíjet barva “medu”



Samozřejmě nejde o skutečný včelí med, ale o tradiční recept našich babiček. Jde vlastně o hustý sirup, který si můžete přidat do čaje nebo namazat na chleba, a to především v dobách nachlazení, rým a kašle.

SEZONA PAMPELIŠEK SE BLÍŽÍ, TAKŽE TADY JE RECEPT: 

Bylinky a pampelišky zalijeme v hrnci 1,2 litru vody a přivedeme k varu, vaříme 10 minut. Citrony nakrájíme na kolečka, přidáme do hrnce a necháme 24 hodin louhovat. Směs pečlivě přecedíme přes jemné plátýnko, vymačkáme a do vzniklé tekutiny přidáme cukr.

Přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni přibližně 3 hodiny dokud sirup nezhoustne do konzistence medu. Plníme do skleniček, zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout